Tuotetesti: Kombosetti Ryobi R18DDJSCSP-242S 18V

Ryobin kombosetti kolmella koneella ja akkuilla pääsi kuluttajan käsissä testiin asunnon pintaremontissa. Tutustu testin tuloksiin tarkemmin.

Sain K-Raudalta testattavaksi Ryobin kolmen akkukoneen kombosetin, joka sisältää porakoneen, pistosahan ja pyörösahan. Lisäksi settiin kuuluu akkulaturi, sekä kaksi lithium+ akkua, joista toinen on 2.0 Ah ja toinen 4.0 Ah. Testimahdollisuus osui täydelliseen saumaan, sillä olen juuri tekemässä täydellistä pintaremonttia uuteen asuntooni, ja tähän mennessä olen aina joutunut lainaamaan työkaluja kavereilta tai sukulaisilta. En ole rakennusalan ammattilainen, eli testit huomioineen ja mielipiteineen ovat amatööritason DIY-nikkarin käsialaa.

Ensivaikutelma Ryobin akkukonesarjasta

Koneet toimitetaan kompaktin kokoisessa kangaslaukussa, josta koneet oli helppo kaivaa lokeroistaan. Mukana tuli myös molempien sahojen terät, joiden asennus oli hoidettu alle minuutissa. Pistosahan terä vain tuikataan paikalleen, ja pyörösahan käsikahvassa on mukana kuusiokoloavain, jolla terä kiristetään paikalleen. Mukana on luonnollisesti myös kattavat ohjeet laitteiden käyttöön ottoon. Kangaslaukussa koneita on helppo kuljettaa ja ne saa helposti pidettyä yhdessä paikassa. Ainut pienimuotoinen miinus tulee siitä, että laukku on sisältä yhtä suurta tilaa, eikä koneille ole ns. omia paikkojaan. Asia ei tosin ainakaan omalla kohdallani vaikuttaisi millään tavalla ostopäätökseen.

Kaikki koneet ovat ensituntumaltaan todella hyviä. Jokaisen koneen kädensijat sopivat käteen kuin valettu, ja pito tuntuu äärettömän hyvältä kumipintaisten ja loistavasti muotoiltujen kahvojen ansiosta. Kädensijat tuntuvat toisen merkkisiä koneita kokeilleena suhteellisen ohuilta, mikä omasta mielestäni on todella hyvä asia. Esimerkiksi isäni toisen merkkistä porakonetta käyttäessäni kahva on aina tuntunut liian paksulta omaan käteeni.

Porakone valikoitui ensimmäisenä käyttöön

Nopea tarkastelu laitteen spekseistä kertoo Ryobin porakoneessa olevan kaksi vaihdetta, 10mm istukka ja vääntöä 45nm. Vaikka markkinoilta varmasti löytyy tehokkaampiakin koneita, tuli nopeasti selväksi, että Ryobin R18DD2 selviytyy varmuudella tavallisista työtehtävistä reikiä poratessa tai ruuveja ruuvatessa. Kone tuntuu kädessä samaan aikaan todella kevyeltä, mutta silti erittäin tukevalta.

Ensimmäinen tehtävä oli ruuvata mökin terassiin uudet paremmat ruuvit. Laitoin koneeseen täyteen ladatun 2 Ah akun kiinni, ja ei muuta, kuin kone töihin. Hieman alle 200 ruuvia myöhemmin tekijän polvet olivat väsyneemmät kuin kone ja akku. Tähän kohtaan voidaan mainita myös tyttöystävän ensikosketus työkoneiden ihmeelliseen maailmaan. Ensimmäistä kertaa elämässään akkukonetta käyttäessään myös hän huomasi koneen sopivuuden omaan käteensä (joka on huomattavasti omaani pienempi), sekä koneen helppokäyttöisyyden ja loogisen toiminnan. Laitteen keveyttä pitää myös hänen puolestaan korostaa uudemman kerran.

Terassin ruuvailun jälkeen konetta on tullut käytettyä keittiöremontissa kaappeja ruuvatessa, sekä ystävälle sängynpäätyä rakentaessa, ja mielipide koneen tuntumasta ja helppokäyttöisyydestä on vain parantunut. Vielä tähän mennessä ei ole osunut kohdalle tehtävää, jossa kone olisi hyytynyt tai josta se ei olisi selviytynyt kunnialla.

