Käsisaha Irwin Evo 22 IN

"Sain testattavaksi Irwin EVO universal käsisahan. Terän pituus on 22 tuuman eli noin 56 cm, joten sahaukseen saa melko syvät vedot." Tutustu tarkemmin testin tuloksiin!

Testaaja: Vesa Ruusunen


Perustelunani testihakuun osallistumisessa oli, että en ole vielä oppinut sahaamaan suoraan ja nyt voisin opetella, mikäli minulla suinkini olisi kunnon käsisaha. Valitettavasti testivideosta joutuu toteamaan, ettei suoraan sahaaminen ainakaan vielä ole lähtenyt sujumaan.

Sahassa on tiheä, hieno hammastus

Hampaiden haritus on myös kapea. Sahausjäljen pitäisi siis olla hieno ja niin se eri materiaalitestien perusteella tuntui olevankin. Terät ovat karkaistuja ja kolmelta sivulta teroitettuja, joten sahan pureutuu puuhun erinomaisesti. Saha tekee sahattavaan kappaleeseen sangen kapean uran, joten puuta ei me juurikaan hukkaan ja puruakin tulee vähäisesti.

Testasin sahaa puuhun (123*48 mm), lastulevyyn ja kovalevyyn. Saha toimi kaikkien kanssa hienosti. Erityisesti kovalevyssä sahausjälki oli siisti eikä saha repinyt levyä. Valitettavasti onnistun sahaamaan vinoon ja tällöin sain sahan jumiin. Muuten saha kyllä luisti hyvin ja kevyesti. Sahasta on ilmeisesti tarjolla myös pinnoitettu versio, jossa on vähäisempi kitka, mutta en kokenut kitkaa ongelmaksi tässäkään.

Irwinin verkkosivut mainostavat, että sahalla sahaa jopa 29 % nopeammin kuin tavallisella sahalla. Pikaisella testauksella sahaus sujuikin nopeammin kuin eräällä toisella vanhemmalla käsisahalla.

Saha poikkeaa muotoilultaan perinteisistä sahoista korkeamman selkänsä johdosta. Terään on saatu perinteisen 90 asteen kulman lisäksi myös 45 asteen kulma, Tästä on varmasti hyötyä myös. Toisaalta muotoilu saa aikaan sen, ettei 90 asteen viivaa saa vedettyä nyt laudan reunaan asti vaan pieni pätkä jää merkkaamatta. Todennäköisesti tällä ei ole suurtakaan merkitystä, mutta minulle se vaatii hieman totuttelua.

Sahan kahva sopi käteeni hyvin ja luistamattomasta pinnasta oli mukava pitää kiinni. Kahvavasta oli mukava puristaa vaikka käteni on vain kokoa 9.

Testin jälkeen jatkan sahausharjoituksia ja jospa kesän jälkeen osaisin sahata kakkosnelosen suoraan. Tällä sahalla testejä jatkaa kyllä ihan mieluusti.

Sahan soittamista en vielä kokeillut vaikka sainkin sahan komealle kaarelle.

Katso videolta sahaustesti:


 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 0