FAQ: Remonttineuvonnasta usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät K-Raudan remonttineuvonnan suosituimmat kysymykset.

Sauna

1. Vanhassa pihasaunassamme tehtiin vuosia sitten remontti ja katto eristettiin silloin alumiinipintaisilla SPU-eristeillä. Nyt alumiinipinta on monin paikoin rikki. Kysyisin, voiko siihen päälle vetää uuden alumiinipaperin ja sitten rimoittaa ja asentaa uuden kattopaneelin?

Kyllä työ noinkin onnistuu. Jos alumiinipaperi ei ole aivan riekaleina, pääset kuitenkin helpommalla kun teippaat alumiiniteipillä alumiinipaperissa olevat reiät ja repeämät huolellisesti umpeen. Näin saat pinnasta jälleen höyrytiiviin. Muista, että vain alumiiniteippi kestää saunan kuumuudessa.

Jos vaurioita on paljon tai epäilet, että et löydä kaikkia reikäkohtia, on mainitsemasi uusi alumiinipaperi tarpeen. Liimaa ja teippaa se kiinni kattoon. Vedä reunat seinille ja teippaa kiinni niin, ettei aukkoja jää. Tee päälle rimoitus ja asenna sen jälkeen paneeli, kuten itse ehdotitkin. K-Raudasta löydät tarvikkeet, työvälineet ja työohjeet.

2. Voinko tehdä saunan lauteet mitallistetusta kuusilankusta (48 x 173)? Miten varmistan ettei lankku väänny? Onkohan tuota kuusilankkua höylättynä?

Kuusilankusta voi kyllä tehdä lauteet, mutta lankun vääntymisen estäminen on todella hankalaa. Laudelankkujen  alapuolelle kannattaa asentaa tiheästi (esim. 400 mm välein) tukeva poikittainen koolaus, ja ruuvata laudelankut tiheästi kiinni koolaukseen. Myös alumiini-kulmarautaa voi käyttää laudelankkujen alla. Ne ruuvataan myös pitävillä RST-ruuveilla tiheästi alapuolelta. Lähimmästä K-raudasta saat selville minkälaista puutavaraa on saatavilla. Käyhän juttelemassa siellä suunnitelmastasi tarkemmin, niin myyjä avustaa tarvikkeiden ja työkalujen valinnassa!

3. Pesuhuoneemme lattiakaakelien saumoissa on suihkualueella silmin havaittavia reikiä. Huomasimme pesuhuonetta pestessä, että pienet tummana näkyvät kohdat eivät olekaan pinttynyttä likaa. Suihkuhuone on remontoitu ja kaakeloitu vuonna 2008. Miten tuollainen korjataan?

Saumaukseen on todennäköisesti jäänyt huokosia, jotka ovat ajan kanssa auenneet ja täyttyneet epäpuhtauksilla. Tämä ei ole mitenkään vaarallinen vaurio – se ei vaikuta mitenkään rakenteiden vedeneristävyyteen tai toimintaan. Ainut harmi on, että saumoihin kertyy enemmän likaa näiden huokosten ja reikien takia.

Saumat voi avata tarvittavalla laajuudella ja saumata uudelleen. Sauman avaukseen löytyy kovapalateräisiä työkaluja. Ole saumojen käsittelyssä varovainen, ettei saumalaastin pois raaputtaminen vahingoita laattojen lasitusta. Liian syvälle ei myöskään kannata mennä, ettei laatoituksen alla oleva vedeneriste vaurioidu.

Hommaan tarvittavat työkalut ja tarvikkeet ovat K-Raudan varastotavaraa ja niitä löytyy heti hyllystä. Kaupassa käydessäsi saat myyjältä samalla tarkemmat työohjeet sekä vinkit, miten teet uudet saumaukset vanhojen tilalle.

4. Millä saunan lauteet voi maalata?

Maalaamisen sijaan suosittelemme lauteiden sekä seinä- ja kattopaneelien vahaamista. Vahaaminen on helpoin ja ehkä myös käytön kannalta paras vaihtoehto. Vaha soveltuu pinnoille, joissa ei ole kalvoa muodostavaa maalia tai lakkaa. Pese pinnat huolellisesti ennen vahaamista. Kysele lähimmästä K-Raudastasi lisää vahatuotteiden ominaisuuksista, tarvittavista työvälineistä ja tarvikkeista.

