Lattioiden abc – lattian valinnan sanakirja

Lattioiden abc – lattian valinnan sanakirja

Lattiaa valitessa törmää erilaisten vaihtoehtojen ja ominaisuuksien viidakkoon. Ota termit haltuun ja lattian valinta onkin yllättävän helppoa!

Askeläänen parannusarvo:

Lattian alle asennetaan askeläänieriste, joka vaimentaa askelääntä alapuolella oleviin huonetiloihin. Asennusmateriaalin vaikutus ilmoitetaan parannusarvona esim. 18 dB.

Kelluva tai uiva asennus:

Kelluva tai uiva asennus tarkoittaa, että lattiaa ei kiinnitetä alustaan. Tällöin lattia pääsee vapaasti liikkumaan sisäilman muutosten mukaan.

Käyttöluokka:

Laminaatin käyttöluokka kuvaa laminaatin kulutuskestävyyttä. Mitä korkeampi käyttöluokka, sitä kestävämpi laminaatti on kyseessä. Käyttöluokka 31 sopii kaikkiin kuiviin tiloihin kotikäytössä sekä kohtuullisessa käytössä oleviin julkisiin tiloihin. Käyttöluokka 32 sopii kaikkiin raskaassa käytössä oleviin asuintiloihin sekä normaalin käytön julkisiin tiloihin. Se on hyvä valinta esimerkiksi kotiin, jossa on lemmikkieläimiä. Käyttöluokka 33 sopii puolestaan sekä kovaan kotikäyttöön, että kovaan julkiseen käyttöön.

Oksaisuus:

Puuvalmisteisissa lattioissa, kuten parketissa voi näkyä puussa luontaisesti olevia oksankohtia. Tämä on luonnonmateriaalista valmistetulle tuotteelle kuuluva ominaisuus, joka korostaa materiaalin autenttisuutta.

Paksuusluokka:

Laminaatteja on saatavilla eri paksuisina. Yleisin paksuus on 8 mm. Kulutuskestävyyteen ja käyttöluokkaan ei kuitenkaan vaikuta laminaatin paksuus, vaan pintakerroksen laatu ja vahvuus.

Pontti:

Laminaatti asennetaan ponttikiinnityksellä. Erilaisia pontteja on useita, yleisimmät pontit ovat:

  • 1click2go, 5G ja Unifit, jotka ovat päältä painettavia pontteja.
  • Twin Clic ja Just click ovat taitettavia pontteja.


Olipa kyseessä mikä pontti tahansa on aina hyvä lukea asennusohje ennen asennuksen aloittamista.

Puulajit:

Parketeissa käytetään useita eri puulajeja, muun muassa tammea, pyökkiä, saarnea ja mäntyä.

  • Tammiparketti on kulutusta kestävä ja arvokkuutta huokuva valinta lattiamateriaaliksi.
  • Koivuparketti luo tilaan avaran vaikutelman. Suomalaisille tuttu koivu antaa parkettivaihtoehtona lattialle luonnollisen vaalean sävyn, joka luo tilaan avaran vaikutelman. Koivuparketti ikääntyy kauniisti, kun siihen syntyy vuosien mittaa syventävää sävyä. Oikein hoidettuna koivuparketti tarjoaa kauniin arvokkaan lattian pitkäksi aikaa.
  • Saarniparketin vaalea pintapuu ja tumma sydänpuu tuovat esiin parketin eläväisen värivaihtelun ja antavat lattialle persoonallisen ilmeen.
  • Pyökkiparketti on ajattoman kaunis ja hillityn arvokas vaihtoehto. Pyökki kestää myös hyvin kulutusta.

Sauvaisuus:

Parketin tai laminaatin sauvaisuus kertoo, kuinka monesta vierekkäisestä palasta parketin pintakerros koostuu. Lattioita on saatavilla 1-sauvaisina, 2-sauvaisina ja 3-sauvaisina. Sauvaisuus vaikuttaa pinnan elävyyteen: yksi- tai kaksisauvainen laminaatti soveltuu laajoille lattiapinnoille, kolmisauvaisella taas saa ilmeikkäämmän pinnan pienempiin tiloihin.

Viisteet:

Laminaatin tai parketin sivuilla olevat viisteet korostavat lankkumaista olemusta.

2V, 4V ja 4+1V:

Laudassa voi olla viisteet pitkillä sivuilla (2V) tai kaikilla sivuilla (4V) tai esimerkiksi laattakuosissa voi olla 4+1V, joka tarkoittaa laattasaumaa esimerkiksi laattakuvioisen laminaattilaudan keskellä.