Laattojen valinta kodin eri tiloihin

Laattojen valinta kodin eri tiloihin

Laatta sopii kylpyhuoneen ja eteisen lisäksi mainiosti myös kodin muihin tiloihin. Lue vinkkimme ja valitse sopiva laatoitus kodin jokaiseen huoneeseen.

Laatan ominaisuudet

+ Sopii sekä kuivaan että kosteaan tilaan.
+ Erittäin kulutuksenkestävä.
+ Näyttävä materiaali erilaisilla pintavaihtoehdoilla.
+ Kuumalla säällä miellyttävän viileä.
+ Helppohoitoinen.
- Yksittäisen laatan vaihtaminen on vaikeaa
- Ilman lattialämmitystä saattaa tuntua viileältä

Keraaminen laatta peittää yhä useamman keittiön ja olohuoneen lattiaa ja usein sama tai ainakin saman laattaperheen laatta jatkuu eteisen, hallin ja keittiön kautta oleskelutiloihin. Keittiön lattiaa voidaan jäntevöittää tai rytmittää laatoittamalla kuvio eri värillä tai rajaamalla alue mosaiikkikuviolla. Erityisesti lapsi- ja lemmikkiperheissä laatta on käytännöllinen, sillä se kestää reipasta pesua.

Kylpyhuoneissa laattojen koko on viime vuosina kasvanut. Suomalaiskoteihin asennetaan lattialaattoja, joiden koko on jopa 45 X 90 cm. Suurikokoinen laatta tarvitsee hyvin suoran ja jämäkän alustan, joten se ei sovellu kaikkiin vanhoihin kohteisiin ilman alustaa suoristavia muutoksia.  Maltillisen kokoinen laatta sopii vanhaankin taloon, mutta silloin lattia on ensin levytettävä saneerauslevyllä, joka ei elä lainkaan.

Vaikka laattalattia on helppohoitoinen ja kestävä, sekään ei kestä mitä hyvänsä. Jos laatta jostain syystä vaurioituu, yksittäisen laatan vaihtaminen on vaikeaa. Laattalattia voi myös tuntua paljaalle jalalle kylmältä. Se saakin lähes aina seurakseen lattialämmityksen.

Kuinka valitsen oikean seinä- tai lattialaatan?

Yleinen ohje on, että suurta laattaa ei tulisi laittaa pieneen tilaan ja päinvastoin. Mutta säännöt on tehty rikottaviksi: oikein käytettynä suuri laatta voi näyttää pienessä tilassa todella hyvältä. Kun saumoja on vähän, näyttää seinäpinta sileämmältä ja suuremmalta.

Ladonta vaikuttaa paljon laattapinnan ulkonäköön. Yleinen ratkaisu on, että käytetään yksivärisiä laattoja vaakaladontana ja ornamentti tai muu koristekuvio tehdään pystyyn. Vaakaladonnan hyvä puoli on, että se avartaa tilaa. Pystyladonta puolestaan korottaa.

Myös väreillä voi tuoda tilan tuntua. Vaalea ja kiiltävä laatta suurentaa. Tumma ja mattapintainen pienentää. Suuret kuviot voivat tehdä tilasta pienemmän ja levottomamman tuntuisen.

Valitse laatta käyttötavan mukaan

Lattialaattaa voi laittaa seinään mutta seinälaatat eivät pääsääntöisesti sovellu lattiaan. Syynä on se, että seinällä käytettävät kaakelilaatat eivät kestä samanlaista rasitusta kuin lattialle soveltuvat klinkkerilaatat.

Ulos ja muihin kylmänä pidettäviin tiloihin, kuten mökkisaunan seinälle, tarvitaan tietenkin laatta, joka kestää pakkasta.

Valintaa helpottaa kulutuksenkestävyydestä kertova symboli. Lasitettujen laattojen kestävyydestä kertoo PEI-luokitus ja lasittamattomien MOHS-luokitus. Mitä suurempi luku, sitä paremmin laatta kestää rasitusta

Laattojen hoito

Laattojen peruspuhdistus hoituu vedellä ja pesuaineella. Kalkkisaostumiin ja rasvatahroihin kannattaa käyttää pinttyneelle lialle tarkoitettuja pesuaineita.

Jos saumojen tummuminen huolestuttaa, ne voi käsitellä saumojen suoja-aineella. Asennusvaiheessa voi käyttää perinteisen savipohjaisen laastin sijasta epoksilaastia. Se on lähes huoltovapaa, sillä se ei ime itseensä vettä tai likaa.

Laske laattojen tarve:

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 18 Ei 4