Kylpyhuone

5. Tehdäänkö uusi vesieristys vanhan vesieristyksen päälle? Minulla on menossa kylpyhuoneen saneeraus, ja pinnoilta on jo purettu laatat. Remonttimiehemme suorittaa samalla vesieristäjän näyttötutkintoa. Hän aikoo levittää tasoitteet ja muun vanhojen pintojen päälle poistamatta vanhaa rikkoutunutta vesieristettä. Voiko niin tehdä? Lisäksi, eikö vesieristeet kuulu tehdä ensin seiniin, laatoittaa ne ja sitten vasta tehdä eristeet lattiaan? Kyseisen remonttimiehen mukaan kaiken voi tehdä kerralla, mutta tietääkseni säädösten mukaan niin ei voi tehdä.

Vanhat laatat, kiinnityslaastit ja rikkonaiset vesieristeet puretaan kivipintaan saakka. Purkutöiden jälkeen mitataan rakenteiden kosteudet ja tehdään tarvittaessa kuivaukset ennen työn jatkamista. Kuivauksen jälkeen pinta tasoitetaan kostean tilan tasoitteella ja kaikki kohoumat ja purseet poistetaan siklillä ennen uuden vesieristeen asentamista.

Jos asut taloyhtiössä ja rakenteista löytyy kosteutta, on kylpyhuoneremontin kustannukset maksettava taloyhtiön puolesta. Tällöin kyse on nimittäin rakenteellisen vaurion korjaamisesta, mikä kuuluu asunto-osakeyhtiölain mukaan yleensä taloyhtiölle, ellei yhtiöjärjestykseen ole kirjattu poikkeavaa kunnossapitovastuuta osakkaille. Tyypillisesti taloyhtiö maksaa vedeneristeen kustannukset ja haluaa myös valvoa, että vedeneriste on tehty vaatimusten mukaisesti. Tästä kannattaa neuvotella taloyhtiön edustajan kanssa heti jos kosteusvaurioita löytyy.

Lattiassa tarkistetaan kaadot lattiakaivoon: vähintään 1:100, kaivon kohdalla 0.5 m2 alueella vähintään 1:50. Läpimenot varustetaan kauluksilla. Lattiakaivon kohdalle asennetaan vahvikekaulus niin, että sen reuna ulottuu renkaan sisäpuolelle.

Varsinainen työ aloitetaan seinistä sekä vesieristeen, nurkkavahvikkeiden että laatoituksen osalta. Alimmainen laattarivi seinissä jätetään tehtäväksi lattialaatoituksen yhteydessä, kun on ensin merkitty aloituskohta laserilla seinään. Seinien tultua valmiiksi eristetään lattia ja laatoitetaan se. Saumaus tehdään, kun laatat ovat tukevasti kiinni. Jos vanhat vedeneristeet ja laatoitukset jätetään uuden pinnan alle, on aina vaarana, että vanhojen laattojen tartunta ei ole riittävä ja ne alkavat irrota. Tällöin ei ole varmuutta uuden laatoituksen kiinni pysymisestä. Lisäksi silloin tulisi kaksi vesieristettä päällekkäin, ja niiden välissä olisi entinen kiinnityslaasti. Tällöin lattiakaivon liitos olisi vaikea saada luotettavasti tiiviiksi.

Kylpyhuoneremontti kannattaa aina tehdä kerralla hyvin. Se tarkoittaa juuri edellä kuvattua purkamista, jotta uusille rakenteille saadaan luotettava, kuiva pohja ja kunnollinen tartunta. Tulehan käymään K-Raudassa ja varaa vaikka ennakkoon henkilökohtainen neuvonta-aika, niin ammattitaitoinen myyjämme opastaa sinua vielä puuttuvien tarvikkeiden valinnassa.

6. Asun vanhassa kerrostalossa ja haluaisin hieman remontoida kylpyhuonettani. Suunnitelmissa on asentaa uusi peilikaappi. Haluaisin myös korjata lavuaarin yhteydessä olevan levytason ruman näköisen kolhun. Lisäksi haluaisin vaihtaa kylpyhuoneen valot led-valoiksi ja asentaa kattoon kokonaan uuden valaisimen.

Voisit aloittaa remonttisi varaamalla K-Rautaan henkilökohtaisen palveluajan. K-Raudan asiantuntija auttaa sinua löytämään remontissa tarvitsemasi ammattimiehet sekä auttaa peilikaapin, asennustarvikkeiden ja työkalujen valinnassa.

Sähkötyöt eli valaisinten asentaminen on luvanvarainen toimenpide, johon tarvitaan ammattitaitoinen sähköasentaja. Sähköasentajaa kannattaa tarvittaessa pyytää tekemään samalla myös muutama pistorasian asennus, koska vanhoissa kylpyhuoneissa niitä on usein liian vähän.

