Grillin puhdistus ja hoito

Lue, kuinka saat helposti puhdistettua kaasu-, hiili- tai sähkögrillin!

Lämpimät kevät-kesän illat houkuttelevat viettämään grilli-iltoja. Talvisäilössä olleet grillit on syytä puhdistaa ennen käyttöä. Samoin ihan uudet grillit on syytä pyyhkiä ja tarvittaessa öljytä käyttöohjeiden mukaisesti ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Säännöllinen puhdistaminen myös jokaisen grillaamisen jälkeen on järkevää ja käytännöllistä, sekä pidentää samalla grillien käyttöikää. Puhdistettu grilli on myös hygieeninen ja miellyttävä käyttää.

Vinkit kaasugrillin puhdistamiseen:

1. Puhdista kun grilli on vielä kuuma.

Säästät aikaa eikä grilliharja kulu turhaan. Puhdista lämmin ritilä harjaamalla sitä 10-15 sekuntia. Jos odotat sen jäähtymistä, puhdistukseen menee 15 minuuttia.

2. Puhdista grilliritilä kunnon harjalla.

Muista, että joitakin grilliharjoja voi käyttää vain itse ritilään, ei grillin sisäpintaan. Käytä vain ruostumattomasta teräksestä tai messingistä valmistettuja grilliharjoja.

3. Kaasugrillin polttimen ja sisäosien puhdistus

Sammuta grilli ja anna jäähtyä hiukan. Sen jälkeen raaputa lika polttimoista grilliharjalla. Puhdista myös grillin pohja raaputtamalla lika tiputusastiaan. Tyhjennä tiputusastia.

4. Grillin ulkopinnan puhdistus

Puhdistuu saippuavedellä ja rätillä.

5. Ennaltaehkäise ja käytä öljyä säännöllisesti

Voitele grilliritilä aina öljyllä ennen kuin ryhdyt grillaamaan. Näin ruoka irtoaa helpommin. Älä käytä oliiviöljyä, koska se härskiintyy ja antaa ruokaan makua. Öljy on helppo levittää talouspaperilla.  Sivellintä ei suositella käytettävän, koska se saa tulen leimahtamaan.

 Katso videolta kaasugrillin puhdistusvinkit

Tutustu K-raudan kaasugrillivalikoimaan >>

 

Hiiligrillin puhdistus:

Hiiligrillissä suojakannet on hyvä puhdistaa ennen käyttöä kostealla liinalla, sillä ulkona niihin kertyy helposti siitepölyä ja muuta luonnosta tulevaa roskaa. Käytön jälkeen grillausritilä harjataan messinkiharjalla huolellisesti niin, että ritilän pinnoihin kiinnipalanut rasva ja muu karsta irtoaa.

Jäähtynyt grilli siirretään katokseen, varastoon tai muutoin sateen suojaan. Jäähtyneen grillin päälle laitetaan riittävän suuri suojus tai suojapussi.

Aika ajoin koko hiilipesä on myös hyvä tyhjentää, heittää vanhat hiilet pois ja puhdistaa hiiliallas harjalla ja vedellä. Tarvittaessa veteen voi sekoittaa esimerkiksi astianpesuainetta.

Katso videolta hiiligrillin puhdistuvinkit

Tutustu K-raudan hiiligrillivalikoimaan >>

 

Sähkögrillin puhdistus

Sähkögrilliä on syytä huoltaa käyttöohjeiden mukaisesti. Irrotettavia ritilöitä voi harjata messinkiharjalla tai tarpeen mukaan pestä pesuainevedellä. Muutoin grilli pyyhitään ja säilytetään kuivassa paikassa sisätiloissa. Sähköjohtoja, esimerkiksi jatkojohtoja ei voi jättää ulos, vaan ne on joka kerta kelattava talteen ja säilytettävä grillin tapaan kuivassa sisätilassa.

Tutustu K-raudan sähkögrillivalikoimaan >>