Pistosaha sydäntestissä

Ryobin pistosaha pääsi ensitestiin, kun ihan vain kokeilumielessä leikkasin 25 mm lastulevystä sydämen muotoisen palan testatessani, kuinka kone käyttäytyy leikatessa kaarevia muotoja. Ja hienosti käyttäytyikin! Rauhallisesti leikatessa terä ei repinyt pintaa lainkaan, ja piirrettyä viivaa oli helppo seurata koneessa olevan tähtäimen avulla. Kuten muutkin, myös tämä kone istuu käteen todella hyvin, pito on huippuluokkaa ja edes isomman 4 Ah akun kanssa laite ei tunnu painavalta. Tositoimissa pistosaha oli ensimmäistä kertaa asentaessani 78 neliötä lattialaminaatteja. Pistosaha teki tarvittaviin kohtiin hyvää jälkeä, eikä 4 Ah akku hyytynyt urakan aikana kertaakaan. Viimeinen silaus koneen luotettavuuteen tuli sahatessani keittiön 30 mm laminaattityötasoon reikiä pesualtaalle, sekä induktioliedelle. Sahan terä seurasi piirtämääni viivaa ajatuksen lailla alusta loppuun jäljen ollessa todella hyvää.

Pyörösahalle hommia sängynpäätyprojektissa

Pyörösahalle en alun perin keksinyt varsinaista työtehtävää, mutta lopulta käytin myös sitä tehdessäni DIY-sängynpäätyä ystävälle. Aluksi kuitenkin testasin koneen käyttöä 25 mm lastulevyyn, joka oli kuin paperia terän armoilla. Laitteen suoriutumista itse leikkaamisesta en epäillyt alunperinkään, joten keskityin laitteen käyttömukavuuden, säätöjen ja käyttömahdollisuuksien tutkimiseen. Terän korkeutta säädetään liikuttamalla terää ylös- tai alaspäin laitteen perästä, josta myös löytyy säädön asteikot. Terän leikkaussyvyyden säätö on siis tehty todella yksinkertaisen helpoksi. Terää on myös mahdollista säätää samankaltaisella tekniikalla pystysuorasta asennosta 45 astetta molemmille puolille. Myös säätökulman asteikot ovat selkeät ja helposti luettavissa.

Laitteella on helppo seurata piirrettyä viivaa kiinteän tähtäimen avulla, mutta jos ei halua leikata vapaalla kädellä mukana on myös metallinen ohjuri. Ohjuri on helppo ja nopea laittaa paikalleen millimetrin tarkkuudella. Kädessä tämäkin laite tuntuu omiin odotuksiini verrattuna todella kevyeltä, mutta muiden koneiden tapaan samalla todella vakaalta ja käytökseltään rauhalliselta. Pyörösahan kahvasta saa tukevan otteen, ja myös toiselle kädelle on oma tukikahvansa ja ne yhdessä muodostavat ergonomisen työasennon.

Yhteenveto Ryobin kombosetistä

Kuten jo useaan otteeseen mainittu, jokainen Ryobin kolmesta akkukoneesta istuu hyvin käteen, käyttäytyy ja säätyy todella loogisesti, ja on helppokäyttöinen. Edelleen haluan korostaa myös koneiden keveyttä, niillä on helppo tehdä töitä pidempiäkin aikoja. Myös akut tuntuvat kestävän ikuisuuden ja niiden latautuminen oli mielestäni todella nopeaa, vaikken latautumisaikaa kellottanutkaan. Isommassa 4 Ah akussa on myös kätevä akun varaustason indikaattori, jonka valon saa esiin nappia painamalla. Akut ovat tärkeässä roolissa ylipäätään, sillä ne sopivat kaikkiin Ryobin one+ sarjan -koneisiin. Eipähän tarvitse tulevaisuudessa miettiä, minkä merkin puoleen allekirjoittanut kääntyy, jos ilmenee tarve uusille hankinnoille.

Luonnollisesti koneissa voisi aina olla enemmän tehoa, enemmän säätöjä tai enemmän ”mitä tahansa”. Kuitenkin omalla kohdallani tavallisia nikkarointeja ja koko kodin remonttia tehdessä, ei eteeni osunut yhtäkään tilannetta, jota nämä Ryobin koneet eivät olisi selvittäneet erinomaisesti.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 6 Ei 1