Talon maalaus – ammattilaisen vinkit ulkomaalaukseen

Talon maalaus – ammattilaisen vinkit ulkomaalaukseen

Kesän kynnyksellä on paras aika ryhtyä talon maalaukseen. Maalarimestareiden vinkeillä homma sujuu, talosta tulee kuin uusi ja koko pihapiiri kaunistuu.

Tässä artikkelissa käsitellään kattavasti ulkomaalausta. Voit lukea koko jutun tai edetä suoraan haluamaasi aiheeseen:

UUSI SÄVY ULKOMAALAUKSELLA

Jos talon ulkoseinät on kuultokäsitelty, sävyn voi vaihtaa vaaleasta tummemmaksi. Huomioi kuitenkin, että aiemmin ruskeaksi kuultokäsitellystä ulkoseinästä ei välttämättä saa esimerkiksi harmaata, koska vanha sävy jää näkymään alta. Peittävällä maalilla sävy on helpompi vaihtaa. Asuinalueen kaava saattaa määrätä sallitut sävyt, joten kysy asiasta ensin lupaviranomaisilta.

Jos vaihdat talon ulkoseinien väriä, kokeile sävyä ensin pienen näytepurkin avulla eri seiniin. Sävy näyttää erilaiselta eri ilmansuunnista, sillä esimerkiksi länsiseinustalla valo on lämpimämpää kuin pohjoisen puolella.

vanha mies maalaa omakotitaloa

ULKOSEINIEN POHJAMAALAUS SUOJAA TALOA

Pohjamaalauksella suojaat talon ulkoseinät. Ulkoseinien suojaaminen on tärkeää, sillä ne joutuvat kestämään kaikkien vuodenaikojen säärasitusta kovista sateista pakkasiin. Pohjamaali tarjoaa suojaa puulle ehkäisemällä veden imeytymistä puun rakenteisiin ja pidentää maalauksen huoltoväliä.

TALON HUOLTOMAALAUS ON TÄRKEÄÄ TEHDÄ KUNNOLLA

Talon huoltomaalausta tehtäessä liat on puhdistettava huolellisesti, jotta maalille saa hyvän tartunnan eivätkä homeet tai muut epäpuhtaudet kasva uuden maalipinnan läpi. Pesu homeenpoistoaineella tappaa homeet ja kasvustot ja kuluttaa vanhaa maalipintaa parantaen uuden maalin tartuntaa. Suojaa pinnat, joita et käsittele, kuten ikkunat, esimerkiksi muovilla pesun ajaksi.

MILLOIN ON PARAS SÄÄ ULKOMAALAUKSEEN?

Ryhdy ulkomaalaushommiin poutapilvisenä päivänä, jota on edeltänyt puupintaa kuivattanut muutama aurinkoinen päivä. Suorassa auringonpaisteessa maalaaminen ei miellyttävästä ajatuksesta huolimatta ole paras mahdollinen maalauskeli. Hyvä käsittelylämpötila on noin +15-20 astetta ja ilman suhteellinen kosteus noin 50 %. Myös maalin kuivuessa on oltava kuivaa ja lämmintä.

mies maalaa omakotitaloa pilvisessä säässä

Maalattavan alustan on oltava kuiva eikä se saa olla liian kuuma. Maalaa niin, ettei aurinko käänny paistamaan juuri maalatulle seinäpinnalle.

Mitä kuivempi maalattava puupinta on, sitä paremmin pintakäsittelyaine siihen imeytyy ja tarttuu.

Aloita maalaaminen aamukasteen kuivuttua ja lopettele hyvissä ajoin ennen iltakasteen laskeutumista. Älä maalaa, jos tiedossa on sadetta.

