K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

K-Raudan kiinnitysopas – kiinnitä kuin pro!

Kaipaatko apua kiinnittämiseen? Lue ammattilaisten vinkit, kuinka onnistut kotona tehtävissä kiinnityksissä. Kiinnität sitten korituolin kattoon tai taulukokoelman kiviseinälle, onnistut varmasti kun valitset oikeat välineet ja muistat ammattilaisten parhaat niksit.

Taulukoukulla kiinnität nopeasti ja helposti

Kevyet taulut on kätevintä ripustaa taulukoukulla, joka on myös helppo poistaa seinästä. Koukun voit lyödä vasaralla niin puu-, tiili- kuin betoniseinään. Jos koukun kärki on vasaran lyöntipään edessä, napsauta muovisesta koukusta parin millin pala pois terävällä puukolla. Koukun kantokyky ei siitä kärsi.

Kipsilevyseinään kiinnittäminen vaatii tunnustelua

Tilaa jakavat väliseinät on usein tehty kipsilevystä, joka on kiinnittämisessä hankala: ruuvit eivät pureudu huokoiseen kipsiin, eikä muoviproppujen vapautumismekanismi oikein toimi. Etsi koputtelemalla ja kuuntelemalla runkopuista tehdyt koolaukset ja kiinnitä ruuvit niihin. Voit myös kokeilla Sormat Gripperin tai Alligatorin tapaisia erikoistulppia, joiden avautumismekanismi kykenee pureutumaan myös kipsilevyyn. Alle kahden kilon painoisen taulun voi ripustaa pienellä naulalla.

kiinnitysopas-k-rauta-ak1

Kevyt taulu on helpointa ripustaa taulukoukulla tai pienellä naulalla. Kipsilevyseinä kestää maksimissaan 15–20 kilon painoisen taulun.

Proppu sopii erinomaisesti kiviseinään

Kiviseiniin kiinnitettävät ruuvit vaativat aina toverikseen tulpan eli tuttavallisemmin propun. Paina se porattuun reikään. Kun ruuvi väännetään propun sisään, se levittää ja lukitsee propun rakenteeseen. Ongelmakohtia on tavallisesti kaksi: sopivan ruuvin löytäminen proppuun ja poraussyvyyden päättäminen. Ensimmäinen ongelma ratkeaa ostamalla pakkaus, joka sisältää sekä tulpat että sopivat ruuvit. Porauksessa reikä porataan pari milliä proppua syvemmäksi.

Aseta ennen poraamista proppu terän viereen ja vedä tussilla tai teipillä merkki poranterään sopivaan kohtaan. Näin saat porattua reiästä helposti sopivan syvyisen.

Kiviseinän poraaminen vaatii varovaisuutta

Kiviseinäin poraaminen on monille pakollinen ratkaisu, sillä suurimmassa osassa suomalaisista taloista on betoni- tai kiviseinät. Ripustamisen näkökulmasta usein kantavana rakenteenakin toimivat kivimateriaalit ovat kiitollisia, sillä ne kestävät painaviakin ripustuksia. Kivimateriaaleissa on kuitenkin eroja. Kun esimerkiksi betoniseinä on jykevä, tiilet ja varsinkin sanonut reikätiilet sekä kevytbetoniharkot ovat rakenteeltaan huokoisia. Käytä kiviporaa ja muista maltti. Aloita hissukseen ja turvaudu iskuporaukseen vasta, jos reikää ei meinaa syntyä.

