Suojaa koti ukkoselta

Ukkonen voi paukkua aina toukokuusta syyskuuhun saakka, mutta todennäköisemmin se antaa kuulua ja näkyä itsestään kesä-elokuun välissä. Oletko varautunut suojaamalla kotisi? Katso mitä kannattaa tehdä ja millä tuotteilla sähkölaitteet pysyvät turvassa ukonilmalta.

Ukkonen on yleensä haja-asutusalueiden haitta

Salama hakeutuu iskeytyessään aina alueen korkeimpaan kohtaan. Tästä syystä ukkosesta onkin todennäköisimmin harmia haja-asutusalueella omakotitalossa asuvalle, jossa salama voi iskeytyä taloon jopa suoraan, mikäli sen lähiympäristössä ei ole esimerkiksi korkeita puita tai lipputankoa. Haja-asutusalueella puhelinlinjat ovat ilmassa ja kaapelimatkat pitkiä. Salama voi aiheuttaa jännitevaihteluin tuhoja salakavalasti myös etäämmältä linjoja pitkin kulkemalla.

Varaudu ukkoseen uudiskohteissa 

Uudiskohdetta rakentaessa ukkoseen voi varautua talon rakennusvaiheessa asentamalla maadoituksia ja johtimia. Asentaminen on suositeltavaa jo rakennusvaiheessa, sillä jälkikäteen tehtyjen asennusten kustannukset ovat aina korkeammat. Maadoittimilla ja johtimilla pyritään ohjaamaan salamanisku hallitusti maahan niin, että se ei pääse tekemään vahinkoa talolle.  

Ylijännitesuojalla elektroniikalle turvaa

Jännitevaihtelut tekevät herkästi tuhoja kodin elektroniikkalaitteille, josta etenkin viihde-elektroniikka on herkästi vaurioituvaa. Virtajohtojen seinästä irrottamisen lisäksi yksittäisiä laitteita voi suojata välipistokkeena käytettävällä ylijännitesuojalla, jotka suojaavat sähkölaitteita ylijännitepiikeiltä myös kotoa poissa ollessasi. Pistorasiaan suoraana asennettavat suojat antavat parhaan suojan yhdessä rakennuksen sähköpääkeskukseen asennettavan suojan kanssa. 

Muita vinkkejä ukkosen varalle:

  • Siirry mahdollisuuksien mukaan sisätiloihin ukkosen yllättäessä. Vältä ulkona ollessasi aukeita paikkoja.
  • Pidä ovet ja ikkunat suljettuina ukkosella estääksesi epätodennäköisen, mutta mahdollisen salaman sisään tulemisen.
  • Kotivakuutukset korvaavat ukkosen aiheuttamia vahinkoja vaihdellen. Varmista oman vakuutuksesi ehdot ukkosen tekemille tuhoille jo ennen kuin niitä pääsee syntymään.
Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 2 Ei 0