Hyllyn kiinnitys

Hyllyn kiinnittämisessä on hyvä huomioida, että mitä on laittamassa hyllyn päälle eli mitä sen tulee kantaa. Muistisääntönä, että kirjahyllyt painavat noin 20–60 kg/m. Kipsilevyseinä kestää maksimissaan 15–20 kilon painoisen taulun tai muun. Tiili- ja betoniseinässä tarvitaan proppuja ja ruuveja sekä isku- ja akkuporakone, lastulevyn kanssa selviää ruuvimeisselilläkin.

Kuinka kiinnittäminen tapahtuu?

  1. Selvitä seinämateriaali ennen hyllyn kiinnittämistä seinään. Seinän materiaalista saa selvyyttä sitä koputtelemalla. Yleisin seinämateriaali on kipsilevy ja siitä kuuluu usein ontto ääni koputeltaessa. Seinää voi myös kokeilla painaa pienellä naulalla, jos neula uppoaa on seinä lähes varmasti kipsilevyä. Seinä voi myös olla materiaaliltaan lastulevystä, tiilestä tai betonista.
  2. Mieti kuinka paljon hylly ja sen kannattelema tavara painaa. Valitse kiinnikkeiden määrä sen mukaan.
  3. Mieti hyllyn paikka seinässä ja merkitse kiinnikkeen paikka hyllyn taakse lyijykynällä.
  4. Kiinnitä, muista mahdollinen tulppa ruuvikiinnityksessä!
  5. Tarkista hyllyn suoruus vatupassilla.

 Työhön tarvitaan:

  • Mittanauha & kynä/rajausteippi
  • Vatupassi
  • Akkuporakone + tulpan kanssa samankokoinen poraterä tai ruuvimeisseli
  • Kiinnikkeet (tulppa + ruuvi)

Yleiskiinnike

Käy kaikille materiaaleille.

Kiinnitys kipsilevylle

Raskaissa kiinnityksissä suositellaan hyödynnettäväksi seinän sisällä olevia tukirakenteita kuten runkotolppia tai teräsrankarakenteita.

Kiinnitys betoniin

Tuotteet toimivat myös tiili- tai harkkoseinille. Poraamisen kannattaa aina aloittaa normaaliporauksella, jos ei varmuutta seinän materiaalista. Jos reikää ei saada aikaiseksi, siirrytään iskuporaukseen.

Porattaessa käytetään kiviporanterää ja isku- tai vasaraporausta.