Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

Nurmikon hoito vaatii välillä erityisiä toimenpiteitä. Katso vinkit ja ohjeet yleisimpiin nurmikon ongelmiin.

 

Sammal

Sammal voi asettua asumaan nurmikolle. Silloin kannattaa miettiä, saisiko paikalla ollakin sammalikko! Syvään varjoon voi olla parempi istuttaa kasviryhmä varjoon sopivista kasveista, kuin torjua sammalta vuodesta toiseen. Sammaloitumisen syynä voi olla kosteus, kuivuus, maan happamoituminen, syvä varjo tai maan tiivistyminen. Sammaloitumisen syy tulisi poistaa. Sammal kuolee puutarhamyymälöistä saatavalla sammaleentorjunta-aineella. Vanha sammal poistetaan, uutta multaa levitetään ja uusi siemen kylvetään.

Lannoitus

Nurmikon lannoituksesta on viime vuosina hankittu paljon uutta tietoa. Lannoitevalmistajien antamat uudet ohjeet voivat poiketa huomattavasti perhekalleutena säilytettävän vanhan puutarhakirjan ohjeista. Lannoitusasiassa kannattaa uskoa valmistajien esitteissä ja pakkausten kyljissä annettuihin uusiin ohjeisiin. Talvenkestävyyttä on oikealla lannoituksella saatu ratkaisevasti parannetuksi.

Talvituhosienet voivat myös aiheuttaa kuolleita laikkuja nurmikolle. Kuollut nurmi kuoritaan pois. Nurmikon pinta rikotaan talikolla. Leikkuriharavalla tai vastaavalla.  Mikäli paikka on kuopalla, tuodaan uutta maata. Kylvö ja jatkohoito kuten uudessa nurmikossa.

Rikkakasvit

Erilaiset nurmikon rikkakasvit saattavat olla varsinainen riesa. Monet siemenrikkakasvit voivat kylvön jälkeen vallata maan hyvinkin nopeasti ennen kuin nurmikonsiemen itää. Nämä häviävät nurmea

leikattaessa. Kitkeminen ja torjuntaaineet ovat keinoja muita rikkakasveja vastaan. Valikoivilla rikkakasvien torjunta-aineilla voidaan nurmikkoa puhdistaa rikkakasveista nurmea vahingoittamatta.

Leikkaaminen

Mikäli leikataan riittävän usein ja vain 1/3 nurmikon pituudesta, voidaan leikkuujäte jättää nurmikolle maatumaan. Hiekan lisäys nurmen pintaan pitää maaperän ilmavana. Poudalla pidetään nurmikko pidempänä, näin sen kulottuminen estetään.

 

Lähde: Cello: Puutarhan hyvät neuvot