TOP 5 kysymystä: vedeneristys

TOP 5 kysymystä: vedeneristys

Mitä remontoijat tahtovat tietää vedeneristyksestä. Lue tästä K-Raudan Remonttimestarin vastaukset yleisimmin esitettyihin kysymyksiin.

1. Millainen on kylpyhuoneen oikea seinärakenne?

Kylpyhuoneen seinän runko on joko kivi- tai puurakenteinen, mikä määrittää seinän kerrokset. Betonista, tiilestä, kalkkihiekkatiilestä tai kevytsoraharkosta tehty seinärunko tasoitetaan ensin oikaisulaastilla. Laastin päälle levitetään elämätön märkätilatasoite. Seinä pohjustetaan tartuntaa parantavalla kosteudensulkuaineella. Vedeneristyskerroksia sivellään 1–2 vedeneristysjärjestelmästä riippuen. Nurkkiin, läpivienteihin ja saumakohtiin asennetaan järjestelmään kuuluvat vahvikepalat. Pintalaatta kiinnitetään laattaan soveltuvalla saneerauslaastilla. Laattavälit saumataan ja seinien sekä lattian saumat käsitellään silikonilla.

Puu- tai teräsrunkoisissa seinissä käytetään ruuveilla kiinnitettäviä märkätilakipsilevyjä tai märkätilalevyjä, jossa vedeneristys on valmiina. Runkopuut ja levyjen alapinnat erotetaan betonilaatasta bitumikaistalla. Levyjen kiinnityskohdat, nurkat, läpiviennit ja saumakohdat tiivistetään valmistajan ohjeiden mukaan. Märkätilakipsilevyyn pitää sivellä myös vedeneristys. Laattojen kiinnitykset ja saumaukset tehdään kuten kiviseinässäkin.

2. Voiko eri valmistajien tasoite- ja vesieritystuotteita yhdistellä?

Ei voi. Suomessa käytössä olevat vedeneristysjärjestelmät ovat VTT:n sertifioimia. Sertifiointi koskee koko järjestelmää, johon kuuluvat vedeneristystuotteet, tasoitteet ja saneerauslaastit. Eri valmistajien tuotteita yhdisteltäessä vedeneristyksen toimivuudesta ei ole takuita, eikä valmistajan tuotevirhevastuu ole voimassa.

Kannattaa pyytää vielä kirjallisesti todistus sertifioidusta henkilöstä, joka vesieristyksen tehnyt, ja järjestelmästä jota käytetty. Taloyhtiöissä valvonta vesieristykselle (taloyhtiön määräämä valvoja) vaaditaan.

3. Millaisia vaihtoehtoja vedeneristyksen toteuttamiseen on olemassa?

Vedeneristys tehdään siveltävällä vedeneristysjärjestelmällä tai märkätilalevyjärjestelmällä. Siveltävään järjestelmään kuuluu vedeneristeen pohjustusaine, telalla levitettävä eristysmassa sekä kulmiin, nurkkiin ja läpivienteihin tulevat vahvikkeet. Märkätilalevy on valmiiksi vedeneristetty. Vain ruuvien kohdat, läpiviennit sekä kulma- ja saumakohdat täytyy eristää ja lujittaa vahvikkeilla.

Märkätilalevyt ovat siveltäviä järjestelmiä kalliimpia, mutta niiden asentaminen on nopeaa ja helppoa, mikä tasaa kustannuksia. Kaupoissa on myös uusia siveltäviä vedeneristysjärjestelmiä, jotka vaativat vain yhden kerroksen. Materiaalit ovat kaksikerrosjärjestelmiä kalliimpia, mutta työn nopeutuminen tasoittaa hintaeroa.

4. Millaisia kerroksia kylpyhuoneen lattiaan tarvitaan?

Betonilaatan päälle sivellään dispersiopohjuste ja sen päälle asennetaan lattialämmityskaapelit tai putket. Lattia tasoitetaan lämpötilarasitusta kestävällä, sementtipohjaisella ja kuituvahvistetulla tasoitteella. Lattialämmitys jää tasoitteen sisään ja tasoitteella toteutetaan myös tarvittavat kaadot. Lattia tasoitetaan tarvittaessa hienotasoitteella ja pohjustetaan. Tämän jälkeen asennetaan 1–2 vedeneristyskerrosta vahvikkeineen ja kiinnitetään laatat saneerauslaastilla. Lopuksi laattojen välit saumataan ja lattian sekä seinän liittymäkohdat saumataan silikonilla.

5. Voiko vedeneristyksen tehdä itse?

Taloyhtiöt edellyttävät aina ammattilaisen käyttöä ja valvovat kosteuseristyksen tekemistä. Omakotitaloissa vedeneristyksen voi tehdä itsekin. Kosteusvauriotilanteissa vakuutusyhtiö voi kuitenkin vetäytyä korvausvastuusta, jos vedeneristyksen tekijällä ei ole ollut tarvittavaa pätevyyttä. Siksi suosittelemme käyttämään sertifioitua asentajaa. Kun käytetään siveltäviä vedeneristysjärjestelmiä, tekijällä tulee olla märkätila-asentajan sertifiointi. Asentajalta on hyvä pyytää kirjallinen todistus sertifioinnistaan ja käytetystä vedeneristysjärjestelmästä.

Asiantuntijana Remonttimestari Teemu Toimela, K-Rauta Kaukajärvi
Varaa maksuton kartoitusaika Teemulle

Teksti: Tuomas Lehtonen