Myös peilikaapin asentamiseen ja tason korjaamiseen saat avun K-Raudasta. Toki voit itsekin asentaa peilikaapin, mutta selvitä ensin mitä materiaalia kylpyhuoneesi seinä on. Vanhassa talossa seinä voi olla esimerkiksi betonia, tiiltä tai luginomassaa. Näissä kaikissa tarvitaan hiukan erilaisia poranteriä reikien poraamiseen, sekä erilaiset kiinnikkeet tai ruuvit joilla peilikaappi saadaan pysymään seinässä tukevasti.

Joissakin taloyhtiöissä on remonttiohjeistukset kaikille kylpyhuoneissa tehtäville remonteille, joissa seinä- tai lattiapintaa pitää porata tai avata. Kysy siis ensin isännöitsijältäsi, mitä kylpyhuoneessa saa tehdä itse, ja edellyttääkö taloyhtiö työn valvontaa. Tämä on tärkeää siksi, että jos joskus vesivahingon yhteydessä havaitaan, että kylpyhuoneen vedeneristyksiin on tehty luvattomia reikiä, saattaa kuivaus- ja korjausvastuu jäädä asukkaalle. Lisäksi ennen peilikaapin kiinnitysreikien poraamista pitää varmistua, ettei seinässä kulje sähkö- tai vesijohtoja.

Lavuaaritasossa olevan vaurion korjaamiseen voit myös kysyä tee se itse -ohjetta K-Raudasta. Yritä selvittää mitä materiaalia taso on, ja ota siitä vaikka kuva puhelimellasi. Sen jälkeen maaliosaston myyjä auttaa sinua valitsemaan oikeat tuotteet tasoittamiseen ja maalaukseen, sekä löytämään tarvitsemasi hiomapaperit ja työkalut.

7. Olemme remontoineet vuonna -87 rakennettua kylpyhuonetta ja saunaa. Kysymykseni koskee kylpyhuoneen kattoa. Katon pintamateriaali on valkolakattu puupaneeli ja katosta löytyy jo kosteudensulkumuovi. Vanhaa kattoa purettaessa huomasimme, että paneelin ja muovin väliin oli laitettu lisäksi alumiinipaperi. Kuuluuko nykypäivän ohjeiden mukaan alumiinipaperia laittaa kylpyhuoneen kattoon, vai riittääkö pelkkä muovi?

Kylpyhuoneen katossa ei tarvita alumiinipaperia, mutta höyrynsulkumuovi siellä sen sijaan pitää olla. Sen asennustyössä on oltava erityisen huolellisen: seinien vedeneristeiden ja katon höyrynsulkumuovin liitos tulee teipata huolellisesti.

8. Remontoimme kerrostaloasunnossamme pientä wc:tä ja meille kerrottiin, ettei siellä tarvita vesieristettä. Vessassa ei ole lattiakaivoa, eikä siinä ole vesieristeitä. Talo on rakennettu vuonna -93. Lattia- ja seinäpintoihin tulee vettä hylkivää materiaalia. Tarvitseeko vessa kuitenkin vesieristeet ja jotain muuta? Netissä sanotaan, että ei tarvitse, koska tila on "kuiva vessa". Ystäväni sanoo kuitenkin ettei ole kuivia vessoja ja eriste on oltava.

Niin sanotussa kuivassa WC-tilassa ei tarvita vedeneristettä. Jos WC:ssä kuitenkin on bidee-käsisuihku, tulee tila varustaa lattiakaivolla. Silloin tila luokitellaan märkätilaksi, joka määräysten mukaan on vedeneristettävä. Mikäli tilassa on tarpeeton bidee-käsisuihku, neuvoisin poistamaan sen käytöstä.

Vedeneristeestä ei kuivassa tilassa ole sinänsä mitä haittaa, mutta lattiakaivon puuttuessa siitä ei ole juuri hyötyäkään, koska vesi pääsee leviämään muihin tiloihin joka tapauksessa. Näiltä vahingoilta vältytään, jos bidee-suihkua ei ole asennettu.

9. Olemme tekemässä pientä kylpyhuoneremonttia vanhassa, 50-60 luvun taitteen kerrostalossa. Kylppäri pitäisi kaakeloida kokonaan ja asennella uudet kalusteet. Kylpyhuoneessa on nyt kaksi oviaukkoa, joista haluaisimme poistaa toisen kokonaan. Voiko aukkoja muuttaa itse ja miten se teknisesti olisi järkevintä tehdä? Mitä kaikkea meidän pitäisi ottaa huomioon?

