TOP 5 kysymystä: kosteusvauriot

TOP 5 kysymystä: kosteusvauriot

Epäiletkö kosteusvaurioita? Miten silloin pitäisi toimia? Kokosimme asiakkaiden yleisimmät kysymyksien kosteusvaurioista. Asiantuntijamme vastaa.

1. Voiko kosteusvaurioita ennaltaehkäistä?

Kyllä voi. Tarkastuta talosi ammattitaitoisella kuntotarkastajalla 3–5 vuoden välein. Kuntokartoitus antaa tietoa talon riskirakenteista ja talotekniikan kunnosta. Kun korjaustarpeet ovat tiedossa, voidaan tehdä korjaussuunnitelma 5–10 vuodeksi. Kannattaa myös selvittää, voiko korjauksiin saada avustusta.

Yleisimmin kosteusvaurioita aiheuttavat yli 30 vuotta vanhat käyttövesiputket, vanhojen patteriputkien liitokset, vesikattovuodot, piilosokkelirakenteet, sisäpuolelta eristetyt kellarinseinät, huonosti tuulettuvat rossipohjat, toimimattomat salaojat ja perusmuurin kosteuseristys sekä huono ilmankierto eli tuuletus yläpohjassa ja ulkoseinien pintaverhouksen takana.

2. Miten kosteusvaurion voi tunnistaa?

Putkirikoista aiheutuvat kosteusvauriot voivat tulla nopeasti esiin, jos putket ovat rakenteiden pinnalla tai vuoto on suuri. Monesti kosteusvauriot saattavat kuitenkin muhia pitkään rakenteiden sisällä ennen kuin ne huomataan. Esimerkiksi putkien tihkuvuodot sekä alapohjan ja seinärakenteiden kosteusongelmat voivat olla tällaisia.

Maakellarimainen tunkkainen haju ja pinnoilla näkyvät erilaiset tummumat ja läiskät ovat selkeitä merkkejä kosteusvauriosta. Erityisesti kattovuodot ja yläpohjan kosteusongelmat havaitaan usein sisäkattoon ilmestyvistä tummista läiskistä. Piilevät käyttövesiputkivuodot voi havaita siitä, että vesimittari pyörii, vaikka hanat ovat kiinni. Jos patteriverkostoon pitää lisätä usein vettä, verkostossa voi olla vuoto. Riskipaikkoihin sijoitetut kosteusanturit tai vuodonilmaisimet auttavat havaitsemaan vesivuodot ajoissa keittiö- ja pesutiloissa.

3. Miten pitäisi toimia kosteusvaurion havaitsemisen jälkeen?

Jos kyse on akuutista käyttövesiputki- tai viemärivuodosta, toimi aikailematta. Taloyhtiössä ota yhteys kiinteistöhuoltoon ja isännöitsijään. Jos asut omakotitalossa, katkaise pääsulku ja soita kuivausliike paikalle. Apuvoimia odotellessa tuki vuotoa parhaasi mukaan ja aloita kuivaustyöt.

Reagoi nopeasti silloinkin, kun vasta epäilet kosteusvauriota. Omakotitaloon on hyvä pyytää paikalle kosteusvaurioihin erikoistunut kuntotutkija. Taloyhtiössä asuva ottaa ensimmäisenä yhteyden isännöitsijään. Jos kosteusvaurioepäilys osoittautuu oikeaksi, ole yhteydessä vakuutusyhtiöön ja selvitä, korvaako oma kotivakuutuksesi tai taloyhtiösi vakuutus vaurion korjaamisen.

4. Miten voi varmistua kosteusvaurion kuntotutkijan ja saneeraajien osaamisesta?

FISEn sertifioimia kosteusvaurioihin erikoistuneita kuntotutkijoita, korjaussuunnittelijoita ja korjausrakentamisen valvojia voi etsiä esimerkiksi FISEn ylläpitämästä pätevyysrekisteristä (fise.fi/patevyysrekisteri). Myös vakuutusyhtiöt osaavat suositella luotettavia ammattilaisia. Ennen henkilöiden ja yritysten valintaa kannattaa tutustua referensseihin ja selvittää kyselemällä ammattilaisten koulutus- ja kokemustausta.

5. Aiheuttaako kosteusvaurio aina ison remontin?

Ei välttämättä. Akuutista vesivahingosta selvitään yleensä huolellisella kuivatuksella ja vaurioituneiden materiaalien uusinnalla. Pitkään jatkunut piilovuoto tai rakenteiden kostuminen voi pahimmillaan tehdä asunnosta asumis- ja korjauskelvottoman.

Kosteusvaurioepäily tulee kuitenkin aina tutkia huolellisesti ja riittävän kattavasti. Korjaustoimenpiteiden tulee perustua kuntotarkastajan tai -tutkijan tekemään tutkimukseen. Vähänkään isompien vauriokorjausten suunnittelu kannattaa teettää kosteusvauriokorjauksiin erikoistuneella suunnittelijalla. Korjaustyön toteutusta varten on tärkeä hankkia valvoja. Remontin toteutus on syytä ulkoistaa asiantuntevalle remonttifirmalle, jos et itse ole alan osaaja. K-Raudan remonttineuvonnasta on saatavissa osaavaa apua saneerausten toteuttamiseen.

Asiantuntijana neuvontainsinööri Timo Jokela, PRKK – Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry

Teksti: Tuomas Lehtonen