Paloturvallinen koti luo turvaa

Tulipalo syttyy yllättäen. Tulen ollessa irti ei reagointiaikaa ole kuin vain muutama minuutti. Onko kotisi paloturvallinen? Paloturvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota varsinkin syksyllä talvella, kun nautiskellaan kynttilöiden loisteesta ja takkatulen loimusta. Päivitä kotisi paloturvallisuus ajantasalle!

Suurin osa tulipaloista syttyy huolimattomuuden tai käyttövirheen seurauksena. Noudattamalla muutamia yksinkertaisia ohjeita, voi omalta osaltaan huolehtia siitä, että kodin paloturvallisuus on kohdallaan.

Kodin paloturvallisuuden avaintekijät : 

  • Huolehdi, että kotona on palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohti, ja että palovaroittimien paristot ovat täynnä.  Optinen palovaroitin ilmoittaa myös savusta, joka on vaarallisempaa kuin tuli, koska se tainnuttaa ihmisen nopeasti. Palovaroitin on kodin lakisääteinen varuste, jonka asentamisesta ja toimintakunnosta vastaa asukas.
  • Jos kotonasi on tulisija, paranna kodin turvallisuutta palovaroittimen lisäksi myös häkävaroittimella, jonka voi sijoittaa samaan huoneeseen tulisijan kanssa.
  • Älä jätä tulentekovälineitä lasten ulottuville.
  • Tunne kodin hätäpoistumistiet ja huolehdi, että kaikki talon asukkaat ovat myös selvillä niistä.
  • Pidä alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeite ja jauhesammuttimet helposti saatavilla ja opettele käyttämään niitä. Sammutuspeite soveltuu pienien sähkö- ja liesipalojen sammutukseen. Käsisammuttimella sammuvat myös rasva- tai öljypalot. Vesi on hyvä sammutusväline, mutta rasva-, öljy- ja sähköpaloja se ei sammuta. Kotiin sopii hyvin 6 kg:n käsisammutin.

Sähkölaitteet ja paloturvallisuus

Sähkölaitteet ovat herkkiä syttymään. Niitä käyttäessä kannattaakin aina noudattaa käyttöohjeita. Toimimattomia laitteita ei pidä ryhtyä korjaamaan itse, vaan viedä ne asiantuntevalle korjaajalle. Hyvä nyrkkisääntö on, että sähkölaitetta ei pidä jättää päälle silloin, kun ei ole kotona sitä valvomassa. Tämä koskee myös sähköliettä ja ruuanvalmistusta. Lisäksi pitkäaikaiseen käyttöön jätettyjä jatkojohtoja kannattaa välttää. Lämpiäviä sähkölaitteita ei saa peittää. Esimerkiksi pyykin kuivaukseen tuleekin saunan sijasta käyttää pyykinkuivaustelinettä.

Paloturvallinen tulisija

Tulisijan sijoittelussa on tärkeää muistaa suojaetäisyydet. Tulisijan läheisyyteen ei myöskään kannata sijoittaa helposti syttyviä materiaaleja, jotteivät esimerkiksi kipinät sytytä niitä sinkoillessaan. Hormit on syytä nuohota säännöllisesti ja tuhkat tyhjentää vain palamattomaan astiaan. Liian nopeaa lämmitystä kannattaa välttää, ettei hormi vaurioidu. On myös erittäin tärkeää odottaa, että hiillos on sammunut ennen kuin sulkee pellin, jotta huoneeseen ei tule häkää.

Polta kynttilöitä turvallisesti kotona

Kynttilöitä on turvallista polttaa vain tukevalla, palamattomalla ja sulamattomalla alustalla. Kynttilät kannattaa myös sijoittaa niin, että ne eivät ole lasten tai lemmikkien ulottuvilla. Huitaiseva käsi tai häntä voi aiheuttaa arvaamattomia seurauksia. Älä koskaan jätä kynttilöitä valvomatta.

Led-vahakynttilä, joka toimii paristolla ja ajastimella on huoleton vaihtoehto oikealle kynttilälle.

Ulkotulet tulee sijoittaa vähintään kolmen metrin etäisyydelle toisistaan sekä rakennusten seinistä. Tuulisella säällä ulkoroihut kannattaa jättää polttamatta.

Kodin tärkeät paperit paloturvalliseen kaappiin

Paloturvakaappi on varma tapa säilyttää kodin tärkeät paperit tallessa tulipalon varalta. KASO PK-44E -paloturvakaappi on suunniteltu NT FIRE 017 -normin mukaisesti ja se sopii sekä toimisto- että kotitalouskäyttöön.

Jutun lähteenä on käytetty Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön sivustoa www.spek.fi.

Valtakunnallista Euroopan yhteistä 112-päivää vietetään vuosittain helmikuun 11. päivä. Kampanjassa halutaan kiinnittää suomalaisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Kyse on pienistä arjen teoista ja valinnoista, joilla jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 2 Ei 1