Laminaattilattia on ekologinen valinta

Laminaattilattia on ekologinen valinta

Monella voi olla mielikuva, että laminaatti olisi muovia, mutta eipäs olekkaan! Tiesitko, että laminaatin runko koostuu 82 % puusta, tarkemmin puukuidusta, joka on peräisin kuusesta tai männystä. Laminaatti onkin helppohoitoisuutensa lisäksi myös ekologinen valinta.

Laminaatin valmistukseen käytetään harvennushakkuista saatavaa kuitupuuta. Sahatavaran sahauksen yhteydessä syntyvä sahausjäte hyötykäytetään laminaatin valmistuksessa. Laminaatissa on lisäksi hartsiseosta (UMF-liima), jonka osuus tuotteesta on 11 %. Loput ainesosat ovat vesi, jota tuotteessa on 5-7 % sekä parafiinivaha, jota on alle 1 %. Parafiinivahaa lisätään hartsiseokseen parantamaan laminaatinrungon kosteudenkestävyysominaisuuksia.

Koska laminaatti koostuu pääasiallisesti puukuiduista, sitoo se myös hiilidioksiidia (CO2) 3,36 kg/m2. Tämä Co2 vapautuu vasta, kun tuote hävitetään lopullisesti.

Laminaatin valmistus on tarkkaan mietitty prosessi

Kronoflooring on yksi maailmanlaajuisesti johtavista laminaattilattian valmistajista. Yritys käyttää laminaattien runkomateriaalin valmistuksessa pääosin paikallista mäntyä. Tehdas on tarkoituksella tehty alueelle osin siksi, että paikallinen mänty ei runkonsa puolesta kelpaa sahateollisuuden raaka-aineeksi. Sikäläinen puu ei kasva samoin suoraksi kuin vaikka suomalainen mänty. Tehtaalle puu tulee tukkipuina, jotka ensin kuoritaan ja sen jälkeen jauhetaan hakkeeksi. Hake kuivataan ja jauhetaan siten hyvin pieneksi, lähes pölyksi. Tämä raaka-aine lähtee noin 60 cm korkeana ”pölymattona” pitkään puristinprosessiin, jossa siitä puristetaan HDF- ja/tai MDF-levyjä. MDF- ja HDF-levyt puristetaan valmiiksi tiettyyn kokoon. Sahauspöly poltetaan lämpölaitoksella.

Tavoitteena kierrätyksen maksimointi

Puiden kuori hyötykäytetään. Kaikki levyjen prosessin sahaus- ja jyrsinpöly kerätään talteen ja poltetaan tehtaan lämpölaitoksessa. Kaikesta massiivisesta puuraaka-ainemäärästä, joka tulee laminaatti tehtaalle, ei mene tuotannosta aiheutuvista syistä mitään kaatopaikalle. Tuotannossa käytettävä kemikaali on melamiini ja se hyödynnetään kokonaan pintojen valmistuksessa. Runkolevyjen valmistuksessa käytetään liimaa ja sidosaineita (kovetusainetta, ureaa, hydrofobointiainetta).

Kuosipaperi tulee yhtymän omalta tehtaalta kuosikuva valmiiksi painettuna. Tehtaalla kuosipaperi pinnoitetaan melamiinihartsilla. Tästäkään prosessista ei synny tehtaan ulkopuolelle vietävää jätettä tai päästöjä. Eli laminaattilattian tuotantoprosessi on tarkkaan hiottu kierrätysprosessi valmiin tuotteen laadusta tinkimättä.

Poimintoja uusista Cello-laminaateista:

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 4 Ei 1