Puukiuas on suomalaisen saunan sydän

Puukiuas on suomalaisen saunan sydän

Suomalaisen saunan perinne alkoi aikoinaan maakuopasta, jonka nurkassa olevaan kivikasaan heitettiin vettä höyrystymään. Samalla periaatteella saunotaan edelleen, mutta saunat ja kiukaat ovat toki kehittyneet huimasti.

Kuten muitakin kodin tiloja myös saunaa voi sisustaa mielensä mukaan. Lempeitä löylyjä rakastava panostaa todennäköisesti saunan valaistukseen, väreihin ja tekstiileihin. Kipakoissa löylyissä viihtyvälle lauteiden materiaali ja kuosi saattavat olla tärkeitä. Silti suomalaisen saunan sydän on kiuas.

Kiukaasta kannattaa pitää hyvää huolta. Tarkista kiukaan kunto säännöllisesti. Nostele kivet pois ja tutki kiuas ja tulipesä taskulampun valossa. Jos kiukaassa on reikä, se pitää vaihtaa uuteen. Olet ehkä tuntenut myös löylyjen heikentyneen, sekin on merkki kiukaan ikääntymisestä.

Kiuaskivet kannattaa vaihtaa noin kerran vuodessa. Sujauta käsiin kunnon hanskat ja tee testi: napauta kahta kiveä vastakkain. Jos ne murenevat, kivet pitää vaihtaa. Kiuaskivet painuvat käytössä, joten ne kannattaa latoa aika ajoin uudelleen. Lado uudet kivet ilmavasti kiukaaseen.

Sopivan kokoinen kiuas saunaan

Kestävinkin kiuas tulee jossain vaiheessa tiensä päähän, ja silloin on aika hankkia uusi lämmönlähde saunaan. Valitse kiuas saunan koon mukaan. Mitä suurempi löylyhuone on, sitä tehokkaamman kiukaan tarvitset. Liian pienen kiukaan ylikuumentaminen vahingoittaa kiuasta ja pidentää saunan lämmitysaikaa. Liian suuren kiukaan löylyistä taas ei kukaan nauti. Ennen kuin lähdet kiuasostoksille, mittaa saunasi korkeus, seinien pituudet, vesipadan etäisyys kiukaasta sekä millä korkeudella hormin reikä on lattiasta mitattuna. Voit myös piirtää suuntaa antavan pohjapiirroksen. Näiden perusteella ammattitaitoinen myyjä K-Raudassa osaa auttaa sinua kiukaan valinnassa. Voit myös varata etukäteen maksuttoman palveluajan myyjälle.

Kiinnitä huomiota myös turvallisuuteen. Kiukaan ympärille kannattaa aina rakentaa suojakaide puusta, joka ei kuumene liikaa. Sopivia puulajeja ovat esimerkiksi tervaleppä tai lämpökäsitelty haapa. Tarkista myös kiukaan suojaetäisyydet myyjältä tai valmistajalta.

Parhaat löylyt

Jos pidät kosteista löylyistä, pidä kiukaan lämpötila matalana ja visko kiukaalle runsaasti vettä. Myös kiukaan kivimäärällä on vaikutusta. Kosteat löylyt irtoavat helpommin, jos kiukaaseen mahtuu paljon kiviä. Silloin löylyvesi viipyy kivimassan seassa pitkään. Toiset saunojat rakastavat kipakoita löylyjä. Sellaiset saat aikaan pitämällä kiukaan lämpötilan mahdollisimman korkeana.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 12 Ei 1