Laattalattia sopii kaikkiin kodin tiloihin

Laattalattia sopii kaikkiin kodin tiloihin

Ennen keraaminen laatta valittiin lähinnä kodin märkätilojen, eteisen ja keittiön lattiapinnaksi. Tuotekirjon kasvaessa ja lattialämmityksen yleistyessä näyttävästä, helppohoitoisesta ja kestävästä laatasta on tullut haluttu vaihtoehto kaikkiin kodin tiloihin.

Laatta on erinomainen lattiamateriaali erityisesti niihin kotitalouksiin, joissa lattiapinnat joutuvat koville. Laatta ei ole moksiskaan lasten ja lemmikkien vauhdikkaista puuhista. Kosteuttakaan se ei säikähdä. Laatta on myös helppohoitoinen, paloturvallinen, pitkäikäinen, haalistumaton ja ympäristöystävällinen. Ja mikä parasta, keraaminen laatta kestää kriittisemmänkin katseen.

Laatalla saadaan tehtyä kulutusta kestävä ja vedenpitävä lattiapinta. Monissa uudiskohteissa laattaa käytetään jo kaikkien huonetilojen lattiamateriaalina. Kun alla on lattialämmitys, laatta on mukava jalalle. Se myös luovuttaa lämpöä tasaisesti asuintiloihin.

Laattalattia on myös helppo pitää puhtaana. Säännöllinen moppaus veden ja yleispuhdistusaineen seoksella riittää. Kannattaa välttää fluorivetyhappoa sisältäviä puhdistusaineita ja karheita siivousvälineitä. Fluorivetyhappoa sisältävä pesuaine vaurioittaa keraamista laattaa, varsinkin lasitettua pintaa. Tarkista siis siivousaineen ainesosat!

Makuuhuoneessa puulattian näköinen laattalattia kauniissa värissä

Ilmeikäs puulattian näköinen lattialaatta Cello Treverkfusion Neutral sopii kodin eri tiloihin.

Laatoissa on runsaasti valinnanvaraa

Lattialaattojen kirjo on valtava. Erilaisia värejä, kiiltoasteita, kuoseja ja pinnanmuotoja on liki loputtomasti. Kokoskaala yltää pikkuriikkisistä mosaiikkilaatoista 120x120 ja jopa 120x240 senttimetrin kokoisiin jättiläisiin. K-Raudan valikoimassa suurin laatta on 45x90 sentin kokoinen. Nykyään laatan ei tarvitse olla muodoltaan neliö tai suorakaide. Yhtä hyvin sen muotokieli voi imitoida vaikkapa salmiakkia tai nuolenkärkeä. Tutustu K-Raudan lattialaattojen valikoimaan!

K-Raudan valikoimista eri väreissä löytyvä lattialaatta Cello Rhombus on muodoiltaan tyylikäs salmiakki.

Pelkän kuvan perusteella laattaa ei kannata ostaa, sillä se ei anna kunnollista kuvaa laatan ominaisuuksista. Esimerkiksi laatan pintastruktuuri ja väri selviävät vasta laattaa hypistelemällä.

Laatan värivalinnassa on hyvä huomioida kodin muu sisustus. Sopiiko keittiön lattialaatta esimerkiksi kaapiston sävyyn? On hyvä muistaa, että tilan valaistus vaikuttaa osaltaan laatan väriin. Myös saumalaastin värillä on vaikutusta lattiasta syntyvään kokonaisvaikutelmaan. Halutaanko värin sulauttavan sauman laattoihin vai päinvastoin tehostavan sen olemassaoloa?

Suomalaisten maku on konservatiivinen. Siksi muodoiltaan selkeät, harmaan sävyiset lattialaatat ovat pysyneet suosiossa. Laattojen koko on kuitenkin kasvussa. Esimerkiksi 60 x 60 sentin lattialaatat tekevät nyt kauppansa.

Uusista tulokkaista suomalaisia kiinnostavat esimerkiksi puuta, eri kivilajeja ja marmoria jäljittelevät pintakuviot. Luonnolliset lämpimät värisävyt kuten hiekka, luonnonvalkoinen, ruskea ja pehmeät harmaan sävyt ovat nousussa. Samoin voimakkaat, mutta sävyiltään pehmeät värit ovat tulleet ilahduttamaan harmaan väriskaalan rinnalle. Myös erilaiset laattojen ladontatyylit ovat kovassa kasvussa, muun muassa kalanruoto-, tähkä-, vino- ja koriladonnat. Voidaankin sanoa, että vain mielikuvitus ja tekijän taidot asettavat rajoituksensa laatoituksen toteuttamiseen.

Laatta sopii myös makuuhuoneeseen tai olohuoneeseen. Kuvassa harmaa lattialaatta Cello Mystone Ceppo Di Gre 60 x 60 cm. Laatassa on mukana erikokoisia halkaistuja kiviä, jotka tekevät sen pinnasta eläväisen. Eri sävyjä, saatavana myös 10 x 10 ja 30 x 30 kokoisina.

