K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Grillausmyytit: Ovatko väittämät totta vai tarua?

Päivitetty 19.04.2021

Onko sähkögrilli amatöörien lelu ja hiiligrillaus hidasta hommaa? On aika tarkistaa, pitävätkö grillausmyytit paikkansa.

Tarua. Monella suomalaisella on huonoja kokemuksia menneiden vuosikymmenten halvoista ja heikkotehoisista sähkögrilleistä. Nykyaikaiset ja laadukkaat mallit ovat kuitenkin aivan toista maata. Niillä syntyy maukasta ruokaa siinä missä kaasu- ja hiiligrilleilläkin. Esimerkiksi Weberin Pulse -sarjan sähkögrillit ovat erinomaisen tehokkaita pelejä ja sopivat myös paksun pihvin grillaukseen. Kotitalouksien sulakekoot eivät riitä kovin hurjiin tehoihin, minkä vuoksi sähkögrillien nimellistehot ovat merkittävästi pienempiä kuin kaasugrilleissä. Sähkögrillien rakenteellisilla ja teknisillä ratkaisuilla hyvät grillaustulokset ovat mahdollisia pienemmilläkin tehoilla. Kannattaa muistaa, että monien taloyhtiöiden järjestyssäännöt sallivat vain sähkögrillin käytön parvekkeilla.

Totta. Vaatimattomuus ei ole grillaushommissa eduksi, joten hanki kerralla riittävän suuri peli. Jos oman perheen lisäksi grilliherkkuja maistelevat toisinaan myös vieraat, huomioi se mitoituksessa. Yksi kelpo ratkaisu on mitoittaa grillin koko 50 prosenttia yli oman tarpeen, jolloin esimerkisi nelihenkinen perhe hankkii kuudelle hengelle sopivan grillin. Kokoa ei kannata arvioida niinkään kaasupoltinten määrällä tai mittanauhalla vaan kämmenellä. Yhden ruokailijan eväät täyttävät grilliritilältä keskimäärin kämmenen kokoisen alueen. Jos ritilälle mahtuu vierekkäin kuusi kämmentä, siihen sopii kerralla kuuden hengen sapuskat. Muista, että mittauksessa tulisi huomioida vain grilliritilän pinta-ala. Parillat ja lämmitysritilät tuovat lähinnä täydentävää reservitilaa. Katso lisää vinkkejä grillin valintaan.

Tarua. Hiiligrillin lämmittämistä pidetään jostain syystä varsin hitaana operaationa. Tosiasiassa hiiligrilli ja kaasugrilli lämpiävät grillauslämpötilaan yhtä nopeasti. Esilämmitysaika vaihtelee 15–20 minuuttiin välillä sääolosuhteista riippuen.

Totta ja tarua.Ritilän puhdistaminen on tärkeä toimenpide. Sillä ei ole kuitenkaan väliä, ryhtyykö putsaushommiin ennen vai jälkeen grillauksen. Oleellista on, että työvälineenä käyttää rosteri- tai messinkiharjaksista grilliharjaa. Niiden harjakset ovat sopivan pehmeät eivätkä vahingoita ritilää. Pesuainetta ei tarvitse käyttää välttämättä lainkaan. Ritilän tulisi olla puhdistettaessa hieman lämmin, mielellään kädenlämpöinen. Silloin karsta ja palaneet ruoantähteet irtoavat helpoiten, mutta harja ei vahingoitu liiasta kuumuudesta. Puhdistuksen jälkeen ritilän pintaan voi sipaista sudilla rypsiöljyä. Se kestää korkeita lämpötiloja ja estää ruoan tarttumisen ritilään, jolloin puhdistettavaa ei kerry niin paljon seuraavalle grillauskerralle.

Totta. Kahden samaa kokoluokkaa edustavan grillin hintaerot selittyvät yleensä laatueroilla. Kalliimpi grilli on valmistettu korkealaatuisemmista materiaaleista, ja siihen on todennäköisesti saatavissa paremmin varaosia kuten ritilöitä, polttimia ja lämmönjakopeltejä. Laadukas grilli kestää huollettuna pitkään, joten sen hankinta on myös ympäristöteko.

Totta. Grilleihin integroidut lämpömittarit ilmoittavat lämpötilan grillin sisällä, mutta ne eivät kerro ruoan sisälämpötilaa. Erillisellä, lihaan tai kalaan työnnettävällä mittarilla optimaalisen kypsyystason määritteleminen on helppoa, ja esimerkiksi pihvistä tulee varmasti toivotunlainen. Saatavana on edullisia piikkimittareita ja kehittyneempiä langatonta teknologiaa hyödyntäviä mittareita.

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje