Boschin länpökamera pääsi tositoimiin taloyhtiössä

"Lämpökamera on erittäin kevyt, kahva tukeva eikä kamera tunnu heppoisalta keveydestään huolimatta."

Osta tuote omaksi

Tuotetesti: Lämpökamera Bosch GTC 400 C

Lämpökamera laitettiin todelliseen testiin!

Lämpökameraa testattiin sähköisten lattialämmitysten toiminnan varmistamiseen, vesikiertopattereiden lämmönjakautumisen varmistamiseen, lämminvesiputken paikantamiseen väliseinärakenteen sisällä, tuloilmaventtiilin lämpötilan tarkastamiseen, ikkunoiden, ulko-ovien sekä rakenteiden tiiveyden ja lämpöteknisen toiminnan tarkastelemiseen.

Lämpökameran käyttöönotto ja ensiarviot

Boschin GTC 400 C -lämpökamera on erittäin kevyt, mutta kahva on tukeva eikä kamera tunnu heppoisalta keveydestään huolimatta. Kameran näyttö on laitteen kokoon nähden suuri, joka on erittäin tärkeää. Näppäimiä ei ole liikaa ja ne on myös sijoitettu siten, että kameraa on helppo käyttää yhdellä kädellä toisen käden jäädessä vapaaksi. Kumilla päällystetty kahva on muotoiltu myös pienemmälle kädelle sopivaksi. Kameran linssinsuojus on integroitu kameraan, joten suojusta ei voi hävittää.

Suomenkieliseen 10 sivuiseen käyttöohjeeseen tutustumisen jälkeen lämpökameran käyttöönotto on helppoa. Kamera käynnistyy virtanäppäimestä ilman suurempaa viivettä. Kamera alkaa kuvaamaan pintalämpötiloja välittömästi. Kuva tarkentuu automaattisesti ja kamera kalibroi kuvan säännöllisin väliajoin.

Suomenkielinen selkeä ja yksinkertainen valikko on helppo käyttää ja tarvittavat kuvausasetukset saa kuntoon nopeasti. Lämpökameran ohjekirjassa on annettu emissiivisyys -arvot tavallisimmille materiaaleille ja kerrottu mitkä tekijät voivat vaikuttaa kuvaustulokseen.

Kameran suurella näytöllä lämpökuva on selkeä, eikä vertailutestin perusteella näytön kuvanlaatu juurikaan häviä hinnaltaan noin 10 kertaa kalliimmalle konsulttikäyttöön tarkoitetulle lämpökameralle. Kamera ottaa lämpökuvan lisäksi tavallisen valokuvan, joka on myös riittävän selkeä, mikäli tilan valaistus on riittävä. Visualisoinnin helpottamiseksi kamerassa on erilaisia kuvatiloja 4 kpl ja erilaisia väriskaaloja 4 kpl.

LVI-järjestelmien toiminnan varmistaminen lämpökameralla

Taloyhtiössä asukkailta voi lämmityskauden aikana tulla ilmoituksia rakenteiden tai lämmitysjärjestelmien kylmyydestä tai vedon tunteesta liian kovan ilmanvaihdon tai rakenteiden epätiiveyden takia. Lämpökameralla ongelmakohdat voidaan todentaa nopeasti ja rakenteita rikkomatta. Testikäytössä väliseinän sisällä kulkeva lämpöputki löytyi nopeasti rakennetta rikkomattomalla menetelmällä ja herkästi vedon tunnetta aiheuttavan liian viileää tuloilmaventtiilin lämpömittaus oli helppoa.

Sähköisen lattialämmityksen toiminnan varmistaminen ja kaapelien asennuslaajuuden varmistaminen onnistuu kameralla helposti. Kolmessa eri ikäisessä pesuhuoneessa sähköiset lattialämmityskaapelit näkyvät kameralla selkeästi etenkin noin 0,5 – 1 h lattialämmityksen päälle kytkennän jälkeen.

Vesikiertoisten seinäpatterien lämpeneminen ja lämmönjakautuminen havaittiin hyvin lähes välittömästi sen jälkeen, kun patteritermostaatti säädettiin päälle. LVI-järjestelmien toiminnan varmistamisessa lämpökamera on äärimmäisen hyvä työkalu esim. huoltoyhtiöiden huoltomiehille tai LVI-asentajalle, jonka työtehtäviin kuuluu oleellisena osana vianetsintä. Lämpökamera helpottaa vianetsintää ja säästää merkittävästi aikaa. Lämmönjakohuoneissa kameralla voidaan varmistaa myös mm. kiertovesipumppujen toiminta vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä.

Lämpökameran käyttö ikkunoissa, ulko-ovissa ja ulkovaipan rakenteissa

Ikkunoiden, ulko-ovien ja ulkovaipan (yläpohja, ulkoseinät, alapohja) rakenteiden tiiveyden ja lämpöteknisen toiminnan tarkastelemiseen kamera on erinomainen työkalu, kun ulko- ja sisäilman välinen lämpötila ero on riittävä. Ulko-ovien ilmavuodot tiivisteiden välistä sekä karmin ja rungon väliset eriste/tiiveyspuutteet näkyvät kameralla erittäin selkeästi. Yläpohjan ja ulkoseinän liitoskohdan sekä ikkunakarmin ja ulkoseinän väliset, muuten vaikeasti havaittavissa olevat vikakohdat muuttuvat näkyväksi viaksi hetkessä kameran näytöllä. Lämpökamera on erinomainen työkalu esimerkiksi tiivistys- ja lisäeristyskorjauksia tai ikkuna ja ovi -asennuksia tekevälle urakoitsijalle, rakennustyön työnjohtajalle tai urakan valvojalle. Ikkunan tai ulko-oven asentamisen jälkeen voidaan heti varmistaa asennuksen onnistuminen ja korjata mahdolliset puutteet ennen asennustyön luovuttamista.

Vanhempien ikkunoiden tai ulko-ovien lämpökuvauksella saadaan nopeasti ja helposti hyvää informaatiota esimerkiksi taloyhtiön tai kiinteistön remontin suunnittelussa. Lämpökamera soveltuukin tässä käytössä kiinteistön omistajien, huoltoyhtiöiden, teknisen isännöitsijän tai ulkopuolisen kuntoarvioija työkaluksi.

Kuvien siirtäminen ja raportin laatiminen

Kameran sisäiseen muistiin tallentuvat kuvat siirretään usb-kaapelilla tietokoneelle ja sovellus raportin laatimiseen ladataan Boschin verkkosivuilta. Lämpökuvat ovat JPEG-muodossa, joten kuvia voi tarkastella tietokoneella myös ilman erillistä ohjelmaa.

Raporttiohjelman lyhyen pyörittelyn jälkeen perusraportin saa laadittua melko nopeasti ja raporttipohja on yksinkertainen ja selkeä.

Lämpökameran kuvat saa siirrettyä langattomasti wifi-yhteyden avulla älypuhelimeen Bosch Measuring Master -sovellukseen, jossa kuvat lämpökulkevat kulkevat kätevästi mukana. Sovellukseen voi laatia projekteja, joihin kuvia voi liittää. Siirto onnistuu muutamalla napin painalluksella ja sovellus hakee kuvat automaattisesti kameran muistista.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 0