K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Sokkelin maalaus tuo ryhtiä julkisivuun

Tyylikäs sokkeli ryhdittää talon julkisivua. Katso helpot ohjeet sokkelin maalaukseen ja pinnoittamiseen sekä vinkit kiviainespinnan käsittelyyn. Tutustu myös Koti Aurorassa -blogin onnistuneeseen sokkelinmaalaus -projektiin.

Huolellisesti maalattu sokkeli suojaa ja tuo taloon lisää tyylikkyyttä. Katso alta Teknoksen asiantuntijoiden ohjeet, joilla onnistut varmasti.

Ohjeet sokkelin maalaukseen

 • Poista irtonainen aines, lika ja pöly.

 • Pohjamaalaa maalaamattomat kiviainespinnat yhteen kertaan vedellä ohennetulla SAKU Sokkelimaalilla.

 • Pintamaalaa yhteen kertaan Teknoksen SAKU Sokkelimaalilla. Mikäli värisävy muuttuu huomattavasti, maalaa kahteen kertaan. Sokkelimaali kuivuu muutamassa tunnissa.

 • Puhdista työvälineet ja käsittele jätteet pakkauksen ohjeen mukaan.

Sokkelin pinnoitus

Sokkelin maalauksen lisäksi sokkeli on hyvä pinnoittaa. Näillä ohjeilla onnistut sokkelin pinnoituksessa.

Ohjeet sokkelin pinnoitukseen:

 • Varmista että pinnoitettava alusta on puhdas, pölytön ja riittävän tasainen. Levitä pinnoite yhtenäiseksi ja saumattomaksi pinnaksi. Teknoksen SILOKSAN SOCLE Sokkelipinnoite levitetään leveällä teräslastalla ohuena, mutta peittävänä kerroksena. Yksi kerros pinnoitetta riittää.

 • Levityksen jälkeen, n. 15 minuutin sisällä, hierrä pinta muovihiertimellä. Levitys ja hierto on tehtävä yhtenäiselle alueelle jatkuvana työnä työsaumojen välttämiseksi.

 • Tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi etene järjestelmällisesti nurkasta nurkkaan. Työsaumat ja -katkokset rytmitetään rakennepintojen luonteviin saumoihin, kuten esim. ulko- tai sisäkulmiin. Huomioi että pinnoitetta kuluu enemmän kuin maalia: yhdellä litralla pinnoittaa noin 0,5-0,8 neliömetriä.

 • Pinnoite kuivuu vuorokaudessa ja pinnoituksen täydellinen kovettuminen kestää viikkoja.

 • Puhdista työvälineet ja käsittele jätteet pakkauksen ohjeen mukaan.

Muista ennen sokkelin käsittelyä

 • Valitse sokkelin väri talon värin mukaan. Suosituimpia ovat harmaan eri sävyt.
 • Kaiva sokkelia esiin maasta. Pese sokkeli huolellisesti painepesurilla ja irrota samalla vanha, hilseilevä maalipinta.
 • Anna kuivua vuorokausi.
 • Paikkaa suuremmat kolot sokkelissa, jotta lopputuloksesta tulee tasainen.

Vinkit kiviainespinnan käsittelyyn

 • Maalattavan pinnan tulee olla kuiva. Uusien rakenteiden betonielementtien tulisi kuivua yksi lämmityskausi, jotta rakennusajan kosteus ehtii haihtua ennen pintakäsittelyä. Uudet rappauspinnat suositellaan käsiteltäväksi 6-8 viikon kovettumisajan jälkeen.
 • Suojaa ympäristö hyvissä ajoin ennen maalausta.
 • Sokkelia pinnoittaessa, annostele oikein. Mikäli muovihierrin ei pyöri kevyesti, pinnalla on liikaa pinnoitetta. Tällöin poista ylimääräinen pinnoite ja hierrä uudelleen.
 • Sekoita pinnoite varovasti ennen käyttöä. Liian voimakas sekoitus ohentaa pinnoitetta ja levitys on vaikeampaa. Pinnoite kuitenkin palautuu paksummaksi ajan myötä.
 • Pinta on kuiva seuraavana päivänä, mutta täydellinen kovettuminen kestää pidempään.
 • Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävä määrä samaa valmistuserää olevaa pinnoitetta mahdollisten värierojen välttämiseksi. Mikäli joudut kuitenkin turvautumaan eri valmistuserään, käsittele erien rajakohdat uuden ja vanhan erän seoksella (esim. 1:1). Pyri järjestämään työt niin, että rajakohta tulee mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan.

Riittoisuuden laskeminen

Helpoin tapa on laskea seinäpinta-ala kokonaisuudessaan, vähentämättä ovia ja ikkunoita. Tällöin maalia varataan todennäköisimmin riittävästi, eikä maali lopu ikävästi kesken.

Lue lisää Teknoksen sivuilta

Sokkelin maalaus: Koti Aurorassa -blogi

sokkelin-maalaus-k-rauta-ak1

Sokkelin maalaus viimeistelee valmiin talon ilmeen. Myös meidän talo sai sen puuttuvan silauksen kun sokkeli maalattiin. Sokkelina meillä on Soklexin valumuotti-sokkeli. Oikean värin löytyminen vaati hieman pohdintaa ja aloitimme oikean värisävyn etsimisen googlettamalla netistä vaalean harmaita taloja. Testailin eri sävyjä myös K-Raudan ulkomaalistudiossa. Lopuksi ajelimme katsomassa uusia taloja ja niiden sokkeleleita.

sokkelin-maalaus-k-rauta-ak2

Päädyimme maalaamaan sokkelin tummanharmaalla. Maaliksi valikoitui Tikkurilan vesiohenteinen Yki sokkelimaali. Sokkeli kannattaa harjata ennen maalausta puhtaaksi hiekasta ja muusta irtoavasta liasta, hioa epätasaisuudet pois ja tarvittaessa paikata isommat kuopat. Maalasin sokkelin kaksi kertaa ja laimensin maalia hieman vedellä. Yhdeksän litran pöntöstä meni reilu puolet, joten maali on todella riittoisaa ja se riittää vielä autokatoksenkin sokkelin maalaamiseen.

sokkelin-maalaus-k-rauta-ak3

Katso Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijan vinkit sokkelin pinnoittamiseen:

Katso Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijan vinkit sokkelin pinnoittamiseen: