Tukevasti liukkaalla
Tukevasti liukkaalla

Lumikelit tuovat valoa pohjoisen pimeyteen, mutta pistävät meidät myös huhkimaan pihalla. Kunnon välineillä lumityöt sujuvat ja pihapiiri pysyy turvallisena kaikille liikkujille.

Lumi herättää monenlaisia tunteita. Toiset hihkuvat riemusta, toiset eivät niinkään. Vaikka lumityöt eivät suosikkihommiin kuuluisikaan, ovat ne kuitenkin mitä mainioin tapa hyötyliikkua. Kun työvälineet ovat toimivat ja tarkoituksenmukaiset, voi lumitöistä ottaa kaiken irti vaikka treenin muodossa. Välineet valitaan tietysti oman pihan ja tarpeiden mukaan.

Rivitaloasukkaalle perustyövälineiksi passaavat tukeva lumilapio tai lumentyönnin, lumikola ja katuharja. Alumiinivartinen Fiskars Snowxpert on jämäkkä lumilapio, jossa on uusi, jäykempi kuuppaosa sekä tukeva ja terävä kärkilista. Astetta suurempiin lumitöihin soveltuu ergonomisesti muotoiltu ja ovaalilla alumiinivarrella varustettu Prof-lumentyönnin. Se sopii hyvin käteen ja sillä saa työnneltyä mukavasti sivuun lapiolle liian raskaat lumikuormat. Lavan alumiininen kärkilista ja pehmustettu, kookas ponsi takaavat työskentelymukavuuden.

Kun pihaa on vähän enemmän, on Fiskars Snowxpert -lumikola hyvä valinta. Heijastimilla varustetussa kolassa on ergonominen asia sekä tukeva ja terävä kärkilista. Työn jälki viimeistellään katuharjalla, jolla saa kätevästi luudittua myös vaikka rappuset ja terassin. Omakotiasuja hankkii työvälineekseen MTD Optima ME 76 -lumilingon. Huippuominaisuuksin varustettu 2-vaihelumilinko käynnistyy sähköstartilla ja puhdistaa nopeasti isommankin piha-alueen. Laitteessa on työvalo, joten linkoaminen luonnistaa myös hämärän aikaan.

Kaatumiset ja niiden seurauksena syntyneet luunmurtumat ovat yksi suurimmista loukkaantumissyistä talviaikaan. Tehokas tapa välttyä vammoilta on huolehtia siitä, että piha on asianmukaisesti hiekoitettu. Masi-hiekoittimeen mahtuu 25 litraa hiekoitusmursketta. Mikä parasta hiekoitin ei mene hukkaan kesälläkään, sillä se soveltuu myös kalkin ja lannoitteiden levitykseen. Leca-hiekoitusmurske on aito luonnonmateriaali pihojen liukkauden estoon. Koska murske on vettä kevyempää, se pysyy suojasäälläkin pinnalla ja estää liukastumista, vaikka piha jäätyisi uudelleen. Jos kovaa jäätä pääsee pihalle syntymään, on siitä helpointa päästä eroon teräksisellä jääraudalla.

Lumikeleillä kannattaa muistaa myös katoilta putoileva lumi. Varsinkin, jos pihalla on lumileikeissä viihtyviä lapsia, on syytä huolehtia, ettei kukaan leikkijöistä voi jäädä katolta putoavan lumen alle. Lunta ei kuitenkaan pidä mennä pudottelemaan ilman asianmukaista suojavarustusta, sillä etenkin peltikatot saattavat olla erittäin liukkaita. Asianmukaiset ja oikein käytetyt suojavarusteet pitävät huolen siitä, että katot saadaan puhdistettua turvallisesti, eikä talon ohi kulkevilla ole vaaraa jäädä putoavan lumen alle. Miller-putoamissuojainsarjaan kuuluvat elastiset kaksipistekiinnitteiset Duraflex-valjaat, automaattinen lukutarrain ja 15 metrin köysi ja 0,3 metrin välihihna.