Kylpyhuoneen laatoitus, rohkeasti itse vai ammattilaisen kanssa?

Kylpyhuoneen laatoitus, rohkeasti itse vai ammattilaisen kanssa?

Kylpyhuoneen laatoitustyö jätetään usein ammattilaisen hoidettavaksi, mutta asiaan perehdyttyäsi ja rakennustaitoja omaavana voit tehdä laatoituksen myös itse. Huolellisella työllä ja hyvällä alkusuunnittelulla pääset helposti kohtuulliseen lopputulokseen.

Huomioi nämä, kun harkitset kylpyhuoneen laatoittamista itse:

  • Alusta: Tarkista, soveltuuko alustasi laatoitukseen. Hyviä alustoja kaakeloinnille ovat oikaistu kivipinta (betoni, tiili, harkko) sekä sementtipohjaiset levyt ja kipsilevyt. Alustan tulee olla tasainen sekä suora. Laatoitustyön ajan sekä pari päivää sen jälkeen laatoitettavan alustan lämpötilan tulisi olla yli +10 astetta.
  • Laattojen valinta: Valitse laatat käyttökohteen mukaan sekä mieti tilan kokoa ja valoisuutta. Älä valitse esim. pieneen ja hämärään tilaan isoja tai tummia laattoja. Varmista myös, että katto, seinät, lattia ja kalusteet sopivat väreiltään toisiinsa. Huomioi, että kiinnitysaineet (laastit ja liimat) tulee valita alustan ja laattatyypin mukaan.

  • Vedeneristys: Kosteiden tilojen seinät sekä lattia tulee eristää niin hyvin, että ne kestävät toistuvaa kastumista ja rakenteet pysyvät kuivina. Lue lisää vedeneristyksestä »
  • Laatoituksen suunnittelu: Ennen työn aloittamista, suunnittele huolella laattajako eli saumojen ja leikattujen laattojen sijoittelu. Työ aloitetaan merkitsemällä alustaan pystysuora viiva laattajaotuksen mukaan. Huomiothan tiililadontaa suunniteltaessa, että suorakaiteen muotoisille lattia- ja seinälaatoille suositeltava tiililadonnan suhde on 1/3.
  • Saumaus: Lasittamattomien, matta/himmeä- ja karkealasitteisten sekä struktuuripintaisten laattojen saumaukseen suositellaan saman sävyistä saumausainetta. Käyttäessä laatan sävystä voimakkaasti poikkeavaa sävyä on suositeltavaa tehdä ensin koesaumaus.
     
    Älä laatoita laattoja täysin puskuun. Rektifioidut laatat voidaan laatoittaa kapeammalla saumalla, mutta tällöinkin sauman leveyden tulee olla vähintään 2–3 mm.

Katso videoilta tarkemmat työohjeet laatoittamiseen:

Seinän laatoitus:

Lattian laatoitus:

Lattian laatoitus kuivaan tilaan:

Laattojen saumaus ja silikonien laitto:

Vai antaisitko sittenkin ammattilaisen hoitaa työt?

K-Rauta remonttimestari voi halutessasi hoitaa koko kylpyhuoneremontin suunnittelusta onnistuneeseen lopputulokseen saakka. Yllättävän helppoa – joko aloitetaan?

 

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 30 Ei 3