VALITSE OIKEA ULKOMAALI

Oikean ulkomaalin valintaan on kiinnitettävä huomiota. Vesiohenteinen tuote sopii öljymaalin päälle, mutta öljymaali ei toimi vesiohenteisen päällä. Jos varmuutta aiemmasta maalista ei ole, vesiohenteinen on varma valinta. Perinnekohteissa öljymaali pitää yhä pintansa. Kestävän pinnan saa laadukkailla Tikkurilan Ultra-sarjan akrylaattimaaleilla. Niillä on erittäin hyvä värin- ja kiillonkesto ja pinnat pysyvät puhtaina. Akrylaattimaalit sopivat sekä vanhan öljymaalin että akrylaattimaalien huoltomaaleiksi.

Lautojen päätypinnat ja jatkoskohdat on hyvä käsitellä huolellisesti muutamaan kertaan, ettei vesi pääse imeytymään niistä puuhun.

NOSTURIT JA TELINEET: TALON MAALAAMINEN TURVALLISESTI

Työturvallisuudesta ei voi turhaan muistutella! Vuokraa nosturi edes puoleksi päiväksi ja maalaa sen avulla turvallisesti talon korkeimmat ja vaikeimmat kohdat. Varaa rakennuskonevuokraamosta telineet ja nosturit hyvissä ajoin ennen maalaustyön aloitusta, sillä kesä on ruuhkaisaa aikaa vuokraamoissa. Kunnon telineillä maalaus onnistuu nopeammin ja turvallisemmin.

ULKOSEINIEN MAALAUS ONNISTUU OIKEILLA TYÖVÄLINEILLÄ

Ulkoseinien maalaus ei ole pieni työ ja siksi työvälineisiin kannattaa panostaa. Työvälineeksi kannattaa valita laadukas ulkomaalisivellin, jonka saa tarpeen vaatiessa kiinnitettyä jatkovarteen. Pensselin leveys on hyvä olla sama kuin maalattavan laudan leveys. Maalaa pontti ohuelti ensin ennen laudan päällipinnan maalaamista. Aloita maalaaminen ylhäältä alaspäin edeten.

UUDISRAKENNUKSEN ULKOSEINIEN MAALAUS NOPEASTI

Uudisrakennuksessa käsittele seinäpinnat mahdollisimman pian, mieluiten jo rakennuskesänä. Harjaa tai hio höylätty puupinta kevyesti ennen maalausta. Näin parannat pintakäsittelyaineiden imeytymistä ja tarttuvuutta sekä lisäät pintakäsittelyn ikää.

Sivele puhdas, kuiva puupinta ensin pohjustustuotteella alustan laho- ja homesuojan parantamiseksi. Maalaa pohjamaali, jotta saat pintamaalille hyvän tartuntapinnan.

SOKKELIN MAALAUS

Huolellisesti maalattu sokkeli suojaa ja tuo taloon lisää tyylikkyyttä. Katso asiantuntijoiden ohjeet, joilla onnistut varmasti.

TALON MAALAUKSEN TÄRKEÄT POHJATYÖT JA TYÖVÄLINEET

Huolellisesti tehdyt pohjatyöt takaavat hyvän lopputuloksen. K-Raudasta löydät sopivat aineet ja työvälineet homeenpoistoon ja vanhan maalin rapsuttamiseen.

HYVÄKSI TODETUT ULKOMAALIT

Näillä ulkomaaleilla onnistut talon ulkomaalauksessa! Valitse taloosi parhaiten sopiva.

  • Cello Wintex on vesiohenteinen ulkomaali. Sopii mm. ulkoseinille, räystäsalusille, vuorilaudoille ja ikkunanpuitteille
  • Tikkurilan Vinha kestää vaihtelevissa sääolosuhteissa. Puolihimmeä, vesiohenteinen ja sävytettävä peittosuoja
  • Tikkurilan Ultra Classic on perinteisen puolihimmeä talomaali, jolla voi maalata uudet ja aiemmin maalatut puupinnat

 

keltainen ja sininen omakotitalo kesäisessä säässä Suomessa

ASIANTUNTIJAN VASTAUKSIA ULKOMAALAUKSEN YLEISIMPIIN KYSYMYKSIIN

Talon ulkomaalaus onnistuu, kun sinulla on hallussasi muutama hyvä niksi. K-Raudan asiantuntija Sirpa Paavolainen K-Rauta Pälkäneestä vastaa asiakkaita yleisimmin mietityttäviin ulkomaalauskysymyksiin.

