K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Hiiligrillin sytytys - näin onnistut kerralla

Päivitetty 28.03.2023

Hiiligrillin sytytys on herkullisen grillauslopputuloksen kannalta olennaista. Valitsitpa sitten hiilet tai briketit grilliisi, näillä ohjeilla onnistut kerralla.

Hiiligrillin sytytys: Hiiliä vai brikettejä?

Perinteisen grillauksen ystävä voi tehdä valinnan hiilten ja brikettien välillä. Hiilten sytyttämäinen on nopeampaa, mutta ne myös palavat brikettejä nopeammin. Briketit ovat oikea valinta, jos ruoka tarvitsee pidemmän kypsymisajan tai tiedossa on koko illan jatkuvat grillijuhlat.

Etenkin erittäin kova kivihiilibriketti on järkevä valinta myös epäsuorassa grillauksessa, sillä sen vapauttama tasainen lämpö kestää haastavankin ruuanlaiton. Moni suosiikin brikettejä siksi, ettei niiden kanssa tarvitse hätiköidä eikä grilliä tarvitse koko ajan olla sytyttämässä uudelleen.

Hiilet ovat usein edullisin vaihtoehto, briketti on himogrillaajan valinta.

Näin onnistuu briketti- ja hiiligrillin sytytys

Näin onnistuu briketti- ja hiiligrillin sytytys

Sytyttäminen piippusytyttimellä:

Hiilet ja briketit saa parhaiten ja turvallisimmin syttymään piippusytyttimellä. Sen ansiosta ne syttyvät tasaisesti ja nopeasti. Sytytysnestettä ei tarvita joten ruokaan ei tule sivumakua.

hiiligrillin-sytytys-piippusytytin-artikkeli

Hiilet ja briketit syttyvät helposti sekä turvallisesti piippusytyttimellä.

Näin sytytät hiilet ja briketit piippusytyttimellä

1. Kaada sytyttimeen haluamasi määrä brikettejä tai hiiliä. Aseta grillin hiiliritilälle 2-3 sytytyskuutiota ja sytytä ne. Varmista että grillin ilma-aukot ovat auki. Laita piippusytytin sytytyskuutioiden päälle hiiliritilälle. Briketit tai hiilet ovat valmiita kun liekit kohoavat niiden päälle tai ne hehkuvat punaisina.

2. Kaada briketit tai hiilet hiiliritilälle käyttäen grillikäsineitä. Aseta grilliritilä paikoilleen, asettele grillattavat sen päälle ja sulje kansi.

Hiiligrillin sytytys sytytysnesteellä:

Hiiligrillin sytytys sytytysnesteellä on perinteinen ja monille se yleisin hiiligrillin sytytysmuoto. Näillä ohjeilla onnistut varmasti.

1. Varmista että grillin ilma-aukot ovat auki. Levitä sytytysneste tasaisesti hiilten päälle. Anna nesteen imeytyä hiiliin vähintään 10 minuutin ajan.

2. Pidä grillin kansi auki kun sytytät hiiliä. Sytytä hiilet useasta kohtaa.

3. Hiiligrilli on valmis kun hiilet ovat harmaan tuhkan peitossa ja hiillos punertaa. Pyöräytä hiiliä esimerkiksi metallipihdeillä ennen kuin alat grillata.

Hiiligrillissä valmistuu maukkaat ruoat: Katso täydellisen hampurilaisen resepti

Hiiligrillissä valmistuu maukkaat ruoat: Katso täydellisen hampurilaisen resepti

Tee grillitesti ja löydä sopiva grilli!

Testiin