Keittiösuunnittelun säännöt – sijoittele oikein

Keittiösuunnittelun säännöt – sijoittele oikein

Keittiösuunnittelussa on muistettava joitakin seikkoja, jotta unelmiesi keittiö toimisi täydellisesti myös käytännössä. Hyvin suunniteltu keittiö on jo puoliksi tehty!

Keittiösuunnittelun aakkoset

A. Jätä kalusteiden ja ruokailuryhmän ympärille riittävästi kulkutilaa. Kalusteiden eteen tulee jättää vähintään 120 cm tilaa.
B. Huomoi, että keittotason ja altaan molemmille puolille tarvitaan laskutilaa.
C. Sijoita astianpesukone altaan viereen / lähelle, älä sijoita viemäriputken päälle.
D. Työskentelytason riittävyys on tärkeää - älä suunnittele uunia komeroon, jos se vähentää työtason pituutta liikaa.
E. Mieti jo suunnitteluvaiheessa astioiden, ruokatarvikkeiden ja pienkoneiden säilytyspaikkoja. Esim. painavia lautaspinoja on helppo käsitellä, jos ne säilytetään ulosvedettävässä laatikossa astianpesukoneen vieressä.
F. Huomioi kaappien ja kodinkoneiden ovien avautuminen nurkissa ja seinän vieressä sijoittamalla täytelevy seinän tai kulmakaappien viereen.

Työtaso ei myöskään saa tulla ikkunan alareunan päälle. Mikäli ikkuna on alle 90-91 cm lattiasta, käytetään matalampia sokkelijalkoja tai matalia pöytäkaappeja. Vaikka tiskatessa on mukava katsella ulos, varmista, ettei ikkunan avaaminen esty!

Allaskaappi tulee sijoittaa viemärin ja vesiputkien kohdalle tai lähelle niitä. Jätä lieden ja altaan molemmille puolille kylliksi laskutilaa.

Sijoittele kodinkoneet oikein

Jääkaappi-pakastimen ilmankiertovaatimukset tulee huomioida keittiösuunnittelussa ja laitteiden asennuksessa. Vapaasti sijoitettavien jääkaappien päälle tulee jättää vähintään 5 senttimetriä tyhjää tilaa.

Induktiotason saa sijoittaa uunin päälle vain, jos tason paksuus on vähintään 40 millimetriä. Mikäli tasopaksuus on 30 milliä tai vähemmän, voi induktiotason sijoittaa laatikoston päälle, ja uunin puolestaan komeroon tai uunikaappiin tason alle.

Liesikupu tai -tuuletin tulee sijoittaa poistohormin kohdalle. Mitä suorempi ja lyhyempi hormiputki on, sen tehokkaampi se on. Huoneilmaan palauttavan tuulettimen eli aktiivihiilisuodattimen paikan voi valita vapaasti.

Mikrot ovat aina vasenkätisiä, joten ne tulee sijoittaa käytön kannalta järkevään paikkaan. Huomioi kätisyys myös muussa suunnittelussa – se helpottaa elämää kummasti!

Pistorasioiden määrään ei ole yhtä oikeaa lukua. Eräs nyrkkisääntö on, että jokaiselle kodinkoneelle olisi oltava yksi pistorasia, ja päälle on hyvä olla vielä ylimääräinen varapiste satunnaista käyttöä varten.

Muista siis ainakin nämä kolme asiaa:

  • Jätä avautuville oville, ikkunoille ja työskentelylle tarpeeksi tilaa. Väljässä keittiössä on mukava puuhailla!
  • Noudata kodinkonevalmistajien ohjeita laitteiden sijoittelussa. Turvallisuus on valttia myös keittiössä!
  • Sähköpistokkeet tulee sijoittaa järkevästi niin, että kodinkoneiden käyttö on vaivatonta.
    Pistokkeita saa olla mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Lue lisää keittiön suunnittelusta

Tutustu K-Raudan monipuolisiin Cello-keittiöihin!

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 1 Ei 0