Työmaavalaistus on tärkeä osa remonttiasi tai rakennusprojektiasi

Työmaavalaistus on tärkeä osa remonttiasi tai rakennusprojektiasi

Työmaalla toteutettu väliaikainen hyvä valaistus helpottaa työmaalla liikkumista, työntekoa ja on myös turvallisuustekijä.

Työmaavalaistus voidaan toteuttaa yleisvalaistuksena, kohdennettuna valaistuksena sekä esim. henkilökohtaisella kohdennetulla työpistevalaistuksena kuten otsa- ja taskulampulla. Eritoten jos sähköä ei ole lähettyvillä tai saatavilla ollenkaan, ovat paristokäyttöiset tai ladattavat valaisinlaitteet käytännöllisiä.

Työmaavalaistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • valaisin on tarkoitettu työmaakäyttöön ja jonka on kestettävä kosteaa, pölyä, likaa jne.
  • valaisimet ovat sijoitettuna esteettömästi
  • valo on suunnattua, niin ettei synny häikäisyä
  • jalustat ja teleskooppivarret seisovat tukevasti
  • liiketunnistinvalaisimilla lisätään turvallisuutta ja helpotetaan näkemistä ja liikkumista työmaalle saavuttaessa
  • työvalaisimien liitosjohdon pituus, kestävyys vaativissa olosuhteissa ja kiinnitystapa
  • ulkotilojen yleisvalaistus vaatii runsaasti valoa
  • jatkojohtoa on riittävästi ja ne ovat ulko- ja työmaakäyttöön tarkoitettuja ja ne eivät risteile ja haittaa liikkumista eivätkä työntekoa
  • maalatessa työvalaistus ei saisi muodostaa varjoja, jolloin valon suuntaus on erityisen tärkeää sekä valon värilämpötila ja värintoisto ovat myös huomioon otettavia seikkoja.
  • kuumenevat halogeenivalaisimet ovat turvallisesti ja etäällä valaistavasta kohteesta

Otsalamput ja taskulamput - valovoimaa kohdelampuissa 

Otsalamput ja taskulamput soveltuvat erinomaisesti kohdennettuun työpistevalaistukseen. Otsalamppu otsalla vapauttaa kädet työtekoon ja kohdentaa valon sinne missä sitä tarvitaan. Otsalamppuja on paristoilla ja ladattavilla akuilla toimivia sekä niissä on erilaisia käyttöominaisuuksia kuten esim. valokeilan säätö, valovoiman säätö, liiketunnistin jne.

LED loistaa ja hehku hiipuu

LED on yleistynyt valonlähteenä kovaa vauhtia myös työmaavalaistuksessa. LEDin hyviä ominaisuuksia ovat mm. heti syttyminen, pieni koko, säädettävyys, matala teho, pitkä elinikä sekä hyvä valontuotto alhaisissa lämpötiloissa. LEDin luja rakenne kestää kovaakin käyttöä (perinteiset loistelamput rikkoontuvat helposti), eikä se kuumene kuten halogeeni- ja hehkulamput. LEDin valo ei myöskään sisällä lämpösäteilyä.

Valaisimen valonlähteen tuottamasta valon määrästä kertovat valovirta (lumen) ja valovoima (kandela). Teho ilmaisee ainoastaan sähkönkulutuksesta. Valovirta-arvo kertoo todellisen ympärisäteilevän lampun tuottaman valon määrän.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 3 Ei 0