K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Grillin puhdistus ja huolto

Päivitetty 29.04.2021

Hyvin hoidettuna grilli on uskollinen ja pitkäikäinen kumppani, joten sen huoltoon kannattaa panostaa – grillasit sitten vain kerran kesässä tai täydellä teholla ympäri vuoden. Kokosimme parhaat vinkit kaikkiin olosuhteisiin.

Asiantuntijan yleiset ohjeet grillin huoltoon ja puhdistukseen

"Harvalla meistä grilli on täydessä timmissä edellisen kauden jäljiltä, mutta pahakin kuosi on helposti huollettavissa. Ensimmäiseksi kannattaa pestä kunnolla rasvapelti sekä rasvakuppi eli astia, johon rasva grillissä valuu. Etenkin rasvapellin pesu on tärkeää, sillä sinne jäänyt karsta voi syttyä palamaan yllättävänkin helposti”, Raision K-Rauta Kuninkojan myyjä, itsekin kahdentoista grillin mies Tero Troberg sanoo.

Ennen kaikkea: aseta grilli tasaiselle ja turvalliselle alustalle.

grillin-puhdistus-k-rauta-ak1

Putsaa grilli polttimia myöten

Aloita tarkistamalla silmämääräisesti grillin eri osien kunto. Kaavi ensin rasvapellille ja -kuppiin kerääntynyt karsta pois puu- tai muovilastalla ja vie roskiin. Sen jälkeen pese sekä pelti että kuppi huolellisesti grillien puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella ja kuumalla vedellä.

Laita kaikki polttimet täysille, pistä kansi kiinni ja anna grillin pöhötellä oikein kunnolla parikymmentä minuuttia, jotta ritilät kuumenevat. Tämän jälkeen anna grillin jäähtyä kädenlämpöiseksi ja harjaa ritilät grilliharjalla puhtaiksi.

Tarkista, että puhdistamiseen tarkoitettu harja on joko ruostumatonta terästä tai messinkiä, etteivät ritilät naarmuunnu. Jos ritilät ovat riittävän vahvat, voit myös varovaisesti käyttää painepesuria apuna.

Kun muistat puhdistaa ritilän ja mahdollisen parilan heti grillauksen jälkeen, grilli on käyttövalmis seuraavaa kertaa varten. Noudata aina grillikohtaisia käyttöohjeita.

Älä unohda putsata polttimia. Anna grillin jäähtyä ennen kuin raaputat lian polttimista harjalla. Jos kaasugrillin polttimessa liekki palaa keltaisena, on myös syytä puhdistaa polttimienreiät esimerkiksi ohuella rautalangan pätkällä tai hammastikulla mahdollisten tukosten varalta. Samalla on hyvä tarkistaa myös polttimien säätönuppien puoleisessa päädyssä olevat ilmansaantiverkot tai -reiät. Niihin usein kertyy ötököitä tai roskia, jotka voivat tukkia verkon.

Kaasugrilleissä ulkokäytössä käytettävä matalapainesäädin tulisi uusia noin 5-10 vuoden välein ja kaasuletku noin 3-5 vuoden välein.

Miksi grilli kannattaa pitää puhtaana?

Grilliä kannattaa huoltaa kokonaisvaltaisesti.

”Puhdas grilli on yhtä kuin maukas ruoka. Grillin lämmönsäätelykin toimii tasaisesti, kun puhdistus on hoidettu huolellisesti”, Tero Troberg vinkkaa.

Älä unohda grillin ulkokuorta. Voit pestä grillin ulkopuolelta joko grillin pintamateriaaleille tarkoitetulla pesuaineella tai saippuavedellä.

grillin-puhdistus-k-rauta-ak6

Laita grilli hyvässä rasvassa talviteloille

Ennen kuin laitat grillin talviteloille, tee sille perusteellinen puhdistus. Putsaa kansi, sivupöydät ja muut edustat.

Pese rasvat pois, puhdista ritilät ruoantähteistä ja ruiskuta niihin paistospraytä, jotta ne jäisivät mahdollisimman rasvaisiksi. Muista putsata myös rasva-astiat, etteivät hiiret grillaa niissä talvella.

Peitä grilli sopivan kokoisella suojapeitteellä ja huolehdi siitä, että grilli seisoo jämäkästi tasaisella alustalla. Jos suojapeitteessä ei ole verkkoaukkoja, peitteen pitää olla maasta irti, jotta ilma pääsee kiertämään peitteen alla. Jos grilliä säilytetään paikassa, jossa on riski varkauksille, laita grilli ketjulla kiinni johonkin. Talvella säilytä grilli mielellään katoksen alla paikassa, jossa sen päälle ei pääse tippumaan katolta lunta tai jäätä.

