Makita akkuketjusaha DUC303PT2 2X18V + Powerpack 2x5,0AH + laturi

Tuotetesti: Makita akkuketjusaha DUC303PT2 2X18V + Powerpack 2x5,0AH + laturi

Katso testitulokset Makita akkuketjusaha DUC303PT2 2X18V -mallista puunkaadossa ja hanki tämä kätevä peli omiin hommiin. Tuotteen testasi aktiivinen rakennustekniikan insinööriopiskelija, jolla on aiempaa kokemusta kokemusta Makitan työkaluista.

Sahan mukana tuli teräketjusuoja, kaksi 18V 5Ah -akkua, laturi ja manuaalit.

Makita akkuketjusaha käyttötestissä

Ensituntumaltaan Makitan akkuketjusaha DUC303PT2 2X18V on tukevaa tekoa, muovisesta ulkokuorestaan huolimatta. Alkuun saha tuntuu todella kevyeltä ilman akkuja, mutta asetettaessa akut kiinni, on paino lähellä mökillä käyttämääni polttomoottorisahaa. Akut sijaitsevat keskellä sahaa, joten taka- ja etukahvan välinen etäisyys on pitkä, mikä tuo vakautta sahan käsittelyyn. Terälaipan kiinnitys on tehty helpoksi ja onnistuu ilman työkaluja. Ketjun kiristysmekanismi toimii kuten pitää, ja on kätevästi kiristettävissä myös hanskat kädessä. Teräketjuöljyn määrän näkee helposti läpinäkyvästä kahden desilitran säiliöstä sahan kyljestä.

Laturissa on kätevä USB-latausportti.

Puunkaato ja käyttöönotto

Sahaustestiä varten kohteeksi valikoitui pihapiiristä löytyvän haavan kaato ja pilkkominen. Paksuhkon rungot läpimitta oli suurempi kuin sahanlaippa, joten sahauskohde ei ollut helpoimmasta eikä kevyimmästä päästä. Sahan käyttöönotto oli helpompaa verrattuna polttomoottorikäyttöiseen: akut kiinni, teräketjuöljyt säiliöön ja saha napista painamalla päälle. Sahan ergonomia on kunnossa ja sahaa oli luonnollista käsitellä. Positiivinen ero polttomoottorikäyttöiseen sahaan verrattuna oli se, että sahan ääni on todella hiljainen ja bensan katku ei leijaillut ilmassa, mikä hyvin mahdollistaa käytön sisätiloissa. Sahaajalla on hyvä olla kuulosuojaimet, mutta esimerkiksi sahatessa lähellä olevalla kuvaajalla ei ollut tarvetta kuulosuojaimille.

Kahvasta saa hyvän otteen.

Sahan ketjunopeus 20m/s on hyvä ja voimaa sekä vääntöä riitti oikein hyvin. Pitkät tauon jälkeen sahaus linjoissa ja käsittelyssä oli hieman hakemista. Ketjunopeuden laskiessa riittävästi, saha ei enää jaksa kiihdyttää ketjua uudelleen liikkeelle.  Kapea 1.1mm levyinen ketju kuluu ja venyy hieman nopeammin kuin leveämpi, mutta sahaa puuta kevyesti. Puunkaadossa rajoittavaksi tekijäksi tuli lyhyehkö 30 senttimetrinen laipan pituus, jonka voi tarvittaessa vaihtaa pisimmillään 40 senttimetrin mittaiseksi. Rasittaessa sahaa voimakkaasti pitkän aikaa, sahan akkujen varaus laski hetkellisesti ja saha lakkasi toimimasta. Muutaman minuutin odottelun jälkeen sahausta oli mahdollista jatkaa. Monen ylimääräisen sahauslinjan ja raskaan vastuksen ansiosta 5Ah akut riittivät juuri ja juuri rungon kaatoon.

Sahan päältä on mahdollista tarkistaa kiinnitettyjen akkujen varaustila.

Kevyemmässä puun pilkkomisessa akut riittivät pidempään työskentelyyn. Makita lupaa 5Ah akkuparin riittävän 240 kakkosnelosen leikkaukseen. Kevyissä puutöissä on mahdollista toisella akkuparilla päästä miltein tauottomaan työskentelyyn.

Akkuketjusahan kanssa on yhtälailla käytettävä suojavarusteita. Tutustu K-Raudan työvaatteisiin ja suojavälineisiin

Yhteenveto:

Akkuketjusahalla suoritettaessa pidempikestoista jatkuvaa sahausta, on akkuja oltava toinen pari. Sahan suorituskyky on hyvällä tasolla muilta osin. Saha on oiva työkalu rakennustyömaalle ja satunnaisiin puutöihin, latauspaikan löytyessä läheltä, ja varsinkin päivitettäessä pidempään laippaan. Akkukäyttöisen sahan kanssa ei tarvitse varoa sähköjohtoa, verratuna pistokekäyttöiseen sahaan, sekä ääni on polttomoottorillista hiljaisempi. Akkukäyttöinen saha on helppo puhdistaa ja vaatii pienempää huoltoa, kuin polttomoottorisaha. Hinta on melko korkeahko akkujen ja laturien kanssa.   

Plussat:

+ Hiljaisuus
+ Leikkausteho
+ Helppo käynnistys
+ Helppo puhdistus ja huolto
+ Ei pakokaasuja
+ Tukeva runko

Miinukset:

- Hinta 600 €, saha, akut ja laturi (pelkkä runko 400 €)
- Akkujen rajallisuus

Testaaja: Taneli Julku

Katso ohjeet ja tarvikkeet puun turvalliseen kaatamiseen.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 5 Ei 0