Värimittarin avulla löydät oikean värisävyn

Värimittarin avulla löydät oikean värisävyn

Oletko maalaamassa uusiksi kohdetta, mutta värisävy on hukassa? Värimittarin avulla voit löytää oikeita värisävyjä vanhoihinkin maalauskohteisiin. Tutustu värimittariin ja tunnista kadonneetkin sävyt helposti.

Värimittarin eli spektrofotometrin toiminta perustuu valoon, sillä nähdäksemme värejä, tarvitaan valoa. Värimittarissa on ”valosilmä”, joka asetetaan mitattavan värin päälle. Värimittari ottaa pinnasta kuvan ja takaisin heijastuvien valon aallonpituuksien mukaan analysoi värin.

Teknoksen värimittari puisella pöydällä

MILLOIN VÄRIMITTARIA KANNATTAA KÄYTTÄÄ?

Värimittaria kannattaa käyttää aina, kun tahdot löytää oikeanlaisen sävyn. Vaikka värimittari onkin tarkka laite, on lopullinen värin tarkastelu kuitenkin aina tehtävä silmämääräisesti siinä valaistuksessa ja ympäristössä mihin väri tulee. 

Teknoksen värimittari analysoi maalattua pulpettia
Värimittarin avulla vanhojenkin sävyjen analysointi on helppoa.

Värimittarista on yleensä eniten hyötyä sellaisissa maalauskohteissa, jotka halutaan maalata uudelleen joko kokonaan tai osittain. Värimittarin käyttöön riittää esimerkiksi pala ulkoverhouslautaa tai jonkin koneen osa, josta värimittarin avulla aletaan hakea oikeaa sävyä.

VÄRIMITTARI ANTAA LÄHIMMÄN MAHDOLLISEN TULOKSEN

Koska värimittarin asetuksissa on uusimpia värikarttoja, antaa se aina lähimmän mahdollisen tuloksen. Sen jälkeen tulosta verrataan aina silmämääräisesti vanhaan maalisävyyn. Muista puhdistaa vanhat maalipinnat liasta ja pölystä ennen mittausta. 

Värimittauksen jälkeen löydetty oikea sävy vanhaan pulpetin entisöintiin
Värimittarin avulla löydät sopivan sävyn.

VÄRIMITTARISTA ON HYÖTYÄ NIIN AMMATTILAISELLE KUIN AMATÖÖRILLEKIN

Värimittaria käyttää muun muassa sisustussuunnittelijat, arkkitehdit, maalikaupat sekä maalausliikkeet, mutta se on todella hyödyllinen apuväline kaikille maalausta tekeville. Erityisesti vanhoissa kohteissa tehtäviin huoltomaalauksiin värimittarista on apua silloin, kun talon huoltokirjoihin ei ole merkitty aikaisemmin käytettyjä sävyjä.

Vanha turkoosi tuoli, jonka vieressä on uusi maali entisöintiä varten.
Värimittari on hyödyllinen työkalu esimerkiksi entisöintiin.

ÄÄNITUNNISTE, VÄRISUUNNITTELU JA VÄRITEEMOJA – OTA KAIKKI IRTI VÄRIMITTARISTA

Värimittarissa on paljon ominaisuuksia, joista voi olla todella iso hyöty maalatessa. Laitteeseen saa muun muassa mitatun sävyn kohdalle nauhoitettua äänitunnisteen. Sen avulla on helppo äänittää mitatun värin kohdalle tietoa kyseisestä kohteesta.

Lisäksi värimittaria voi käyttää apuna värisuunnittelussa, sillä värimittarista saa vaihtoehtoja mitatulle sävylle. Jos siis haluat vaaleampaa, tummempaa, punaisempaa tai vaikka sinisempää sävyä, värimittarin avulla sekin onnistuu.

Lisäksi värimittarista saa väriteemoja mitatun sävyn ympärille. Värimittarin muistiin tallentuu 100 edellistä mittausta.

KYSY VÄRIMITTARIA LÄHIMMÄSTÄ K-RAUDASTA

Jos tahdot selvittää kadoksissa olevan sävyn, voit mittauttaa värejä K-Raudan myymälöissä, joissa värimittauslaite löytyy. Voit myös tiedustella värimittarin lainauksesta, mikäli et pysty ottaa sävynäytettä mukaan myymälään.

Värimittaria kannattaa aina tiedustella lähimmästä myymälästä. Myymälöiden yhteystiedot löydät täältä

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 26 Ei 1