Grilli kuumana vuoden ympäri

Säännöllisestä puhdistamisesta kannattaa huolehtia silloinkin, kun grillaushommat jatkuvat läpi vuoden.

”Tee sama setti kuin kesälläkin. Kovalla pakkasella esilämmitystä kannattaa pitää yllä vähän kauemmin kuin yleensä, mutta muuten sääolosuhteiden ei kannata antaa estää grillaamisen iloja. Asenteella vaan keleistä huolimatta”, Troberg kannustaa.

Pro-vinkki grillin puhdistukseen ja huoltoon

Pidä kaasugrillin alla oleva rasvapelti aina tyhjänä marinadi- ja rasvalammikoista. Älä laita pellille hiekkaa tai muutakaan kosteutta ja rasvaa itseensä keräävää materiaalia. Rasvaa täynnä oleva hiekka voi syttyä rasvapalona palamaan. Jos haluat päästä helpolla rasvapellin puhdistuksessa, laita sen pohjalle leivinpaperi ja sen päälle tuplakerros alumiinifoliota. Lisää pienet kivet folion päälle nurkkiin ja keskelle pitämään sitä paikoillaan. Kun foliolle tippuu grillattavista tuotteista nestettä, marinadeja ja rasvaa, vaihda tilalle uusi folio. Kätevää, helppoa ja turvallista!

Näin huollat kaasu-, hiili- sekä sähkögrillin

Grillien huoltamiseen ei ole olemassa yhtä tapaa, sillä grillin tyyppi vaikuttaa siihen, kuinka se kannattaa huoltaa. Katso alta, kuinka huollat kaasu-, sähkö- ja hiiligrillin.

Kaasugrillin puhdistus

grillin-puhdistus-k-rauta-ak7

1. Puhdista kun grilli on vielä kuuma.

Säästät aikaa eikä grilliharja kulu turhaan. Puhdista lämmin ritilä harjaamalla sitä 10-15 sekuntia. Jos odotat sen jäähtymistä, puhdistukseen menee 15 minuuttia.

2. Puhdista grilliritilä kunnon harjalla.

Muista, että joitakin grilliharjoja voi käyttää vain itse ritilään, ei grillin sisäpintaan. Käytä vain ruostumattomasta teräksestä tai messingistä valmistettuja grilliharjoja.

3. Kaasugrillin polttimen ja sisäosien puhdistus

Sammuta grilli ja anna jäähtyä hiukan. Sen jälkeen raaputa lika polttimoista grilliharjalla. Puhdista myös grillin pohja raaputtamalla lika tiputusastiaan. Tyhjennä tiputusastia.

4. Grillin ulkopinnan puhdistus

Puhdistuu saippuavedellä ja rätillä.

5. Ennaltaehkäise ja käytä öljyä säännöllisesti

Voitele grilliritilä aina öljyllä ennen kuin ryhdyt grillaamaan. Näin ruoka irtoaa helpommin. Älä käytä oliiviöljyä, koska se härskiintyy ja antaa ruokaan makua. Öljy on helppo levittää talouspaperilla. Sivellintä ei suositella käytettävän, koska se saa tulen leimahtamaan.

Katso videolta kaasugrillin puhdistusvinkit:

Hiiligrillin puhdistus:

Hiiligrillissä suojakannet on hyvä puhdistaa ennen käyttöä kostealla liinalla, sillä ulkona niihin kertyy helposti siitepölyä ja muuta luonnosta tulevaa roskaa. Käytön jälkeen grillausritilä harjataan messinkiharjalla huolellisesti niin, että ritilän pinnoihin kiinnipalanut rasva ja muu karsta irtoaa.

Jäähtynyt grilli siirretään katokseen, varastoon tai muutoin sateen suojaan. Jäähtyneen grillin päälle laitetaan riittävän suuri suojus tai suojapussi.

Aika ajoin koko hiilipesä on myös hyvä tyhjentää, heittää vanhat hiilet pois ja puhdistaa hiiliallas harjalla ja vedellä. Tarvittaessa veteen voi sekoittaa esimerkiksi astianpesuainetta.

Katso videolta hiiligrillin puhdistuvinkit

Sähkögrillin puhdistus:

grillin-puhdistus-k-rauta-ak5

Sähkögrilliä on syytä huoltaa käyttöohjeiden mukaisesti. Irrotettavia ritilöitä voi harjata messinkiharjalla tai tarpeen mukaan pestä pesuainevedellä. Muutoin grilli pyyhitään ja säilytetään kuivassa paikassa sisätiloissa. Sähköjohtoja, esimerkiksi jatkojohtoja ei voi jättää ulos, vaan ne on joka kerta kelattava talteen ja säilytettävä grillin tapaan kuivassa sisätilassa.

K-Raudasta löydät tarvikkeet grillin puhdistukseen 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje