Keittiön valaistus

Keittiön valaistus

Keittiön valaistus on monien mielestä keittiöremontin herkullisimpia osia. Valoilla, varjoilla ja kohdennuksilla luot pienellä vaivalla sävyjä ja yksityiskohtia keittiöön. Mieluisa värilämpötila kruunaa kotoisan keittiön!

Keittiön valaistuksen suunnittelu viimeistelee keittiöremontin. Valaisimien valinta tehdäänkin suunnittelun loppuvaiheessa. Keittiövalaistus koostuu kahdesta osasta: käyttövalosta ja yleisvalosta. Moderni keittiövalaistus on energiatehokasta ja ekologista.

Hyvä valo on kirkas, muttei häikäise

Keittiön yleisvalaistus huolehtii tilan viihtyisyydestä ja käytettävyydestä. Se luo keittiön sisustuksen yhdessä seinien ja keittiömateriaalien kanssa. Valoa tulee olla tarpeeksi niin ruuanlaittopuuhiin kuin ruokailuun. Jos keittiö on yhteydessä kodin toiseen tilaan, keittiön valaistus vaikuttaa myös viereisen tilan valomaailmaan.

Tasaisen yleisvalaistuksen saavuttaa kätevästi vaikkapa perinteisillä, kattoon ja seinään asetettavilla valaisimilla. Sisustuksellisesti keittiövalaisua voi täydentää vaikkapa lattia- tai pöytälampuilla ja tuikuilla. Jos käytät keittiötäsi monipuoliseen oleskeluun, voit harkita himmennysvaloa tai luoda useita valosarjoja.

Jos keittiösi pinnat ovat valoa heijastavia, loistelamput saattavat häikäistä. Yksi ratkaisu on epäsuora valaistus. Epäsuorassa valaistuksessa valon lähde kätketään listojen tai kaapinreunojen katveeseen, ja valo leviää tasaisesti katon ja seinien avulla keittiöön. Epäsuora valaistus voidaan toteuttaa näppärästi vaikkapa joka koloon mahtuvan LED-valonauhan avulla!

Oikea värilämpötila luo tunnelmaa

Värilämpötilalla mitataan valon rauhallisuutta, ja se on syytä miettiä tarkkaan vaikkapa havainnekuvien avulla. Lämpötila voi vaihdella aina kellertävän uneliaasta kirkkaan valkoiseen; erilaisia LED-valosarjojen lämpötilavaihtoehtoja löytyy kaikkiin makuihin. Lämpötila on hyvä suunnitella paitsi muun sisustusmaailman, myös näkyvyyden kannalta. Suomessa pimeät illat luovat valaistukselle erityiset haasteensa.

Kodin viihtyisyyden parantamiseksi kannattaa valita lamppu, joka antaa puhdasta valkoista valoa. Tarkkuutta vaativiin toimiin, kuten esimerkiksi keittiön työtason päälle, kannattaa valita viileämpää kirkasta valkoista valoa. Myös luonnonvalon määrä keittiössä vaikuttaa muuhun valaistukseen. Kysy parhaat vinkit omalta K-Raudan keittiösuunnittelijaltasi tai K-Raudan remonttineuvonnasta.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 8 Ei 15