Kaakelin poraaminen - mieti kahdesti

Kaakelin poraaminen ei ole suositeltavaa. Jos kaakeleihin ei ole aivan pakko tehdä reikää, se kannattaa jättää tekemättä. Jos kuitenkin tartut työhön, ole varovainen ja käytä nimenomaan kaakelille tarkoitettua terää! Poraus halkaisee laatan helposti. Aloita poraaminen ilman iskutoimintoa pienellä terällä, joka rikkoo laatan pinnan. Voit suurentaa reikää isommalla terällä. Kytke iskuporaus päälle, jos laatan takana on iskutoimintoa vaativaa kovaa betonia. Turvallinen vaihtoehto poraamiselle ovat tarra- ja imukuppikoukut.

kiinnitysopas-k-rauta-ak2

Taulujen kiinnittäminen samalle korkeudelle

Taulujen ripustaminen ja kiinnittäminen on periaatteessa yksinkertaista, mutta voi aiheuttaa tuskaa, jos useampi taulu pitää saada samalle korkeudelle. Avain onnistumiseen on tarttua ensin mittaan ja lyijykynään. Jos haluat saada yläreunat samalle korkeudelle, mittaa jokainen taulupaikka katosta ja tee siihen lyijykynällä viiva. Tämän jälkeen laita mittanauhan pää taulun ripustusnauhan alle ja anna taulun roikkua omalla painollaan. Mittaamalla välin ja poraamalla reiän saman verran seinässä olevan merkin alle taulujen yläreunat ovat linjassa keskenään. Pyyhi lopuksi turhat merkit seinästä pyyhekumilla.

Kirjahyllyn ja lipaston kiinnittäminen kannattaa

Tukevahkot kirjahyllyt tai suuret lipastot seisovat pystyssä – ainakin niin kauan, kun paino kulkee kohtisuoraan ylhäältä alas. Esimerkiksi kiipeilevä lapsi voi kuitenkin saada tukevankin hyllyn tai kaapin kellahtamaan kumoon. Kiinnitä kirjahyllyt seinään kulmaraudan sekä ruuvin ja tulpan avulla. Tapoja kiinnittää on useita: tärkeintä on, että kiinnitys liittyy huonekalun tukevaan osaan eikä esimerkiksi vaneriseen, nauloilla kiinnitettyyn taustalevyyn.

Kattoon kiinnitys onnistuu kiila-ankkurilla: kiinnitä vaikka korituoli

Kattoon kiinnitettäessä tarvikkeiden pitovaatimukset kasvavat. Seinässä esineen paino kohdistuu vaakasuorasti ruuviin, mutta kattoon kiinnitetty korituoli tai voimistelurenkaat vetävät kiinnikettä suoraan alas. Varmimpia tapoja raskaiden esineiden kiinnittämiseksi kivikattoihin ovat kiila-ankkurit. Kun isket ankkurin porattuun reikään, sen pää laajenee, mikä ankkuroi kiinnikkeen katon sisään. Laadukkaat ankkurit kestävät jopa satojen kilojen painon. Puukatossa kiinnitys tapahtuu koolauksiin suurikokoisilla ruuveilla, levykatossa levyankkurilla.

Mieti ensin, poraa vasta sitten

Ennen poraamista pysähdy hetkeksi miettimään, missä vesi- ja sähköjohdot kulkevat. Niiden reitit selviävät rakennepiirustuksista. Jos piirustuksia ei ole, asia on pääteltävä pistorasioiden ja hanojen sijainnista. Voit myös käyttää rakennetunnistinta, joka löytää esimerkiksi koolingit ja jännitteelliset johdot.

Vinkki poraajalle

Poraamisesta seuraa aina pölyä ja seinän rakennusmateriaalista koostuvaa porausjätettä. Vanha vinkki on pyytää avustaja pitelemään pölynimuria porausreiän vierelle tai kiinnittää teipillä suuri kirjekuori seinään porauskohteen alapuolelle keräämään pölyä. Vielä parempi vaihtoehto on kääntää asetelma päälaelleen. Ota imuri valmiiksi, keskity poraamiseen ja imuroi sitten vaikka koko huone!

Katso vinkit peilin ja TV:n kiinnitykseen

TV:n ja peilin kiinnitys onnistuu helposti K-Raudan ohjeilla. Katso ohjeet peilin kiinnitykseen täältä ja ohjeet TV:n kiinnitykseen täältä.