Lattialämmityksellä mukavuutta ja säästöä

Lattialämmityksellä mukavuutta ja säästöä

Lattialämmitys tuntuu mukavan kodikkaalta jalkojen alla ja tuo selvää säästöä lämmityskustannuksissa. Uutta lattiaa suunnitellessa kannattaakin ehdottomasti selvittää, sopisiko lattialämmitys kotiisi.

Lattian kautta tuleva lämpö jakautuu asuntoon tasaisesti ja tuntuu jalan alla mukavalta. Lattialämmityksen avulla säästät lämmityskustannuksissa noin 10-15 prosenttia, koska voit säätää keskimääräisen huonelämpötilan jopa 2-3 astetta alemmaksi kuin patteri- tai kattolämmityksellä, mukavuudesta tinkimättä.

Lattialämmitys sopii lähes kaikkiin kodin tiloihin. Ainoastaan kiintokalusteiden alle se ei sovi, eikä lattialämmityksen päälle suositella paksuja mattoja.

Lattialämmitys kuiviin tiloihin

Helpoin tapa lisätä lattialämmitys parketti- tai laminaattilattian alle on käyttää kuiva-asennettavia, lattialämmityksen sisältäviä askeläänieristeitä (lattialämmitysmatto) tai eristelevyjä. Niiden avulla lattialämmityskaapelin voi asentaa ilman tasoitustöitä. Tämä on ennen kaikkea siistiä, mutta myöskin nopeaa: saat lattialämmityksen käyttöön vaikka saman päivän aikana! Lisäksi asennuslevyt tuovat remonttikohteissa kaivattua lisäeristystä lattiaan.

Danfoss ECdry 100 lattialämmitysmatto ja Danfoss EFCI Reflect asennuslevy ECflex 10T -kaapelilla.

Lattialämmitys kosteisiin tiloihin ja laattalattioille

Laatoitettaviin lattioihin on aina hyvä asentaa lattialämmitys, jotta ne tuntuvat mukavilta jalan alla. Kylpyhuoneissa lattialämmitys myös kuivattaa lattian suihkun jälkeen, joten se onkin hyvä pitää päällä ympäri vuoden.
 
Laattalattian alla käytetään joko lattialämmityskaapelia tai lattialämmitysmattoa, jonka päälle tulee lattialämmitystasoite valmistajan ohjeiden mukaan. Kaapeli kiinnitetään lattiaan esimerkiksi kuumaliimalla. Lattialämmitysmatossa on liima valmiina kiinnitysverkossa, joten sen asennus on huomattavasti nopeampaa. Matot on myös valmiiksi teholtaan mitoitettu soveltumaan kaikkiin sisätiloihin.

Lämmityksen tehoa voi säätää kaapeleiden asennusvälillä. Yleisin moneen paikkaan sopiva suositus neliötehoksi on 100W/m2, johon päästään 10W/m kaapelilla ja 10 sentin asennusvälillä.  

Danfoss ECflex 10T-lattialämmityskaapeli ja Danfoss ECcomfort 100T -lattialämmitysmatto.

Lattialämmityksen älykäs säätö

Säädä kylpyhuoneen lattialämmitys niille kellonajoille, jolloin suihkua useimmin käytetään. Pudota makuuhuoneen lämpötila yön ajaksi ja ajasta se aamua varten mukavalle tasolle. Kätevää vai mitä? Älykkäät termostaatit mahdollistavat tämän, ja säädöt voi tehdä yllättävän helposti.

Lattialämmityksen säätömahdollisuus onkin tärkein energiatehokkuuteen vaikuttava tekijä. Yhden lämpöasteen tiputus tuo 5 prosentin säästön lämmityskustannuksiin.
 
Danfoss ECtemp Touch on älytermostaatti suomenkielisellä käyttöliittymällä. Sen ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi lämpötilan säädön ennakointi ja aikataulutukset: mikäli heräät aamulla klo 6 ja lämmitys on ajastettu tämän aikataulun mukaan, älykäs termostaatti aloittaa lämmittämisen riittävän ajoissa, jotta haluttu lämpötila on saavutettu jo ennen herätystä. ECtemp Touch myös pitää asetetun lämpötilan erittäin tarkasti (+/-0,2 astetta). Tarkkuus perustuu itseoppivuuteen ja ennakointiin. Voit myös seurata lämmönkulutusta käyttöliittymän avulla.
 
Danfoss ECtemp Smart -älytermostaatissa on kaikki samat ominaisuudet kuin ECtemp Touch -termostaatissa, mutta asetukset tehdään puhelinsovelluksella. Tämä mahdollistaa myös etäohjauksen älypuhelimella missä vain. Voit siis olla varma, että lämmitys on kunnossa kotona tai mökillä kun et itse ole paikalla.

Mikäli et kaipaa älytermostaatin ominaisuuksia, on Danfoss ECtemp Next plus hyvä valinta. Se on perustermostaatti lämpötilanäytöllä ilman varsinaista älykkyyttä. Lämpötilan säädön tarkkuus vaihtelee kohteen mukaan. Tämä lämmönsäätölogiikka on kaikissa perinteisissä, manuaalisesti säädettävissä termostaateissa. Termostaatti pitää lämpötilan +/- 1,5 asteen tarkkuudella.

Danfoss-termostaatteja on kaikkiin tarpeisiin: ECtemp Next Plus perusominaisuuksilla, sekä älytermostaatit ECtemp Touch ja ECtemp Smart.
Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 10 Ei 1