Kylpyhuoneen vesieristys - katso mitä kannattaa tietää

Kylpyhuoneen vesieristys - katso mitä kannattaa tietää

Kiinnitä huomiota vanhan talon märkätiloihin, niissä voi piillä kosteusongelmia, jotka on hyvä selvittää ennen kylpyhuoneremontin tekoa. Katso samalla vinkit vesieristykseen.

Märkätilat ja kosteusongelmat

Märkätilat on tiedetty riskipaikoiksi aina ja ne on pyritty toteuttamaan huolellisesti – aikansa parhaan tietämyksen mukaan ja silloisilla materiaaleilla sekä menetelmillä. 

Vanhemmissa märkätiloissa on kuitenkin käytetty materiaaleja ja tuotteita, joiden vedenkestävyydestä ei ole takeita. Valitettavan monen vanhemman omakotitalon kosteusongelmat ovat saaneet alkunsa märkätiloista. Syynä voivat olla rakennusaikana tai myöhemmissä asennuksissa tehdyt virheet. Ongelmia voi esiintyä myös rakentamisaikaisen tietämyksen ja määräysten mukaisesti täysin oikein toteutetuissa kylpyhuoneissa erityisesti, jos märkätilan ylläpitoa on laiminlyöty. Joskus kosteusvaurio löydetään vasta märkätilan pintaremontin yhteydessä, yllättäen. Siksi esimerkiksi kylpyhuoneen laatoituksen uusimista harkittaessa mahdolliset  vielä havaitsemattomat vauriot on selvitettävä ennen remontin aloittamista, jotta työtä viivästyttäviltä ja kalliilta yllätyksiltä vältyttäisiin.

Selvitä rakenteiden mahdolliset kosteusvauriot

Laatoituksen alla olevan rakenteen kosteustekninen toimivuus on tärkeä selvittää, sillä uudemmissakin taloissa märkätilan vedeneristyskerros on voinut rikkoutua esimerkiksi, jos seinärakenteisiin on myöhemmin tehty reikiä vaikkapa uusia ripustuksia varten.

Piilevää ongelmaa ei koskaan pidä peittää laatoittamalla vanhan laattakerroksen päälle. Vedeneristys aikaisemman laatoituksen alla saattaa olla vaurioitunut eikä enää toimi odotetulla tavalla. Pelkkään pintakosteuden mittaukseen ei kannata luottaa. Rakenteen kosteus saadaan mitattua luotettavasti esimerkiksi porareiästä.

Märkätilarakenteiden vesieristys

Märkätilan seinät on aina vesieristettävä siten, että rakenteen kaikki osat: pinnat, saumat, läpiviennit ja liittymät, ovat vesitiiviit. Laattapinta ei ole vesitiivis, mutta kiinni hitsattu muovimatto kylläkin.

Markkinoilla on erilaisia sertifioituja vedeneristystuotteita ja menetelmiä, jotka kaikki takaavat hyvän lopputuloksen, kunhan ne on valmistajan ohjeiden mukaan oikein toteutettu. Vedeneriste voidaan toteuttaa hitsattavana muovimattona, itseliimautuvalla yksikerroskermillä, bitumieristeellä tai nykyisin yleisimmin siveltävillä vedeneristeillä. Vedeneristystyössä noudatetaan tarkkaan tuotevalmistajan ohjeita.

Vedeneristysjärjestelmällä tulee olla VTT:n myöntämä sertifikaatti tai CE-merkintään oikeuttava ETA-hyväksyntä. Vedeneristystöissä kannattaa käyttää VTT:n sertifioimaa asentajaa.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 11 Ei 24