Laatoituksen saumaus

Laatoituksen saumaus

Laatoituksen saumaustyö on tärkeää tehdä huolellisesti. Ennen saumaustyön aloittamista tarkistetaan, että laattojen kiinnitysaine on täysin kuivunut. Saumavälien tulee olla puhtaat ja ylimääräinen kiinnityslaasti poistetaan tuoreeltaan laatoitusvaiheessa.

Lasittamattomien, himmeä- ja karkealasitteisten sekä struktuuripintaisten laattojen saumaukseen suositellaan saman sävyisiä saumausaineita. Käytettäessä laatan sävystä voimakkaasti poikkeavia sävyjä on suositeltavaa tehdä ensin koesaumaus. Vältä likaantumiselle altista valkoista saumalaastia lattialaatoituksissa.

Puhdistuksen helpottamiseksi lasittamattomat laatat on kostutettava kostealla sienellä ennen saumausta. Ylimääräinen saumalaasti pyyhitään heti kostealla, puhtaalla saumasienellä sekä niukalla ja puhtaalla vedellä. Liika vesi voi ennen sauman sitoutumista aiheuttaa kirjavuutta.

Tee ensimmäinen jälkikostutus esim. sumuttimella. Kunnes saumat ovat kuivahtaneet, muotoile ja tasaa saumat. Pidä jälkikostutuksilla saumat kosteana 1-2 vuorokautta, näin saat mahdollisimman kestävän sauman. Tämän jälkeen saumat ovat täysin kovettuneet. Pinta pestään viimeisen kerran pesusienellä, jolloin pinnalta poistetaan laastipöly ja laatoituksen pinta kuivataan nukkaamattomalla pyyhkeellä kuivaksi. Jos laastin pesu saumauksen jälkeen aloitetaan liian aikaisin, niin saumat voivat tyhjentyä. Pesun jälkeen laitetaan tarvittaessa silikonimassa.

Silikonimassaa käytetään kaikkiin saumoihin, jotka saattavat liikkua jännityksistä tai alustan kuivumisesta ns. liikuntasaumoissa, sekä  keraamisten pintojen nurkkasaumoissa, seinä- ja lattialaatoituksen välisissä saumoissa, läpivienneissä sekä keittiö- ja kylpyhuonekalusteiden liittymäkohdissa. Valitse silikonimassan väri laatan väriin sopivaksi.

Silikonin asennuksessa pitää huomioida, että kiinnitysalusta on puhdas ja kuiva. Silikoni massa levitetään puristimen avulla ja pinta tasoitetaan puulastalla tai työhön soveltuvalla saumauskumilla. Silikoni tarttuu hyvin keraamiseen laattaan. Työn viimeistely pitää tehdä heti, koska kuivunut massa voidaan poistaa vain mekaanisesti.

Saniteettitiloihin tarkoitetuissa silikoneissa on homeenestokäsittely. Tummien hometäplien ilmaantuessa silikonipintaan ongelma johtuu säännöllisen puhdistuksen puutteesta tai / ja tilan rakenneongelmista. Hometäplät puhdistetaan klooripitoisella puhdistusaineella, joka tappaa homesienet itiöineen. Myös punertavan leväkasvuston saa pestyä pois klooripitoisella puhdistusaineella.