K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Sopivat asennusliimat sisälle, ulos ja täsmäkohteisiin

Päivitetty 08.12.2022

Tiesitkö, miten eri asennusliimat eroavat toisistaan? Entä miten niistä saadaan paras hyöty? Tässä vinkkejä, jotka auttavat valitsemaan sopivan liiman.

Ennen liimausta pyyhitään pölyt. Jos liimattavana on kova pinta, siihen kannattaa merkitä timpurinkynällä kohta, joka hiotaan hiekkapaperilla ja pyyhitään kevyesti asetoniliuottimella. Asetonin pitää kokonaan haihtua ennen kuin liimaus painetaan kiinni. Jos liima koskettaa märkää liuotinta, liiman kovettuminen voi keskeytyä.

asennusliimat-sisalle-ulos-ja-tasmakohteisiin-k-rauta-artikkeli-peili

Kun esikäsittelyn jälkeen laittaa oikean Casco-asennusliiman oikeaan paikkaan, liimoilla saavutetaan luja ja vettä pitävä liimapito useiksi vuodeksi.

Liima tarttuu, työ etenee

Rakentaja haluaa edetä työssään, joten hän odottaa liimalta välitöntä alkutartuntaa.

Tällainen liima on XtremFix+. Sen pakkauksessa kiinni olevan patruunan kärki on valmiiksi leikattu v-malliseksi. Kun liimapistoolia pidetään 90 asteen kulmassa ja puristetaan, pistooli antaa kymmenkunta millimetriä liimaa. Yksi liimatippa noin 20 sentin välein riittää esimerkiksi kevyen kattolistan kiinnittämiseen.

asennusliimat-sisalle-ulos-ja-tasmakohteisiin-k-rauta-artikkeli-liimaus

Sisärakentamisen lisäksi Casco-asennusliimat sopivat vaikkapa puutarhapergolan tai rännien korjailuihin.

Jos liimaa tummaa materiaalia, esimerkiksi ovi- tai ikkunalistoja tai kynnyksiä, josta ei halua sauman näkyvän, on järkevää valita sinkinharmaa tai musta SuperFix+.

Vielä järkevämpää on ennakoida tulevia korjaustarpeita. Jos on edellisvuonna korjannut halkeilleita kattotiiliä, seuraavana vuonna on hyvä tarkistaa, että liima on kestänyt talven koettelemukset.

Ammattilaiseltakin voi joskus jäädä liimatippa tursumaan listan alta; se tippa pitäisi heti pyyhkiä pois kuivalla, nukkaamattomalla kankaalla.

Niin XtremFix+ kuin SuperFix+ ovat M1-päästöluokiteltuja liimoja, eivätkä ne kuivuttuaan haise.

Fix-it ulos ja kylmään kyytiin

asennusliimat-sisalle-ulos-ja-tasmakohteisiin-k-rauta-artikkeli-postilaatikko

Casco Fix-it on harmaa, etenkin kylmän sään liuotteellinen asennusliima. Sitä Casco-asiantuntijat suosittelevat käyttämään lähinnä ulkona, sillä liuotin tuottaa joksikin ajaksi hajua. Moni putkiasentaja tosin on tottunut korjaamaan ilmanvaihtoputkistoa juuri tällä liimalla.

Fix-it on varma valinta, jos työmaa on jokseenkin umpijäässä. Vielä 15 pakkasasteella liima kiinnittää vaikkapa oveen potkupellin tai tienvarsitelineeseen postilaatikon.

Jos ikkunapelti kaatuu väärin eli sisäänpäin, myös sen korjaukseen liuotteellinen liima soveltuu hyvin.

Liima ei riko pintaa

asennusliimat-sisalle-ulos-ja-tasmakohteisiin-k-rauta-artikkeli-paperiteline

Asennusliimoilla on mekaanisiin kiinnitystapoihin eli ruuvaukseen ja naulaukseen verrattuina isoja etuja, sillä liimat eivät riko materiaalien pintoja, ja liimaus ei tuota häiritseviä ääniä. Toisaalta pään yläpuolisten rakenteiden, kuten kattolevyjen, kiinnittyminen on syytä varmistaa ruuveilla.

Asiantuntijana myyntijohtaja, saumaus ja liimaus Markus Oksanen, Sika Finland Oy

Ammattilaisen apuna K-Rauta PRO, katso palvelut ja tutustu!

Tilaa ammattiasiaa suoraan sähköpostiisi!

K-Rauta PRO:n maksuton uutiskirje tarjoaa hyötyvinkit töihin, tietoa ajankohtaisista tuotteista sekä tuotetestihauista ja muuta hyödyllistä ammattiasiaa. Tilaa tästä sähköpostiisi!