Kylpyhuoneen valaistus luo tunnelman

Kylpyhuoneen valaistus luo tunnelman

Kylpyhuone on tila, jossa tarvitaan hyvän yleisvalon lisäksi kirkasta kohdevalaistusta kauneuden- ja kodinhoitoa varten. Myös valaisimien turvallisuuteen tulee kiinnittää kylpyhuoneessa erityistä huomiota.

Kylpyhuoneen ilme muodostuu pintamateriaaleista ja niiden värisävyistä. Korostamalla laattojen struktuuria ja ladontaa epäsuorilla valoilla, voi kylpyhuoneeseen luoda miellyttävää spa-tunnelmaa ja ripauksen ylellisyyttä.

Vaaleat pinnat heijastavat valoa tehokkaasti, jolloin valonlähteitä ei tarvitse välttämättä olla niin montaa kuin tummassa kylpyhuoneessa. Tärkeintä valon valinnassa on lumen-luku (lm), joka kertoo lampun tuottaman valon määrän: mitä suurempi luku on, sitä kirkkaampi lamppu on kyseessä.

Kylpyhuoneen turvallinen valaiseminen

Kylpyhuoneen valaistus kannattaa suunnitella yhdessä K-Raudan asiantuntijan kanssa ja sähkötyöt jättää sähköasentajan vastuulle. Vääränlainen kotelointi ja asennus voivat aiheuttaa pahimmillaan hengenvaaran.

IP-kotelointiluokka kertoo, kuinka tiiviisti valaisin on suojattu kosteudelta ja pölyltä. Jos kylpyhuone liittyy saunaan, laitteiden koteloinnin tulee olla vähintään IPX1. Lisää kotelointiluokituksista pääset lukemaan täältä.

Helpota arkisia askareita valojen sijoittelulla

Pieneen vaaleaan kylpyhuoneeseen riittää yksi tehokas peilivalo, joka valaisee tilan tasaisesti seinän ja katon kautta. Jos kylpyhuone on yhtään suurempi, suositellaan peilivalon lisäksi yleisvaloa, joka valaisee kattavasti suuremmankin tilan. Peili kannattaa valaista ylhäältä ja molemmilta sivuilta, jolloin kasvoille ei tule varjoja meikatessa tai partaa ajaessa. Monissa uusissa peilikaapeissa on näiden lisäksi myös valonlähde, joka suuntaa allastasoon.

Valaisinhankinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota myös kelvin-lukuun (K) eli lampun värilämpötilaan. Mitä korkeampi värilämpötila on, sitä kylmemmältä ja sinisemmältä valo näyttää:

Lämmin valkoinen (2700 K) - Neutraali valkoinen (4000 K) - Kylmä valkoinen (6500 K)

Myös lampun värintoistokyky vaikuttaa siihen, miten värit näkyvät ympäristössä. Sävyerojen välttämiseksi, tulee kaikkiin valaisimiin vaihtaa lamput, joissa on sama värilämpötila.

Lisää tietoa ja apua suunnitteluun saat oman K-Rautasi asiantuntijalta.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 3 Ei 2