K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Näin kasvatat kasvihuoneessa

Päivitetty 08.03.2020

Poimi talteen vinkit ja laita kasvit kukoistamaan kasvihuoneessa!

Kasvihuone tuo kotipuutarhaan aivan uuden ulottuvuuden – se mahdollistaa vaativampienkin kasvien viljelyn, eikä kotipuutarhuri ole enää kokonaan säiden armoilla. K-Raudasta löydät myös parvekkeelle tai terassille sopivia, pienikokoisia seinäkasvihuoneita, joten voit päästä kasvihuonepuutarhuriksi ilman omaa pihaakin! Cello-sarjasta löydät mullat ja suojaharsot. Edistä kasvien kukoistusta lannoitteella.

Vihannesten viljely kasvihuoneessa

Lämpöä vaativien kasvien kuten tomaatin ja kurkun viljely onnistuu kasvihuoneessa helposti. Salaattien ja pikkuvihannesten kuten retiisin ja pinaatin viljelyä voi harrastaa alkukeväästä myöhäissyksyyn ja niiden kehitys on kasvihuoneen edullisissa olosuhteissa nopeaa. Kokeile myös harvinaisempia vihanneksia, esimerkiksi munahedelmää eli munakoisoa tai salkopapua!

kasvatus-kasvihuoneessa-k-rauta-ak

Maissin, chilin ja muut puutarhasiemet löydät K-Raudasta. Tutustu siemenvalikoimaan >

Taimien kasvatus kasvihuoneessa

Kasvihuone sopii hyvin myös taimien kasvatukseen. Kasvata esimerkiksi avomaan vihannesten taimet ensin kasvihuoneessa ja siirrä ne sitten avomaalle. Kasvihuone sopii myös huonekasvien kesäsiirtolaksi. Lisää joukkoon myös kesäkukkia silmäniloksi!

Kasvihuoneessa taimet kannattaa istuttaa melko tiheään, jotta koko tilan saa hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti. Kasvihuoneessa käytetään hyvälaatuista, peruslannoitettua puutarhamultaa, joka vaihdetaan tuoreeseen parin vuoden välein. Kasvupenkissä multakerroksen tulisi olla 60 senttiä paksu.

Näin sijoittelet kasvit kasvihuoneessa

  • tomaatti: eteläiselle puoliskolle
  • kasvihuonekurkku: varjoisammalle puoliskolle
  • munahedelmä ja paprika: pöydällä olevaan astiaan, esimerkiksi ämpäriin istutettuna.
  • meloni: vain jos kasvihuoneessa on lämmitys. Varjoisalle puoliskolle.
  • salaatti: viljele esimerkiksi kurkun taimien seassa tai laatikossa. Lehtisalaatti on nopein kasvamaan.
  • kukkien taimet: kasvihuoneen pöydällä laatikossa tai ruukuissa.
  • ruukkukasvit: kaikkia ruukkukasveja voi kasvattaa kasvihuoneessa.

Kuukausimuistio kasvihuoneviljelijälle

Muistiossa annetut ajankohdat on määritelty Etelä-Suomen olosuhteiden mukaan. Monien vihannesten ja kukkien taimikasvatus on aloitettava jo talvella sisätiloissa. Itämiseen asti idätysastia voi olla pimeässä, ikkunalaudalla on taimivaiheessa yleensä sopiva lämpötila. Jotkut taimet viihtyvät patterin päällä.

  • Maaliskuu: tomaatin, munakoison ja paprikan kylvö.
  • Huhtikuu: kasvihuonekurkun kylvö ennen huhtikuun puoliväliä. Tomaatit, paprikat ja muut vihannekset siirretään suurempiin ruukkuihin.
  • Toukokuu: istuta tomaatti kun lämpötila on vähintään 15 astetta. Siirrä kukkien taimet ruukussaan kasvihuoneen pöydälle. Istuta kurkku kun lämpötila on vähintään 18 astetta.
  • Kesäkuu: useimmiten kukkien taimet voi istuttaa kasvupaikkaansa kesäkuun 10. päivän jälkeen.
  • Heinäkuu: aikaisimmat tomaatit ja kurkku alkavat antaa satoa. Suojaa kasveja paahteelta varjostusverholla.
  • Elokuu: vihannesten sato on parhaimmillaan. Varaudu kylmiin öihin lämmittimellä. Viherkasvit viedään takaisin sisätiloihin.
  • Syyskuu: satokausi voi Etelä-Suomessa jatkua pitkälle syyskuuhun. Kun viljely lopetetaan, kerää vihreät tomaatit, paprikat ym. ja kypsytä ne sisällä.

Muista puhdistus kasvukauden jälkeen

Kasvukauden jälkeen kasvihuone on puhdistettava ja desinfioitava huolellisesti, jotta kasvintuhoojat eivät pääse yllättämään. Myös lasit pestään ja saumoihin muodostunut levä poistetaan.

Kasvihuonetta ei pidä tuulettaa oven kautta, ellei itse ole lähistöllä. Jos myrskytuuli pääsee ovesta sisään, se irrottaa helposti varsinkin kennolevyjä. Myös talvi koettelee rakenteita. Tärkeintä huoltoa on lumien poistaminen katolta. Jos lunta sataa muutama sentti, ei ole vielä mitään hätää, mutta jos sitä sataa enemmän, katto voi romahtaa.