Näin onnistut grillauksessa - Epäsuora vai suora grillaus? Ota eri grillaustavat haltuun!

Epäsuora vai suora grillaus? Ota eri grillaustavat haltuun

Kokeile rohkeasti erilaisia ruokia ja hyödynnä grillin ominaisuuksia tutustumalla epäsuoraan ja suoraan grillaukseen. Olennaista on valita grillaustapa ja kuumuus aineisten mukaan.

Valitse grillaustapa raaka-aineiden mukaan


Grillaaminen on perinteisesti ollut ruoan kypsentämistä kuuman hiilloksen päällä. Kun kypsennät suoraan hehkuvien hiilien tai kaasugrillin polttimoiden kuumuudessa, ruoan ulkopinnalle muodostuu ruskistunut kuorimainen kerros. Aromikas kuori antaa tyypillisen maun, mutta raaka-aineet täytyy kypsentää muutoinkin kunnolla.

Ruskistuneen ulkopuolen ja sopivan kypsän sisäpuolen suhde on olennaisin tekijä. Lopputulokseen vaikuttavat oikeanlainen tuli tai sopiva kuumuus eli lämpötila, kannen käyttö ja seuranta.  Lopullista valmistusaikaa ei voi määrittää resepteillä, se on tarkkailtava itse. Kun tarkastat kypsyyden ajoissa ja riittävän usein, herkkusi eivät kuivu, kypsy liikaa tai jopa pala karrelle.

Grillaustavat:

Suoraa grillaustapaa suositellaan:

  • broilerinfileille
  • katkaravuille
  • pihveille
  • pienille lihoille

1.     Suora grillaus

Perinteistä grillaustapaa grillata ruoka suoraan lämmönlähteen yläpuolella kutsutaan suoraksi grillaamiseksi. Tällä grillaustavalla grillattavat herkut olisi hyvä kääntää tarvittavan kypsennysajan puolessa välissä ympäri, jotta ruoka kypsyisi tasaisesti. Suoraa grillaustapaa suositellaan käytettävän silloin kun ruoan kypsyminen kestää korkeintaan 20–25 minuuttia.

 

2.     Epäsuora grillaus

Epäsuoraa grillaustapaa suositellaan:

  • kokonaisen broilerille
  • erilaisille paisteille tai isommille lihapaloille

Epäsuoraksi grillaukseksi kutsutaan ruoan valmistustapaa silloin, kun grillin lämmön lähde ei ole suoraan grillattavan ruoan alla, vaan ruoka asetellaan tarkoituksella toisaalle. Epäsuoralla grillaustavalla on tarkoitus kypsyttää ruoat hitaasti. Epäsuoraa grillaustapaa suositellaan käytettäväksi etenkin silloin, kun ruoan kypsyminen kestää yli 20–25 minuuttia tai silloin kun grillattava ruoka on erityisen herkkä kuivumaan.

 

Muista välttää myös nämä grillauksen karikot:

  • Likainen grilli; maku kärsii ja ruoka tarttuu helpommin kiinni alustaan. Vinkit grillin puhdistukseen>>
  • Liian kylmä tai kuuma grilli; oikea lämpö tulee säätää grilliin ennen valmistuksen aloittamista
  • Marinadia ei valella jatkuvasti lihaan; lihasta tulee helposti kuivaa Tutustu herkulliseen cola-marinaadiin>>
  • Lihan ei anneta vetäytyä grillauksen jälkeen; grillistä otettu lämmin liha kypsyttää itse itseään vielä 1–2 astetta (muista huomioida paistoajassa!)

 

Tutustu herkullisiin grillausresepteihin k-ruoka.fi:ssä >>

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä 1 Ei 0