K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Kompostimullan käyttö

Päivitetty 19.02.2020

Puolikypsä komposti saattaa vielä sisältää joitakin kasvin kasvua haittaavia aineita eikä sitä siksi sekoiteta kasvualustaan. Kasvimaalla katekomposti voidaan syysmuokkauksen yhteydessä mullata kevyesti maahan. Kun katekomposti jälkikompostoidaan, se kypsyy tummaksi muruiseksi kompostimullaksi. Jälkikompostointivaiheessa kompostimassa ei enää lämpene, joten kompostointipaikaksi sopii eristämätön puutarhakompostori.

Lämpökompostorista tyhjennettävä komposti on yleensä puolikypsää ns. katekompostia. Katekomposti on väriltään tummaa, mutta vielä karkeaa. Kasvukauden aikana katekompostin voi levittää nimensä mukaisesti katteeksi maan pinnalle: puiden, pensaiden tai perennojen juurelle. Sopiva katekerroksen paksuus on 2–5 cm. Kate pitää maan kosteana ja vilkastuttaa maan pieneliöiden, etenkin lierojen, toimintaa.

Puutarhakomposti kypsyy valmiiksi kompostimullaksi noin 1–3 vuodessa. Kasvualustaan sekoitettavan kompostin tulee olla hyvin kypsynyttä. Kypsä komposti on tummaa, tasalaatuista ja hyväntuoksuista. Kun kompostimultaa käytetään kasvualustana, siihen lisätään turvetta ja hiekkaa suhteessa 1 osa kompostia, 1 turvetta ja yksi hiekkaa.

Kompostin sisältämät ravinteet virkistävät maan pieneliötoimintaa ja sen sisältämä humus parantaa maan vedenpidätyskykyä.

Vinkki: Kompostimullan kypsyystestaus

Kun halutaan tietää koska kompostimulta on niin kypsää, että sitä voi käyttää kasvualustana, kannattaa tehdä idätystesti. Hyvä kasvi kypsyystestaukseen on nopeakasvuinen vihanneskrassi.

  1. Täytä kaksi ruukkua, toinen kompostilla ja toinen kasvuturpeella.

  2. Kylvä siemenet, peitä muovilla ja aseta ruukut valoisaan paikkaan.

  3. Kahden viikon jälkeen kasvutuloksesta näkee onko komposti riittävän kypsää. Jos turveruukussa kasvit kasvavat oleellisesti paremmin, kompostissa on vielä kasvua haittaavia aineita.

Komposti ei ole valmista, jos siemenet itävät, mutta kuihtuvat pian. On siis hyvä hoitaa ja tarkkailla kylvöksiä noin kahden viikon ajan.