Mitkä tekijät vaikuttavat värin sävyyn?

Kiiltävällä pinnalla sama sävy näyttää ihmissilmällä katsottuna selvästi tummemmalta kuin mattapinnalla.

Katso Tikkurilan maalit

Löydä täydellinen sävy!

Mitä Tikkurilan sävylupaus tarkoittaa?

Tikkurilan ainutlaatuisen värikarttojen valmistusteknologian ansiosta Tunne Väri -kartan värimallit vastaavat täysin kaupassa sävytettyjä Tikkurilan sisämaaleja.

Tunne Väri -kartat valmistetaan Tikkurilan omalla värikarttamaalilla hyödyntäen samoja sävytyskaavoja ja -pastoja kuin sisäseinämaalien sävytyksessä. Tämän takia valittu sävy toistuu seinässä kaikissa valaistusolosuhteissa juuri samanlaisena kuin viimeisimmässä Tunne Väri -kartassa.

Kaikki Tikkurilan sisäseinämaalit kuuluvat parhaaseen M1-luokkaan. M1-rakennusmateriaalien päästöluokka tarkoittaa sitä, että tuotteista haihtuu erittäin vähän mitään yhdisteitä huonetilaan.

Miksi värisävyn löytäminen on välillä hankalaa?

Jokainen ihminen näkee värit omalla tavallaan. Se, millaisena näkee punaisen tai sinisen kappaleen, riippuu paitsi esineestä myös silmän herkkyydestä, valonlähteestä ja siitä, mitä aallonpituuksia valonlähde sisältää.

Joskus voi käydä myös niin, että kaupassa sohvan kangas näyttää saman sävyiseltä kuin olohuoneen seinä. Kun sohva tuodaan kotiin, se onkin aivan erivärinen. Tässä on kyse metameriasta, jossa kaksi värillistä pintaa näyttää yhdessä valonlähteessä samalta, mutta toisessa valaistuksessa erilaiselta. Kappaleissa on erilaisia pigmenttejä, joten ne heijastavat eri tavoin valon aallonpituuksia, ja tämä aiheuttaa sen, etteivät sävyt aina näytä samanlaisilta rinnakkain.

Miten valaistus tai pinta vaikuttavat värisävyyn?

Valaistuksen, erityisesti luonnonvalon, määrä ja suunta vaikuttavat suuresti. Mitä suurempi valonlähteen kelvin-arvo on, sitä viileämpää sen valo on.

Kiiltävällä pinnalla sama sävy näyttää ihmissilmällä katsottuna selvästi tummemmalta kuin mattapinnalla. Samoin karhealla pinnalla väri näyttää tummemmalta kuin sileällä.

Sävyjä kannattaakin tutkia aina oikeassa ympäristössä ja siellä vallitsevissa olosuhteissa. Pienten värilastujen lisäksi voit tilata ison A4-kokoisen värimallin: tikkurila.fi.

Käytä rohkeasti värejä!

  • Hyödynnä värien yhdistelemisessä väriharmonioita: käytä rinnakkain esimerkiksi väriympyrän lähivärejä tai vastavärejä
  • Kokeile rohkeasti lempiväriäsi vaikka yhteen seinään.
  • Jos suurten pintojen sävyttäminen tuntuu vieraalta, tuo räväkkää sävyä vaikka vanhaan pinnatuoliin tai lipastoon.
  • Voit maalata rohkean sävyn vain seinän alaosaan tai rajata sillä työpisteen isommasta huoneesta.
  • Uusimmat trendivärit löydät: tikkurila.fi/colornow. Tällä hetkellä suosittuja ovat murretut sävyt, jotka nostavat esiin myös valkoiset ja mustat yksityiskohdat sisustuksessa.
  • Vinkit antoi sisustussuunnittelija SI Tommi Mäkinen Detaljee Oy:stä


Yhteistyössä K-Rauta ja Tikkurila

 

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 3 Ei 33