Taloyhtiössä huonetilojen järjestyksen tai aukkojen avaaminen tai muuttaminen edellyttää aina taloyhtiön lupaa. Myös kylpyhuoneen vedeneristyksiin liittyvä remontti vaatii taloyhtiön luvan. Selvitä isännöitsijältä, minkälaisin edellytyksin kylpyhuoneremontti voidaan toteuttaa, ja maksaako taloyhtiö remontoitavan kylpyhuoneen vedeneristysten asentamisen. Kysy onko taloyhtiöllä ohjeet tai vaatimukset siitä, miten kylpyhuoneiden remontteja tulee tehdä. Ohjeistus koskee tyypillisesti vedeneristeiden ja lattiakaivojen asentamista sekä vesijohtojen tai viemärimuutosten tekoa.

Tarpeettoman oviaukon sulkeminen voisi todennäköisesti onnistua helpoimmin esim. Luja-A-levyä tai Kaakeliluja-levyä käyttäen. Todennäköisesti taloyhtiö vaatii oviaukon muutoksesta suunnittelijan laatiman piirustuksen, koska työ periaatteessa edellyttää viranomaisluvan hakemista. Nämä asiat kannattaa siis selvittää ennakkoon isännöitsijän kanssa.

Muilta osin kylpyhuoneen remontti etenee tämän ikäluokan talossa normaalisti niin, että ensin tehdään asbestikartoitus ja sen tulosten mukaiset mahdolliset purkutyöt ammattilaisten toimesta. Purkutöiden jälkeen mitataan rakenteiden kosteudet ja tarvittaessa kuivataan, kunnes liika kosteus on haihdutettu. Jos rakenteista löytyy kosteutta, on kylpyhuoneremontin kustannukset maksettava taloyhtiön puolesta – tällöin kyse on rakenteellisen vaurion korjaamisesta ja se kuuluu asunto-osakeyhtiölain mukaan yleensä taloyhtiölle, ellei yhtiöjärjestykseen ole kirjattu poikkeavaa kunnossapitovastuuta osakkaille. Tyypillisesti taloyhtiö kuitenkin maksaa vedeneristeen kustannukset ja haluaa myös valvoa, että vedeneriste on tehty vaatimusten mukaisesti.

Muilta osin kylpyhuoneen sisustaminen ja kalustaminen on melko vapaata. Suosittelen varaamaan ajan K-Raudan remontoinnin asiantuntijalle, sekä miettimään ja suunnittelemaan työ- ja tarvikehankinnat ennakkoon. K-Raudasta saat apua myös asennustöiden teettämiseen ja mahdollisesti tarvittavan suunnittelijan löytämiseen. Varaa aika tästä.

Muistathan, että voit avata K-Raudassa remonttiasi varten tilin, johon saat vaivattomasti haettua jopa 30 000 euron luoton. Jos teet luottohakemuksen jo hyvissä ajoin ennakkoon, on sinulla luottopäätöksen saatuasi valmiina tili, jolle voit ostaa tarvikkeita ja palveluita sopimasi luoton määrään asti.

10. Teemme rintamamiestalomme kellariin pesutilaa. Kellari on kylmä tila, jollaisena sen haluamme myös pitää. Purimme remontoitavasta tilasta pois vanhat rivinteeraukset, ja aikomuksemme on tehdä uudet tilalle. Mistä rivinteeraukset kannattaa tehdä ja mistä materiaalit voi ostaa? Entä millä ulkoseinän sisäpinta olisi hyvä käsitellä? Pinnassa on nyt ilmeisesti jonkinlainen piki, ja odotamme laboratoriosta tulosta, saako aineen koteloida seinälle vai onko se poistettava.

Kellarin sisäpuoleisen uuden seinän toteuttamiseen, eli ns. rivinteeraukseen voisi sopia hyvin tämä väliseinäharkko. Sivulta löytyy myös  asennusvideoita. Harkko on kevyt ja helppo työstää, ja harkoilla saa seinään myös paksuutta ja lämmöneristettä. Muuraukseen käyvät myös perinteiset tiilet, jos perustukset kantavat. Kaikkia tuotteita löytyy K-Raudan hyllystä.

