Vinkit kesäautoilijalle

Suuntaatko Viroon neljä pyörää alla tai autoiletko kesä-Suomessa festareille tai mökille? Poimi tästä matkaan tarpeelliset ohjeet ja tarvikkeet, niin voit keskittyä nauttimaan matkasta!

Tarkista nämä ennen seikkailua:

Auton perushuolto on suositeltavaa ennen pitkää ajoreissua – niin menopelisi vie sinut määränpäähän varmemmin. Kurkkaa, onko öljyn määrä sopiva, ja pakkaa pullollinen myös takakonttiin. Tarkista, onko renkaissa tarpeeksi ilmaa ja hanki mukaan auton jalkapumppu mittarilla varustettuna. Entä toimivatko tuulilasinpyyhkijät? Hanki tarvittaessa uudet pyyhkijänsulat. Täytä pissapojan säiliö lasinpesunesteellä.

Pakkaa mukaan työkalupakki ja taskulamppu itse ratkottavia ongelmatilanteita varten. Hyödyllisiä ovat myös renkaanpaikkausaine rengasonnettomuuden varalta sekä käynnistysapu, jonka avulla lataat tarvittaessa myös kännykän!

Kesäloman automatkat sujuvat rennosti, kun matka on valmisteltu hyvin.

Eri vaatimuksia Euroopan maissa

Tarvitsetko kansainvälisen ajokortin? Maat määrittelevät omassa lainsäädännössään, millainen ajokortti on hyväksytty. EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat ajokorttidirektiivin nojalla voimassa toisissa EU-maissa. Kansainvälisen ajokortin sekä tarkempaa tietoa saat Autoliitosta.

Mitä turvavarusteita autossa pitää olla? Virossa ja monissa muissa Euroopan maissa autossa on oltava mukana huomioliivi, varoituskolmio, jauhesammutin, ensiapulaukku sekä kahdet renkaiden koolle sopivat rengasstopparit. Suomessa pakollinen on vain varoituskolmio, mutta kaikki edellä mainitut tarvikkeet ovat suositeltavia myös kotimaassa. Pakkaa turvavarusteet helposti saataville.

Muista myös nämä: Ota mukaan tarvittavat asiakirjat kuten vahinkoilmoitus liikenneonnettomuuksien varalle, rekisteröintitodistuksen tekninen osa ja todiste ajoneuvovakuutuksesta. Katso tarkka lista Autoliiton sivuilla. Tarkista myös, että autovakuutuksesi on tarpeeksi kattava. Tallenna matkailumaidesi hätänumerot puhelimeesi. EU-alueella toimii tuttu ja turvallinen 112.

Lasten kanssa reissussa

Kun autossa on mukana lapsi ja lemmikki, on matkustusmukavuus erityisen tärkeää. Muista myös, ettei lasta tai eläintä saa jättää autoon odottamaan kesäkuumalla hetkeksikään.

Kun kyydissä on lapsi, on turvaistuimen lisäksi mietittävä ainakin nämä asiat: hanki takaikkunoihin aurinkosuojat, pakkaa mukaan paljon kiinnostavaa tekemistä, musiikkisoitin kuulokkeilla ja hyviä eväitä – juomista unohtamatta. Hyvin toimivalla ilmastoinnilla vältät tukalan olon.

Tyyny ja kevyt peitto tekevät helposti väsyvän pikkumatkustajan reissusta mukavan. Suunnittele etukäteen yöpymis- ja ruokailupaikat. Lähde matkaan kelloa vilkuilematta – pienet levähdystauot matkan varrella tekevät reissusta mukavamman.

Toivotamme hauskaa ja turvallista matkaa!

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 0