1. Millä tuotteella talon ulkopinnat voi käsitellä?

Vanhan talon uudet omistajat eivät aina tiedä, millä tuotteella ulkovuori on käsitelty. Joiltakin on jäänyt omatkin aiemmat maalit merkitsemättä muistiin. Tieto on tärkeä, sillä uusi pintakäsittely kannattaa ensisijaisesti tehdä samantyyppisellä tuotteella.

Pieni maalinpala auttaa selvittämään ongelman. Jos liuska taivutettaessa joustaa, se on vesiohenteista. Jos pala katkeaa napsahtaen, kyse on öljymaalista. Öljymaali haurastuu ja liituuntuu ajan kanssa. Jos pinta on himmeä ja pyyhittäessä rättiin tai käteen jää vaaleaa väriä ja alusta samalla kirkastuu, kyseessä on öljymaali.

2. Kumpi on parempi ulkomaalaukseen, vesi- vai liuotinohenteinen?

Öljymaalit ovat perinteisiä mutta modernit vesiohenteiset maalit monipuolisempia. Vesiohenteiset maalit torjuvat paremmin esimerkiksi hometta, joka on lauhojen talvien tuoma vitsaus. Uudelleenmaalauksen tarve on samanlainen, kunhan pohjat on tehty huolella. Vesiohenteinen pitää värinsä ja terävyytensä paremmin varsinkin tummissa sävyissä, kuten harmaassa ja mustassa. Vesiohenteisissa on myös enemmän kiiltovaihtoehtoja.

Öljymaali pitää työstää luita myöten eli hangata kunnolla kiinni puuhun. Vesiohenteiselle piisaa kevyempi levitys, ja se myös kuivuu nopeammin. Öljymaalien työvälineet pitää puhdistaa liuottimilla, jotka ovat ongelmajätettä sekä vaarallisia iholle ja limakalvoille.

3. Pitääkö seinä pestä ennen ulkomaalausta?

Pesusta ei kannata tinkiä, sillä maali ei pysy lian tai homeen päällä. Jos seinässä näkyy hometta, kuten mustia pilkkuja, käytä homepesuainetta. Noki ja muu lika lähtevät Maalarinliuottimella tai muulla hyvällä pesuaineella. Hometta voi olla vain esimerkiksi talon pohjois- ja itäpuolella, jolloin seinät voi pestä eri aineilla. Moni on huomannut pesun jälkeen, ettei taloa edes tarvitse maalata. Joskus huoltomaalauksen tarve on vain seinillä, jotka joutuvat suuremmalle säärasitukselle.

Painepesuria ei voi suositella seinien puhdistamiseen. Soodapuhallus on vaihtoehto, jos hyväksyy sen, että puun pinta kuluu ja syykuvio tulee esiin.

4. Voiko talon sävyä vaihtaa?

Jos talo on kuultokäsitelty, sävyn voi vaihtaa vaaleasta tummemmaksi. Mutta aiemmin ruskeaksi kuultokäsitellystä mökistä ei välttämättä saa harmaata, koska vanha sävy jää näkymään alta. Varminta on kokeilla uutta sävyä ensin pienelle ja huomaamattomalle alueelle.

Peittävällä maalilla sävy on helpompi vaihtaa. Asuinalueen kaava saattaa kuitenkin määrätä sallitut sävyt, joten kysy asiasta ensin lupaviranomaiselta.

5. Voiko öljymaalin päälle laittaa vesiohenteista?

Vesiohenteinen tuote sopii öljymaalin päälle, mutta öljymaali ei toimi vesiohenteisen päällä. Jos varmuutta aiemmasta maalista ei ole, vesiohenteinen on varma valinta.

Vesiohenteiset maalit ovat suosittuja, sillä yli 90 prosenttia asiakkaista valitsee sen. Perinnekohteissa öljymaali pitää yhä pintansa.

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 79 Ei 5