Koska olette tekemässä pesutiloja, täytyy seinissä ja lattiassa olla vesieristys ja seinissä lämmöneristys. Nykyään löytyy useita luotettavia ja helpommin toteuttavia ratkaisuja. Talon ulkopuoli ja veden liikkuvuus siellä on otettava myös huomioon: varmista että salaojat ovat toimintakuntoiset ja asennettu oikein. Huolehdi myös pintavesien ohjautuminen pois talon vierustoilta. Muistathan myös, että salaojien käyttöikä on 25-30 vuotta, jonka jälkeen ne on yleensä uusittava. Uusimisen yhteydessä on myös huolehdittava perusmuurin lämmön- ja vedeneristyksestä ulkopuolelta. Monesti talon ulkopuliset toimenpiteet ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta kellaritilat saadaan pysymään kuivina.

Tällaisessa isossa remontissa suosittelen, että rakennesuunnittelija kävisi paikan päällä ja tekisi suunnitelman kokonaisuudesta. Kun selvä suunnitelma löytyy, on lopputuloskin varmempi. Hyvällä suunnitelmalla on helppo pyytää tarjouksia tarvikkeista tai urakasta. K-Raudasta löydät molemmat, ja rahoituskin onnistuu tarvittaessa.

Keittiö

11. Suunnittelen keittiöremonttia. Välitilassa, tasojen ja yläkaappien välissä, on vuonna 1983 asennetut kellastuneet laatat, jotka haluaisin vaihtaa tai saada tilalle uuden pinnan. Laattojen takana on käsittääkseni puolikova kuitulevy. Netistä löytyi ohje, jossa välitilan pintaan vedettiin suoraan saneerauslaastia. Onkohan sen tartunta vanhoihin kaakeleihin niin vahva, että se pysyy kunnolla kiinni? Vai olisiko parempi asentaa vanhaan pintaan ensin levy ja sen päälle uudet kaakelit? Vai pitäisikö vanha kuitulevy sahata kokonaan pois ja asentaa sitten uusi lastulevy tai gyproc?

Helpoin tapa sinun keittiössäsi on todennäköisesti se, että hankit K-Raudasta keittiön välitilaan tarkoitettua välitilalevyä. Niitä löytyy monella erilaisella kuosilla. Valikoimissa on myös hyvin paljon laatoitusta muistuttavaa levyä. Levy kiinnitetään ruuvaamalla tai liimaamalla, ja työ on melko helppo tehdä vaikka itse.

Vanhan laatoituksen poistaminen voi olla aika työlästä. Lisäksi ongelmaksi voi muodostua se, että laatoitus on tehty aikana, jolloin laattalaasteissa vielä käytettiin yleisesti asbestia. Tällöin purkutyö on todennäköisesti tehtävä asbestipurkuna, eli hommaan tarvitaan ammattilainen. Välitilalevyä käyttäessäsi vanhalle rakenteelle ei tarvitse tehdä mitään, joten hankalaa purkuakaan ei tule.

Välitilalevyt löytyvät K-Raudan nettisivuilta, kun kirjoitat hakukenttään ”välitilalevy”. Tarvittaessa saat K-Raudasta myös asennuspalvelun, mutta myös työkalut omatoimiseen asentamiseen ja vielä käytännön asennusvinkit päälle.

12. Voiko keittiön välitilan kaakelit maalata, kun vanha väri ei enää miellytä?

Kyllähän keittiön välitilaan laatat voi maalata. Laattojen maalaukseen on ihan oma tuotteensa, V33-maali. Kysäisepä siitä lisää K-Raudasta, valitse itsellesi sopiva sävy ja hanki työvälineet ja muut tarvikkeet siinä samalla!

Rakennuksen runko ja ulkovaippa

13. Pitääkö olla huolissaan, jos kahi-tiilisen talon seinä ja sokkeli näyttää kostuneelta ulkoapäin tarkastellessa noin metrin leveältä ja metrin korkealta alalta? Voiko kyseessä olla ns. maakosteus, joka nousee rappauspintaista sokkelia pitkin? Itse sokkeli on noin 30-40 cm korkuinen, ja taloa reunustaa myös sora-alue ennen nurmikkoa. Millaisia toimenpiteitä tämä vaatii? Talo on sorapohjalle perustettu, kelluvalla betonilaatalla.

Ei tästä tarvitse huolestua, mutta asia kannattaa selvittää ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Joskus kalkkihiekkatiiliseinä saattaa näyttää talviaikaan paikoitellen märältä. Usein se johtuu siitä, että tuuli puhaltaa lunta ja räntää seinälle, ja märkä lumi tarttuu seinään. Lämpötilan noustessa lumi sitten sulaa ja imeytyy tiileen, joka näyttää märältä.

Tarkista myös, että vesikourut ja syöksytorvet ovat kunnossa. Vuotokohdista saattaa tuuli lennättää vettä osaan seinästä, joka jälleen näyttää kosteammalta kuin muu seinä.

