Tuotetesti: Makitan kombivasara DHR400ZKU testissä kylpyhuoneremontissa

Tuotetesti: Makitan kombivasara DHR400ZKU testissä kylpyhuoneremontissa

Rakennusalan ammattilainen testasi kylpyhuoneremonttityömaalla Makitan kombivasaran yhdessä PowerPack-akkupaketin kera. Katso kuinka kone ja akut selviytyivät testistä!

Testasimme kylpyhuoneremonttityömaalla Makitan akkukäyttöistä poraavaa ja piikkaavaa DHR400ZKU -mallin kombivasaraa, joka oli varustettu kahdella 18 voltin ja 5 ampeeritunnin akulla. Akut on kytketty sarjaan eli koneen käyttöjännite on 36 volttia.

Testikohteessamme tehtävänä oli vanhan lattiakaivon ja siihen liittyvän viemärin ylös piikkaaminen betonilattiasta. Betoni lohkesi piikkiterällä vaivatta eikä akkukapasiteetti tullut työn aikana vastaan. Koeluontoisesti testasimme myös poraamista 25 mm kiviterällä betoniin, ei ongelmia.

Pakkauksen sisältö

Kombivasara on pakattu Makitalle tyypilliseen tapaan vankkaan muovilaatikkoon. Koneen lisäksi toimituksen sisältöön kuului karan voiteluaine, syvyystulkki, puhdistusliina, apusivukahva (ainoastaan piikkaukseen) ja varsinainen sivukahva, joka soveltuu piikkaus- ja porauskäyttöön sekä Makitan AWS (Auto-Start Wireless Start) -järjestelmään kuuluva bluetooth-adapteri, joka mahdollistaa mm. langattoman pölynimurin ohjauksen. 

Koneen käyttöönotto

on nopeaa ja yksinkertaista. Käyttötarkoitukseen (piikkaus tai poraus) soveltuva sivukahva ja akut asennetaan paikalle. Terän (SDS-Max) karapäähän sipaistaan hieman rasvaa, terä asennetaan paikalle ja työ voi alkaa.

Kombivasaran käyttö

Kone painaa käyttökunnossa noin yhdeksän kiloa. Kahvat on muotoiltu sopiviksi oikea- ja vasenkätiselle. Sivukahva voidaan asentaa sekä oikealle- että vasemmalle puolelle konetta.

Koneen nopeutta voidaan säätää portaattomasti koneen rungon ja takakahvan välissä olevasta rullasta asteikolla 1-5. Terän pyörimisnopeuden vaihteluväli on 250-500 kierrosta/min ja piikkaustoiminnon iskuluvun 1450-2900 iskua/min. Koneella voidaan porata enimmillään halkaisijaltaan 40 mm reikiä, iskuvoimaksi valmistaja lupaa 8 Joulea.

Koneen päällä sijaitsevasta käyttökytkimessä on kolme asentoa: poraus, piikkaus ja piikkausterän asennon lukitus.

Koneessa on hiiliharjaton moottori, jonka ansiosta kone on paitsi lähes huoltovapaa erittäin miellyttävä käyttää.

Makitan tärinävaimennetun (AVT) kahvarakenteen ansiosta koneen käyttö ei tunnu raskaalta eivätkä kädet jää tärisemään pidemmänkään piikkausrupeaman jälkeen.

Yhteenveto

Akkukäyttöinen piikkauskone kuulosti ennakolta arveluttavalta. Aiempaa käyttökokemusta vastaavasta johdottamasta laitteesta ei siis ollut. Huoli oli kuitenkin turha, sillä Makitan DHR400ZKU iskee ja poraa varsin mallikkaasti eikä eroa johdollisiin vastaavan kokoluokan koneisiin “perstuntumalta” ole.

Kone kannattaa varustaa kahdella parilla 5 Ah:n tai 6 Ah:n akkuja, joista toisten ollessa käytössä voi toista paria ladata esimerkiksi Makitan kaksoislatauslaitteella (DC18RD), joka lataa akut täyteen 30-60 minuutissa. Näin ollen koneen käyttökapasiteetti vastaa käytännössä johdollista konetta.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 1 Ei 0