Tuotekirjo on valtava. Pelkän ulkonäön perusteella laatan soveltuvuutta tiettyyn käyttötarkoitukseen ei voi päätellä. Seinälaatta (kaakeli) ei esimerkiksi sovellu lattiaan. Sen sijaan lattialaatta soveltuu hyvin myös seinälle. Näin seinästäkin saadaan normaalia kaakelia tiiviimpi. Sopivan laatan valinnassa kannattaakin kääntyä asiantuntevan myyjän puoleen.

Laatoissa on laaja hintaskaala

Jos on lattialaatan koossa eroja, niin on myös ominaisuuksissa. Laadukkaan peruslaatan voi saada jo parin kympin neliöhinnalla. Kalleimpien tuotteiden neliöhinnat voivat kivuta useisiin satoihin euroihin. Hintaan vaikuttavat muun muassa laatan koko, visuaaliset ja tekniset ominaisuudet, valmistaja sekä valmistusmaa ja -tapa. Hintaan vaikuttaa myös se, onko laatan reunat leikatut vai ei.

Laatan hintaan vaikuttaa tuotteen tekninen laatu. Edullisimmissa laatoissa vedenimukykyprosentti voi olla korkeampi ja ne eivät välttämättä ole pakkasenkestäviä. Edullisin lattialaatta on useimmiten punasavesta valmistettu ja pintavärjätty. Kalliit laatat ovat kokonaan läpivärjättyjä ja rakenteeltaan erittäin tiiviitä. Niiden vedenimukyky on erittäin alhainen, jopa alle 0,5 prosenttia. Ne ovat myös pakkasenkestäviä. Laattojen aatelia ovat tiiviit, läpivärjätyt (Full-body) ja reunaleikatut Porcellanato-laatat.

Laattojen asennus on tarkkaa puuhaa

Laattojen asennuksen voi tehdä itsekin. On hyvä jättää laatoitustyö ammattilaiselle, jos oma osaaminen epäilyttää. Erityisesti suurten laattojen asennus vaatii taitoa.

Asennuspinnan pitää olla puhdas ja tasainen. Mitä isompi laatta sen tasaisempi pinnan täytyy olla. Jos tilassa on lattialämmitys, se tulee kytkeä pois päältä 2-4 vuorokautta ennen laatoitustyön aloittamista. Lämmitys voidaan laittaa takaisin päälle muutaman päivän päästä laatoituksesta. Märkätiloissa laatan alle tulee asentaa vedeneristys. Käytettävän laastin ja laattojen lämpötilan tulee olla laatoitustyön alkaessa yli 10 celsiusastetta.

Kannattaa tarkistaa ennen asennusta, että laatat ovat ehjiä. Samaan tilaan tulevien laattojen tulisi olla myös samaa polttoerää. Näin vältytään sävyeroilta. Mikäli laattavalinta on voimakas värivaihtelultaan, laattoja on hyvä yhdistellä neljästä eri laatikosta. Näin saadaan aikaan kaunista ja elävää lattiapintaa.

Laattakuvio ja laattojen leikkaustarve on tärkeää suunnitella huolella etukäteen. Jos kuvio muodostuu erilaisista laatoista, kannattaa huomioida laattojen mittaerot ja paksuudet. Aina ennen laatoitustyön aloittamista on hyvä tehdä koeladonta lattialle. Katso ideoita laattojen kekseliäisiin ladontoihin.

Oikeat työvälineet laatoitukseen

Laatoittaja tarvitsee työn tekemiseen laastipaljun, sekoitustyökalut (esimerkiksi porakoneen ja siihen liitettävän laastivispilän), laastikamman laastin levittämiseen (valitse kamman hammastus laatan koon mukaan), kumilastan saumauslaastin levitykseen, saumanarua sekä timanttiterällä varustetun laattaleikkurin.

Jos asennetaan suurikokoisia laattoja, on varmistuttava, että valittu kiinnityslaasti soveltuu niiden asennukseen. Lattioissa, joissa on lattialämmitys, laastin tulisi olla joustavaa ja lämpölaajenemista kestävää.

Laattaa asennettaessa tulee varmistaa, että kiinnityslaastia on riittävästi koko laatan alueella. Laatat painetaan tiiviisti ja tasaisesti kiinni alustaan kiinni. Saumanarua käyttämällä varmistetaan laattavälien pysyminen tasalevyisinä. Perinteistä laattaa käytettäessä saumavälin leveys on kolmesta millistä ylöspäin. Leikatuissa laatoissa saumaväli voi olla vain 2-3 milliä.

Tutustu laatoituksen työvälineisiin verkkokaupassa! Kysy mitä vain laatoituksesta – Remonttineuvonta auttaa. Lähetä kysymys tai soita.

Kiillon Floorfix DF lattialaattalaasti soveltuu erityisesti suurten lattialaattojen kiinnitykseen.

Vaihtoehtoja laattalattialle

Lattiamateriaaleissa on mistä valita! Joko olet tutustunut vinyylilankkuun? Katso, kuinka rakennat helppohoitoisen ja kestävän lattian vinyylilankuilla. Vai miten olisi lämmin muovimatto? Nykyään kuosit ovat eläväisiä ja erityylisiä pintoja löytyy jokaiseen makuun. Näin teet muovimatoilla kodin lattioista tyylikkäät.

Artikkeliin on haastateltu asiantuntijana K-Raudan laattojen tuotepäällikkö Virpi Korhosta.

Teksti: Tuomas I. Lehtonen