Jos näissä asioissa ei ole ongelmia havaittavissa, ja kosteus näkyy pitkiä aikoja ja säännöllisesti samassa paikassa, kannatta selvitellä onko seinän rakenne kunnossa. Onko lämmöneriste kyseessä olevassa kohdassa kunnossa? Onko höyrynsulku paikallaan kuten kuuluu? Löytyykö tiiliverhoilun takaa tarvittava tuuletusrako? Näissä tarkistuksissa saattaa olla tarve saada asiantuntija-apua. Voit turvautua esimerkiksi paikalliseen AKK-kuntotarkastajaan. Tuon AKK-pätevyyden voit tarkistaa www.fise.fi -nettisivulta.

Toinen selvitettävä asia on tuo epäilemäsi maaperästä nouseva kosteus. Yleensä tiiliseinässä on kuitenkin kapillaarikatkona bitumihuopa sokkelin päällä, jonka pitäisi estää kosteuden nousu tiiliseinään. Varmista kuitenkin, että talon salaojat on asennettu oikein ja että ne ovat toimintakuntoiset. Salaojien käyttöikä on 25 vuotta, jonka jälkeen ne tulee uusia kokonaan. Samalla vaihdetaan myös salaojasorat. Salaojarempan yhteydessä asennetaan myös perusmuurilevyt sokkelia vasten ja muotoillaan maanpinnat niin, että pintavedet valuvat talosta poispäin. Samalla voi myös asentaa syöksytorvien alle sadevesikupit ja putkistot katolta tulevan veden johtamiseksi pois rakennuksen vierustalta.

Kun etenet näiden edellä mainittujen asioiden selvittämisessä niin, että suljet mahdollisia ongelman aiheuttajia yksi kerrallaan pois, saat kosteuden aiheuttajan varmasti selville. Pitkään märkänä pysyvä rakenne on aina riski. Kosteus aiheuttaa helposti home- ja lahovaurioita ja niistä puolestaan voi seurata pahimmillaan terveyshaittaa asumiselle.

Jos ryhdyt korjaustöihin, käväise lähimmässä K-Raudassa suunnittelemassa tarvikehankinnat ja pyydä tarjous kaikesta. Saat varmasti myös apua hyvien tekijöiden löytämiseen ja muista myös remonteille tarkoitettu K-Rauta rahoituspalvelu. Remonttirahoituksen voi hakea kätevästi vaikka jo ennakkoon netin kautta, ja kun tarvikkeita ja työkaluja tarvitaan, saat ne suoraan tilille.

14. Miten eristetään kellaritilassa oleva huone? Kellarin betoniseinät ovat suurimmaksi osaksi maanpinnan alapuolella. Tarkoitus olisi koolata ja paneloida, mutta mitä pitää tehdä ennen sitä?

Asuinhuoneiden rakentaminen kellaritiloihin on rakennusteknisesti ja kosteusfysikaalisesti vaativa projekti, ja siinä tulee huomioida useita asioita. Ulkopuolisen kosteuden tulo kellarin ulkoseinän ja lattian läpi tulee estää toimivalla salaojituksella, perusmuurissa ulkopuolella olevalla kumibitumikermillä, perusmuurilevyllä ja lämmöneristeellä. Voit käyttää esimerkiksi Isodrän-eristettä tai Finnfoamin uritettua kellarieristettä, joka toimii samalla perusmuurilevynä. Isodrän-eriste toimii samalla myös pystysalaojana.

Pintavedet johdetaan pois rakennuksen ympäriltä ja kattovedet umpiputkella perusvesikaivoon. Sisäpuolen eristys on turvallisinta toteuttaa polyuretaanieristeellä eristevalmistajien ohjeita tarkasti noudattaen. Jos lattioissa ei ole kapillaarikatkosingeliä eristeen alla, lattia on turvallisinta päällystää pienehköllä klinkkerilaatalla, jotta kosteutta haihduttavia saumoja on mahdollisimman paljon. Eristeenä voit käyttää esimerkiksi Kingspan- tai Finnfoam-eristeitä. Valmistajien sivuilla on yksityiskohtaisia asennusohjeita sisäpuolisen lämmöneristyksen toteuttamiseen. Puukoolattujen pehmeiden eristeiden käyttö kellarirakenteissa muodostaa mikrobikasvustoriskin ja niitä tulee välttää.

