Weber iGrill3-testiraportti

iGrill3 tuo kotikeittiöistä tutun ruoan sisälämpömittarin myös grillaajien iloksi. Toki tavallistakin digitaalista lämpömittaria voi hyödyntää myös grillatessa, mutta iGrill3 vie tämän hieman pidemmälle.

iGrill3-mittarin käyttöönotto ja anturit

Itse mittariin käyttöönotto on varsin suoraviivaista. Weber Genesis II ja Spirit II -sarjan grilleissä on iGrill3-mittarille valmiit asennuspaikat, jolloin mittari integroituu näppärästi osaksi grillin oikeanpuoleista tasoa.

Mittariyksikkö, johon myös anturit kytketään, asentuu tason etureunaan varattuun aukkoon ja erillinen patterikotelo puolestaan takareunaan varattuun kohtaan.

Anturit ovat samanlaisia, kuin kinkun paistoon käytettyjen digitaalisten mittarien anturit, eli johdon päässä oleva metallianturi työnnetään grillattavan raaka-aineen sisään ja johdot puolestaan kytketään mittarin niille varattuihin paikkoihin. Johdot saa läpivietyä grillaustilaan kotelon reunassa olevan varraslovetuksen kautta, jolloin kansi voi olla ongelmitta kiinni grillauksen ajan.

iGrill tukee neljää erillistä anturia samassa mittarissa, joskin paketissa tulee mukana vain kaksi anturia. Grillatessa voi siis seurata neljän eri grillattavan tuotteen lämpötilaa yhtä aikaa tai vaikkapa todella isoa lihakappaletta grillatessa mitata useammasta eri kohdasta. Tämä tuo aivan uudenlaista kontrollia grillaamiseen ja etenkin isojen lihojen ollessa kyseessä on sisälämmön seuranta erittäin tärkeää täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Anturit ovat värikoodattuja, joten grillimestarin ei tarvitse arvailla mikä lämpötila on mistäkin anturista peräisin.

Kännykkäsovelluksesta ruoan tarkka lämpötila

Tämä kaikki on jo yksinäänkin suuri helpotus grillaajille, mutta iGrill lyö vielä valttina pöytään langattoman lämpötilan seurannan puhelimeen asennettavan sovelluksen kautta. Itse mittarissa ei ole lainkaan lämpötilan ilmaisinta, vaan kaikki seuranta tapahtuu sovelluksen kautta.

Näkymä sovelluksesta kännykän näytöltä

Sovelluksen kautta tapahtuvan lämpötilaseurannan edut tavalliseen verrattuna ovat ilmeiset. Yhdeltä näytöltä näet kaikkien anturien lämpötilat ja tarvittaessa myös grillauksen ajan kertyneen historiatiedon lämpötilan kehittymisestä.

iGrill-sovelluksen toiminnot eivät jää pelkkään lämpötilan näyttämiseen. Grillausta aloitettaessa on mahdollista määritellä tavoitelämpötila joko grillille tai ruualle. Ruuan osalta voi valita useista eri valmiiksi ohjelmoiduista grillausvaihtoehdoista, esim. pulled porkia grillatessa valitsin valmiista ohjelmista ”Porsaan lapa, luuton, slow & low”-ohjelman, jossa tavoitelämpötilaksi oli asetettu 88 °C -astetta.

Suomeksi käännetyn sovelluksen valmiita grillausvalintoja riittää joka lähtöön ja ne on jaoteltu pääraaka-aineen mukaan: punainen liha, porsas, siipikarja, lammas ja kala. Kullekin raaka-aineella on useita ei vaihtoehtoja, mutta selvästi eniten vaihtoehtoja löytyy punaiselle lihalle, joista tosin isoa osaa ei ole lokalisoitu Suomen olosuhteisiin tai suomeksi, jolloin osa niistä jää suomalaiselle grillaajalle vieraaksi, sillä paikallisista marketeista ei useinkaan löydy Blade steak, Delmonico steak tai Jiffy steak -lihoja. Muiden raaka-aineiden osalta tällaista ongelmaa ei ole, jollei sitten vierasta kaloista löytyvää punanapsijaa tai meribassia.

Käyttökokemukset

Usean tunnin kestävässä matalan lämpötilan grillauksessa iGrill tuo suuren helpotuksen grillimestarin elämään, sillä enää ei tarvitse arvailla onko lapa tarpeeksi kypsä 6 vai 7 tunnin jälkeen. Grillimestarin on myös helppo arvostaa iGrillin langattomuutta, jolloin lämpötilan kehitystä voi seurata vaikkapa olohuoneen sohvalta. Tässä tosin tulee esiin langattoman yhteyden toteuttamisessa käytetyn Bluetooth-teknologian rajoitteet, joka ei mahdollista yhteyttä kovinkaan pitkän kantaman päästä. Testitilanteessa sovelluksen yhteys mittariin katkesi ajoittain, kun olin sisällä n. 15 metrin päässä mittarista. Onneksi sovellus ei kuitenkaan sekoa tai nollaa itseään yhteyden katketessa, vaan jatkaa automaattisesti siitä mihin jäi, kun yhteys taas palautuu. Myöskään sovelluksen sulkeminen ei katkaise mittausta, mikä oli ilo huomata, kun vahingossa muutaman kerran sovelluksen sammutin kesken grillauksen.

Tärkeä ominaisuus sovelluksessa on ajastimet, joita voi asettaa useampia minuuteista tunteihin ajastuksella. Itse käytin ajastusta muistuttamaan savulastujen lisäämiseen tarpeesta porsaan lapaa useamman tunnin grillatessa.

Vielä kun iGrill osaisi seurata kaasupullon täyttöastetta, olisi se täydellinen grillimestarin kumppani, mutta tämä pikku puute annettaneen anteeksi. iGrill3-mittaria on helppo suositella kenelle tahansa grillaajalle, joka haluaa grillaustuloksen perustuvan muuhunkin kuin arvaukseen kypsyydestä.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 3 Ei 0