Päärynäpuun taimierässä havaittu Tulipolte-kasvitautia

18.6.2015 20:49

Tulipolte-bakteeritautia on löydetty ensimmäistä kertaa Manner-Suomesta. Tauti on varmistunut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa virolaisista Pepi-päärynäpuun taimi-erän yhdestä yksilöstä. Taimierä on ollut myynnissä Etelä- ja Keski -Suomen taimimyymälöissä. Taimien ostajia pyydetään palauttamaan taimet ostopaikkaan.

 

Kuva: Evira

Virosta peräisin olevaan taimierään kuuluu noin 300 Pepi-päärynäpuuta, joita on ollut myynnissä osassa K-rauta-, Rautia- ja K-maatalous -kauppoja sekä yksityisissä puutarhamyymälöissä Etelä- ja Keski-Suomessa. Maisematukku Oy on tämän taimierän maahantuoja. Tulipoltteen leviämisen ehkäisemiseksi osa taimista on poistettu myynnistä sen jälkeen, kun Eviran alustavien testitulosten perusteella näytti siltä, että niissä saattaa olla tulipoltetta. Osa taimista oli kuitenkin jo myyty asiakkaille ennen myynnistä poisvetoa.

Miten tulipolte näkyy kasvissa?

Ensimmäisenä oireena tulipolte-kasvitautiin sairastuneet versot lakastuvat ja taipuvat alaspäin. Myöhemmin versot mustuvat ja kuolevat. Mustuneet kukat ja hedelmät jäävät kiinni versoihin. Lämpimällä säällä sairaasta kasvista saattaa erittyä bakteerilimaa. Koko puu voi kuolla. Oireet eivät välttämättä näy kasvissa heti.

Tulipolte leviää saastuneiden kasvien erittämästä bakteerilimasta erityisesti kasveja pölyttävien hyönteisten välityksellä. Jos havaitset tulipoltteen oireita muissa puutarhassasi kasvavissa kasveissa, ilmoita siitä Eviraan. Tulipoltteen tärkeimmät isäntäkasvit Suomessa ovat omena- ja päärynäpuut, tuhkapensaat, pihlajat, tuomi- ja orapihlajat, ruusukvittenit ja aroniat.

Miten tulee toimia?

1. Jos olet tänä keväänä ostanut Pepi-päärynäpuun taimen, tarkista, oletko ostanut sen jostakin Eviran internetsivulla mainitusta kaupoista. Eviran luettelon K-rauta-kaupat löydät alla olevasta listasta.

2. Tarkista taimen alkuperämaa ja lajike taimeen kiinnitetystä nimilapusta. Nimilapussa tuotantomaana on Viroa tarkoittava tunnus EE. Tulipolte-epäily koskee vain tämän kyseisen erän taimia.

3. Tulipoltteen leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeää palauttaa koko taimi nimilappuineen ostopaikkaan.

K-rauta-kaupat, joista ostetut taimet voivat olla sairastuneita:

K-rauta Seinäjoki
K-rauta Kotka                            
K-rauta Rautapertti
K-rauta Tourutorni Oy
K-rauta Lahdesjärvi
K-rauta Kuopio                          
K-rauta Siilinjärvi
K-rauta Pori
K-rauta 75      
K-rauta Espoon keskus          
K-rauta Järvenpää                   
K-rauta Kirkkonummi             
K-rauta Lanterna                      
K-rauta Lohja                             
K-rauta Oulunkylä                    
K-rauta Porvoo                         
K-rauta Skanssi
Kouvolan K-rauta
K-rauta Hämeenlinna             
K-rauta Lahti

Lisätietoa:

 

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 0 Ei 0