Kun ryhdyt käynnistelemään remonttiasi, käväise lähimmässä K-Raudassa suunnittelemassa tarvikehankinnat ja pyydä tarjous kaikesta. Saat varmasti myös apua hyvien tekijöiden löytämiseen! Muista myös K-Rauta rahoituspalvelu. Remonttirahoituksen voi hakea kätevästi vaikka jo ennakkoon netin kautta, ja kun tarvikkeita ja työkaluja tarvitaan, saat ne suoraan tilille, jos luottopäätös on tehty ennakkoon.

Asuinhuoneet

15. Voiko parketin tai laminaatin asentaa muovimaton päälle?

Parketin tai laminaatin voi hyvin asentaa muovimaton päälle. Alle asennetaan askeläänen eristykseksi esimerkiksi Solumuovi PROF 2 mm, jota saa K-Raudasta 1,2 x 25 metrin rullatavarana.

Askeläänten eristyksessä kannattaa olla tarkkana erityisesti kerrostalossa, koska parketti ja varsinkin laminaatti aiheuttavat helposti alakertaan voimakkaammin kuuluvaa kopinaa kuin alkuperäinen muovimatto. Lattian ääneneristävyyden tulee täyttää talon rakennusaikana voimassa olleet äänieristysvaatimukset. Jos alakerrassa asuu naapuri, joka vaatii äänimittausta kokemansa häiriön takia, voi uuden lattian pahimmillaan joutua purkamaan, jos äänieristysvaatimukset eivät täyty. Tämän vuoksi on syytä varmistaa isännöitsijältä, minkälainen ratkaisu taloyhtiössä on riittävä.

16. Miten saan taulutelkkarin telineen kiinnitettyä seinään? Seinämateriaali on ilmeisesti jonkinlainen kipsilevy tai lastulevy, joka kopisee aika kovasti kun siihen koputtaa.

Seinän materiaalin selvittäminen kannattaa ensin selvittää. Jos saat selvitettyä rakenneilmaisimella, missä kohdin seinän tukirangat sijaitsevat, kannattaa miettiä saisiko TV:n asennustelineen sijoitettua niin, että ainakin osa ruuveista osuu tukirangan kohdalle. Seinän materiaali selviää parhaiten poraamalla siihen samaan kohtaan, mihin aiot TV-telineen kiinnittää. Jos seinästä tulee ”sahanpurua”, kyse on lastulevyseinästä, jos taas valkoista jauhoa, on kyse kipsilevystä.

Asennustelineen mukana tulee yleensä tavalliset ruuvit, joilla saat telineen kiinnitettyä suoraan lastulevyseinään. Poraa ensi jokaiselle ruuville pieni, esim. 3 mm reikä, johon sitten ruuvaat kiinnitysruuvit.

Kipsilevyseinään tarvitset erityiset kipsilevyruuvit. Niissä levyn taustalle aukeaa eräänlainen ankkuri, joka jakaa ruuvista tulevan kuorman laajemmalle alueelle. Ruuveja varten porataan ensin ohjeen mukaisesti isompi reikä, josta ruuvi työnnetään paikalleen ja sen jälkeen kiristetään niin, että taustan ankkuri aukeaa ja kiristää ruuvin tiukasti kiinni kipsilevyyn.

Kaikki tarvikkeet ja työvälineet löytyvät K-Raudasta, ja myyjä neuvoo vielä valitsemasi ruuvityypin käytössä.

17. Omakotitalomme eteisessä ja kolmessa makuuhuoneessa on lasikuitutapetti. Kissa ja lapset ovat jättäneet jälkensä oikeastaan joka huoneeseen, eikä maalaaminen enää yksinään riitä. Nyt haluaisimme tapetoida huoneet "normaalilla" tapetilla. Kertoisitteko yksinkertaisin ohjein, mitä kuuluisi tehdä jotta seinät olisivat tapetointivalmiit?

Lasikuitutapetin irrotus on vaikeaa, koska se kiinnitetään vahvalla seinäliimalla. Lasikuitutapetin voi peittää uutta tapetointia varten tasoitetapetilla tai seinätasoitteella. Tasoitetapetin käyttö on kaikkein helpoin tapa lasikuitutapettiseinien uudelleentapetoinnissa – se kiinnitetään suoraan vanhan lasikuitutapetin päälle. Se silottaa samalla pinnan ja muodostaa alustan uudelle tapetille.

Lasikuitutapettipinnan ylitasoitus on työläs toimenpide.  Jos lasikuitutapetti on kiiltävää, pestään pinta ensin maalipesuaineella. Pinnan voi myös hioa paremman tartunnan saamiseksi. Seuraavaksi seinä ylitasoitetaan pari kertaa esimerkiksi Vetonitillä. Tasoitteen kuivuttua seinän hiotaan tasaiseksi. Ennen tapetointia seinä kannattaa vielä pohjamaalata.

