Pohjatyöt – tee nämä ennen tapetin kiinnitystä

Pohjatyöt – tee nämä ennen tapetin kiinnitystä

Unelmiesi tapetti näyttää seinällä parhaalta, kun tapetin alle jäävä seinä on puhdas, kuiva ja tasainen. Lue tästä ohjeet tapetoinnin pohjatöihin. Pian valmistelut onkin jo tehty ja pääset kiinnittämään uutta!

Tästä se alkaa:

  • Katkaise huoneesta sähköt ja irrota pistorasiat ja katkaisimet.
  • Poista seinästä mahdolliset ruuvit ja taulukoukut.
  • Tasoita kolot ja halkeamat teräslastaa ja kätevää, käyttövalmista valmistasoitetta käyttäen.
  • Päätä poistatko tapetin, käytätkö tasoitustapettia, teetkö pohjamaalauksen vai hiotko vain vanhan pinnan tasaiseksi. Lue ohjeet alta.

Pohjamaalaus

Jos seinää ei ole aikaisemmin pohjamaalattu tai uusi tapetti asennetaan vanhan tapetin päälle, kannattaa seinä pohjamaalata. Pohjamaalauksella varmistat hyvän tartuntapinnan uudelle tapetille sekä estät seinätasoitteen tai vanhojen tapettien paistamisen uuden tapetin läpi.

Pohjamaaliksi valittavan maalin värisävy tulee aina valita maalattavan pinnan ja uuden tapetin mukaan. Esimerkiksi tummissa tapeteissa suositeltavaa on seinän pohjamaalaus tapetin sävyiseksi. Pohjamaalin annetaan kuivua vähintään seuraavaan päivään. Maalitehtaat suosittelevat pohjamaaliksi himmeää akrylaattipohjamaalia.

Vanha tapetti irti

Vanha tapetti kannattaa yleensä poistaa ennen uuden asennusta, sillä vanhan tapetin päälle tapetoidessa ei voi varmuudella tietää kuinka hyvin se on alustassaan kiinni. Vanhan tapetin saa helpoiten seinästä pois käyttämällä tapetinirrotusainetta. Katso alla olevalta videolta, miten tapetin poisto kannattaa tehdä.

Jos uusi tapetti on täysin peittävä ja vanha tuntuu olevan hyvin kiinni, voit myös vain hioa pois epätasaisuudet ja vanhat tapettisaumat. Tasoita seinä hiomapaperilla niin, että seinä tuntuu tasaiselta. Pese hiomapöly ja lika pois ja anna seinän kuivua hyvin.

Tasoitustapetti helpottaa hommaa

Eikö tapetin irroitus innosta tai vanha seinäpinta on epätasainen? Jos haluat hyvän lopputuloksen helposti ja nopeasti, valitse tasoitustapetti. Tasoitustapetti käy hyvin esimerkiksi vaikeasti poistettavan lasikuitutapetin päälle.

Tasoitustapetti kiinnitetään liimalla seinään vanhan tapetin päälle tai maalattuun seinään. Sen jälkeen sileä pinta voidaankin maalata tai tapetoida. K-Raudasta löydät Nyans Cover- sekä Easy Cover -tasoitustapetit.

Valmista tuli! Sitten pääsetkin varsinaisiin tapetointihommiin! Katso ohjeet yllättävän helppoon tapetointiin.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 79 Ei 5