Ryobi RTM 1800-G yhdistelmäsaha

"Kone käynnistyy pehmeästi ja saavuttaa täyden tehon nopeasti. 1800 W on jo tällaiseen koneeseen aika hyvä tehomäärä."

Testaaja: Heikki Kangasluoma
Arvosana: 4/5, eriteltynä jiirisahana 4,5 ja pöytäsirkkelinä 3,5 

Käyttöönotto:

Kone on erittäin laadukkaasti pakattu, kuljetuksen aikana ei koneelle varmasti tapahdu mitään "ei toivottavaa". Kone on valmiiksi koottu ja käyttövalmis heti.

Vaikka ohjeissa on hyvät kuvat ja erillinen ohje koneen muuntamisesta pöytäsirkkelistä jiirisahaksi, oli tässä hieman pähkäiltävä. Tehtyäni sen monta kertaa asia valkeni ja sitten se olikin selkeää.
Ehkä olisi paikallaan laittaa kuvaan myös kirjallisia ohjeita.

Käyttö:

Koneen voi laittaa työmaalla lattialle tai tukevan pöydän päälle. Koneen voi ruuvata pöytään kiinni parilla ruuvilla tai laittaa ruuvipuristimen yhteen jalkaan, jolloin kone on erittäin tukeva ja turvallinen. Toki koneen oma paino tuo jo sinänsä turvallisuutta. Kiinnittäminen pöytään on kuitenkin turvallisuuslisä.

Kone käynnistyy pehmeästi ja saavuttaa täyden tehon nopeasti. 1800 W on jo tällaiseen koneeseen aika hyvä tehomäärä. Sahasin pöytäsirkkeli-asetuksilla monenlaista vaneria ja puuta ainevahvuudet 4-45 mm. Kone selvitti ne vaivatta. Syöttönopeus tulee aina tehdä materiaalin mukaan, että jälki on siistiä. Täytyy muistaa, että pöytäsirkkelinä laite on tarkoitettu nimenomaan halkaisuun ei katkaisuun. Katkaisu tehdään alapuolen jiirisahalla.

Kaikenlevyisten lautojen halkaisu oli helppoa ja toimivaa. Kovin lyhyttä palaa ei pidä lähteä halkaisemaan turvallisuussyistä. Noin 25-30 cm palan halkaisu oli turvallisen tuntuista. Koneen mukana tulee erittäin hyvä ja tukeva tukivarsi, jolla sahattavaa kappaletta tuetaan ohjuria vasten. Kokeilin halkaista kooltaan 100x50 cm ja paksuudeltaan 9 mm koivuvaneria, kun mukana oli avustaja työ onnistui. Avustaja on hyvä olla suurempien kappaleiden sahauksessa. Sivuohjaimen pituus on kuitenkin kohtuullisen lyhyt eli pitkän kappaleen tarkka sahaus on vaativaa. Kannattaa tehdä samanlainen toinen, hieman lyhyempi sahauksen tukivarsi, jolloin näpit on kaukana terästä.

Jiirisahana kone on mielestäni parhaimmillaan ja näin se on varmasti tarkoittettukin. Katkaisua työmaalla tarvitaan huomattavasti useammin kuin halkaisua. Jiirisahan laser-viiva helpottaa sahauskohdan asetusta, sen saa myös pois päältä. Kone on tasapainoinen ja kuitenkin kevyt käyttää, vaikka monitoimikone onkin. Myös jiirisahana käytettäessä tulee muistaa että liian lyhyitä kappaleita ei katkaista, turvallisuus ennen kaikkea. Kappaleen saa halutessaan kiinni ruuvilla jiiripöytään.

Kaikki normaalin jiirisahan kulmat ja kallistukset onnistuvat vaivatta. Mielestäni tämä kone soveltuu hyvin rakentajan ja remontoijan kakkoskoneeksi. Jos tarve on satunnaista selvittää yhdistelmä pikkutarpeet myös ainoana koneena.

Videossa nähtävänä laminaattilattian säätöpalojen teossa kone pari kertaa pysähtyy, koska nostin koneen lukitusalueelle. Tällöin lukitusnappia pitää painaa uudelleen että kone käynnistyy. Näin ei käy, kun konetta ei päästä aivan yläasentoon. Turvaominaisuus, ei moitittavaa.

Työturvallisuus:

Yhdistelmäsaha Ryobi RTM 1800-G on esimerkillisen hyvin suojattu erilaisin teräsuojin. Pöytäsirkkelin terän yläsuoja on hieman monimutkaisen näköinen, mutta suoja toimii. Uskon, että kun konetta on jonkin aikaa käytetty, myös tämä yläsuoja hieman vetreytyy. Aivan uutena välykset ovat niin pienet, että suoja on hieman jäykän oloinen. Älä koskaan poista tehdasasennettuja suojia, niitä ei ole tehty työtä vaikeuttamaan :) 

Muista käyttää kuulo- ja silmäsuojaimia, vaikka kone ei kovin meluisa olekkaan. Edestäsi löydät.

Loppupäätelmät:

Koska yhdistelmäsaha on hyvin monipuolinen ja aikaansaava kone, kannattaa sen käyttöön tutustua tarkasti ja huolella. Tällöin koneen monipuolisia ominaisuuksia oppii käyttämään. Tällainen kone on aivan eri laite kun yksittäinen jiirisaha tai pöytäsirkkeli. Arvioisin että pari tuntia erilaisilla materiaaleilla harjoittelua tuo jokaisesta taitajan tämän koneen kanssa. Harjoittelu kannatta tehdä silloin kun on aikaa, eikä kiire tai urakat paina päälle.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 1 Ei 0