Keittiön trendit 2018

Keittiön trendit 2018

Keittiöiden tyylilliset vaikutteet haetaan menneistä vuosikymmenistä ja sävyissä mennään kohti tummempia tunnelmia.

   
teksti: sisustusarkkitehti
Laura Räihä

                kuvat: valmistajat ja Cello

Klassinen tyyli on juuri nyt trendikkäin

Keittiösuunnittelussa virtaavat trendit samalla tavoin kuin muodissakin, vaikutteet haetaan menneistä vuosikymmenistä, sykli on vain hitaamapaa, onneksi. Vallalla pitkään ollut skandinaavisen vaalea tyyli, valkoiset korkeakiiltoiset ovet ja vetimettömyys on hiljalleen väistymässä tai ainakin sen rinnalle on hiljalleen tulossa tilaa muunlaisillekin tyyleille ja tunnelmille. Tällä hetkellä klassinen, suorareunainen kehyksellinen ovi, jossa on metalliset lankavetimet tai nuppivetimet ovat olleet jo tovin kovassa suosiossa. Tämä tyyli on ajattoman klassinen ja sopii monen tyyliseen rakennukseen ja aikakauteen. Vaalean- ja mintunvihertävät, sekä erilaiset harmaat ovat juuri nyt hyvin suosittuja värejä meillä, johon yhdistetään usein valkoista laattaa tiililadonnalla. Messinki vilahtaa yksityiskohdissa.

Kuvassa Habitat-lattialaatta. Saatavissa K-Raudasta valkoisena ja mustana, koot 60x60 ja 30x60 cm.

Uusimmat tuulet haetaan 1970-luvusta ja 90-luvun luonnonläheisestä sävymaailmasta.

Jos trendejä katsoo vielä hieman edemmäksi, Keski-Eurooppa viehättyy jo 1970-1990 -luvuista. Viitteitä 1970-luvun tyylistä näkyy monissa sisustuksen osa-alueilla, mutta keittiössä tyyli välittyy tummina sävyinä, tumman puun ja viilupinnan käyttönä, välitiloissa pystysuuntaan asennetut laatat tuovat mieleen Aallon rakennusten julkisivut. Trendinenä valitsee oviinsa savutammen, joka on tumman, kylmänruskea tammipinta. Tähän tyyliin kuuluvat olennaisesti myös kivipinnat ja marmorilaatat, sekä tietynlainen mahtipontisuus.
Melko vastakkaisena trendinä puolestaan tulee 1990-luvun luonnonläheisestä minimalistisesta tyylistä vaikutteita hakeva tyyli, jossa vaaleat puupinnat ja eri sävyiset beiget ja harmaat hallitsevat sävypalettia. Ovimalli on sileä ja vetimien tyyli huomaamaton. Tyylin ydinsanoja ovat luonnollisuus, hiljainen design, laatu, vaaleat puupinnat, kuten saarni ja koivu.

Yksi yhteinen nimittäjä löytyy molemmille tyyleille, nimittäin ruskean eri sävyt, harmahtavasta beigestä aina hyvin tummaan kylmään ruskeaan. Joku voisi luonnehtia ruskeaa sävypalettia tylsäksi ja tunkkaiseksi, mutta oikealla painotuksella ja rytmillä kokonaisuudesta saa tyylikkään. Kun yksityiskohdissa on käytetty vaaleita ja tummia sävyjä tuomaan kontrastisuutta, ei kokonaisuus jää valjuksi.

Cellolta on tulossa upeita lattiauutuuksia! Kuvan lattiamalli on myynnissä myöhemmin. Tutustu Cellon lattiavaihtoehtoihin >

Keittiön muoto

Edelleen suunnittelussa painottuu käytännöllisyys, säilytystila ja tasojen määrä. Uusissa taloissa keittiöt rakennetaan lähes pääsääntöisesti avonaiseksi tilaksi yhdessä olohuoneen kanssa. Isot monitoimisaarekkeet ovat edelleen suosittuja. Tavarasäilytys pyritään edelleen osittain ratkaisemaan käyttämällä suuria vetolaatikoita isojen seinäkaappipintojen sijaan ja sijoittamalla korkeat kaapit yhdelle seinälle omaksi kokonaisuudekseen, vaikkakin korkeat ja kapeat seinäkaapit ovat jälleen muodikkaat. Avaruus ja ilmavuus ovat tavoiteltuja tunnelmia, joita käytännössä voi kuitenkin olla haastava toteuttaa. Avokeittiö-trendin kääntymisestä on tosin jo alkanut olla viitteitä ilmassa. Molemmissa tavoissa rakentaa keittiö on luonnollisesti omat hyvät puolensa, mutta veikkaan että trendi kääntyy erillisen keittiön puolelle aikaisemmin kuin kuvittelemmekaan.

Kuvassa Cello-keittiömalliston Kasperi-Yyteri -keittiö. Selaa Cello-keittiön esitettä >

Päivitä keittiön tyyli vaihtamalla yksityiskohtia

Yksityiskohdilla määritellään monella tapaa keittiön ilme ja tyyli. Niitä on myös helppo päivittää, jos oma keittiö alkaa tuntua jämähtäneen vuosia vanhaan tyyliin. Vetimet on vaivatonta vaihtaa uusiin. Monessa keittiössä on mahdollista myös maalauttaa ovet, jolloin ilme muuttuu melko vaivatta. Valaisimien päivittäminen vähemmän häikäisevään malliin ja samalla valolistojen poistaminen yläkaappien alapohjasta, sekä yläsokkelin poistaminen tekevät myös ilmeestä modernimman pienellä vaivalla. Välitilan voi laatoittaa uudelleen tai pinnoittaa esimerkiksi mikrosementillä. Muutoksia tehdessä kannattaa kuitenkin pitää kokonaisuus kirkkaana mielessä ettei keittiöstä tule monen tyylin sekamelska.

Tutustu Cellon piensisustuksen tuotteisiin ja päivitä keittiön ilmettä huokeasti.

Keittiöön kauniita laatikoita ja tarjottimia. Katso Cellon keittiötuotevalikoima >

Keittiötrendeihin sopivia tuotteita:

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 2