Ylitasoitusta helpompi vaihtoehto voisi olla seinän levyttäminen remonttikipsilevyllä. Levyn voi ruuvata suoraan vanhan pinnan päälle. Sitten vuorossa on saumaus ja tasoitus, jotka ovat huomattavasti helpommat kuin edellä mainitussa ylitasoitusvaihtoehdossa. Tasoitetun kipsilevyn voi pohjamaalata kertaalleen ja tapetoida sen jälkeen. Pohjamaalauksesta on hyötyä, jos joskus haluat vaihtaa tapetit. Tapettityypistä riippuen ne irtoavat helpommin pohjamaalatusta kipsilevystä repimättä kipsilevyn pintoja rikki.

Kun käyt K-Raudassa valitsemassa tapetteja, voit samalla hankkia työssä tarvittavat työvälineet ja esimerkiksi tapetointipöydän, joka helpottaa tapetointityötä huomattavasti. Kysele samalla myyjältä kaikki käytännön niksit onnistuneeseen tapetointityöhön. Tutustu myös K-Raudan tapettikouluun!

18. Alan maalaamaan aivan uutta asuntoa, jossa on paljon listoja sekä valokytkimiä ja muita koteloita. Miten saisin suojattua ne parhaalla tavalla? Pitääkö esimerkiksi listat irrottaa maalauksen ajaksi?

Parhaimman lopputuloksen ja vähimmällä suojauksella selviät, kun irrotat listat mahdollisimman varovasti ja käsittelet ne irrallaan. Myös seinien ja katon rajaukset on helpompi tehdä ilman listoja. Valokytkimien ja pistorasioiden päällyslevyt voi myös varovasti poistaa, jolloin niitä ei tarvitse suojata ja rajaus on myös helpompaa. Valokatkaisijoiden ja pistorasioiden kansien irrotuksessa on oltava varovainen – suositeltavaa on katkaista remontoitavan huoneen sähköt sulaketaulusta.

19. Minun pitäisi poistaa olohuoneen seinästä vanha tapetti ja tapetoida seinä uudella tapetilla. Seinässä on nyt vanha tapetti maalatun kipsilevyn päällä. Talo on vuonna 2003 rakennettu omakotitalo. Miten vanhan tapetin saa parhaiten pois niin, että kipsilevy ei hajoa tai murene? Vanha tapetti on liisterillä kiinnitetty paksu paperitapetti.

Tapetointi on mukava homma tee se itse -remontoijalle. Ensikertalainenkin pärjää ja saa aikaan hienon lopputuloksen, kun tekee työn huolellisesti. K-Raudasta löytyy tapetin poistoon Kiilto Tapetinpoistoaine, joka levitetään vanhan tapetin päälle runsaana kerroksena ja annetaan imeytyä 15-60 minuuttia tapetin paksuudesta riippuen. Kokeile milloin tapetti alkaa irrota, ja revi sitten heti tapetti irti. Kun tapetti irrotetaan heti kun se on vettynyt läpi, ei kipsilevyn pahvipinta vielä vaurioidu tapettia irrotettaessa. Tarpeettoman pitkään ei kannata odotella.

20. Haluaisin maalata meidän pikkuvessan muovimaton. Vessassa on lattiakaivo. Mitä maalia suosittelisitte? Tikkurilan Betoluxia vai jotakin muuta? Pitäisikö lattia pestä jollain aineella ennen maalaamista, vai kuinka olisi hyvä toimia?

Muovimatolle emme valitettavasti voi suositella maalia, koska maalin tarttuvuus ja kesto ovat kyseenalaisia. Tiedossamme on, että monet ovat käyttäneet nimenomaan mainitsemaasi Betoluxia kylpyhuoneiden ja WC-tilojen muovimattojen maalaamiseen vaihtelevalla menestyksellä.

Toisaalta, ehkä sitä voisi kokeille pienen vessan ollessa kyseessä – vahinko ei liene suuren suuri, vaikka lattian sitten joutuisikin uusimaan, jos maali ei kestä riittävästi kulutusta.

Ennen maalausta tee lattian pesu maalipesuaineella. Sen jälkeen hio pinta kevyesti hiekkapaperilla. Näin varmistetaan paras tartunta muovimattoon.

Suosittelemme kuitenkin uuden lattiapinnoitteen valintaa maalaamisen sijaan!