K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

DIY: Hyönteishotelli

Päivitetty 27.05.2022

Nikkaroi puutarhan hyödyllisille ötököille hyönteishotelli. Sen voi täyttää erilaisilla luonnosta löytyvillä materiaaleilla. Katso helpot ohjeet ja tee oma hyönteishotelli!

Hyönteishotelli on erinomainen apuväline muun muassa villimehiläisten, harsokorentojen, leppäkerttujen ynnä muiden hyödyllisten hyönteisten pesinnän ja talvehtimisen helpottamiseen. Pölyttävät hyönteiset ovat tärkeitä puutarhakasvien hyvinvoinnille, mutta niiden luontaiset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet. Koska hyönteiset torjuvat tuholaisia ja pölyttävät kasveja, on hyönteishotellin rakentaminen todella iso ja merkittävä teko niin hyönteisille kuin ympäristöllekin

Hyönteishotellin asukkaat säätelevät tuhohyönteisten määrää

Hyönteishotellissa pesivät ja talvehtivat hyötyläiset säätelevät lehtikirvojen tapaisten tuhohyönteisten kantoja puutarhan, terassin tai parvekkeen kasveissa, joten Hyönteishotellin avulla pidät huolen siitä, että hyötyläiset ovat auttamassa sinua taistelussa tuhohyönteisiä vastaan.

Hyötyläiset asustavat yksilöllisten tarpeidensa mukaan jossakin Hyönteishotellin useista erilaisista ”huoneista” ja puiset putket toimivat talvehtimis- ja pesimissuojina.

Hyönteishotellin käyttö:

Hyönteishotellia voidaan käyttää niin puutarhassa, terassilla kuin parvekkeellakin. Aseta hyönteishotelli hyönteisten ravinnontarpeen tyydyttämiseksi aurinkoiselle, tuulelta ja sateelta suojatulle paikalle, jonka lähellä kasvaa yrttejä, runsaskukkaisia kasveja, kotoperäisiä pensaita ja puita.

Turvaa siis ötököiden pesintä ja talvehtiminen hyönteishotellilla. Mikäli kaipaat hyönteishotellia valmiina, löydät ne täältä.

diy-hyonteishotelli-k-rauta-ak

Näin rakennat oman hyönteishotellin:

1) Pystylaudat sisälle

Kiinnitä ensin alaosan pystylauta keskimmäiseen vaakalautaan keskelle. Asenna alalauta sekä pitkät sivut.

2) Vaakalaudat

Kiinnitä yläosan lauta ylävaakalautaan ja vasta sitten sivulautoihin. Asenna samalla keskenään kiinnitetyt kattolaudat. Näin vaakalauta asettuu oikealle korkeudelle.

3) Kasausvaihe

Apuna kasauksessa voit käyttää nitojaa. 8 mm:n niitit riittävät. Kiinnitä ne molemmin puolin ennen viimeistelynaulausta (yhteensä 14 kpl).

4) Viimeistely

Naulaa viimeistelynauloilla 1,2 × 50 mm runkolaudat (yhteensä 36 kpl). Vaneriin riittää viimeistelynaula 1,2 × 30 mm (yhteensä 8 kpl).

Nämä tarvitset hyönteishotellin rakentamiseen

Alta löydät listan tarvikkeista, joita tarvitset oman hyönteishotellin tekoon. Huomioithan, että puutavaraa joutuu hieman kaventaa, jotta se sopii hyönteishotellin rakentamiseen. Jos sinulla ei ole sopivia työkaluja, muista varmistaa omasta K-Raudasta, saako puutavaran valmiiksi sopivan mittaisina.

Lautaa:

  • 2 kpl sivulautoja: 22×95×350 mm (yläpään kulma 45 astetta)
  • 3 kpl vaakalautoja: 22×85×95 mm
  • 1 kpl harjakaton oikea lauta: 22×120×150 mm
  • 1 kpl harjakaton vasen lauta: 22×120×130 mm
  • 1 kpl alaosan pystylauta: 22×89×140 mm
  • 1 kpl harjaosan välilauta, sahaus viistoon 45 astetta (pituus: pitkä osa 95 mm, syvyys 94 mm, vaneri tähän kiinni)

Vaneria:

Alaosaan (soikeat reiät) 6×50×140 mm Yläosaan 6×50×95 mm

Verkkoa:

Sinkittyjä nauloja ja ruuveja

Täytettä:

  • Ruokoa, heinää, sammalta, käpyjä yms.

Näillä rakennat hyönteishotellin 

Sahattu 22x100 ST

Sahattu 22x100 ST

Metrimyytävä

Vain myymälöistäVain myymälöistä
Heti 16 myymälästäKatso saatavuus myymälöissäHeti 16 myymälästä
Sahattu 22x125 ST

Sahattu 22x125 ST

Metrimyytävä

Vain myymälöistäVain myymälöistä
Heti 17 myymälästäKatso saatavuus myymälöissäHeti 17 myymälästä

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje