K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Lavakauluspuutarha: viljely ja perustaminen

Päivitetty 23.03.2023

Lavakauluspuutarhassa viljely on kätevää! Saat kasvit ryhmiteltyä kauniisti. Katso ohjeet lavakauluspuutarhan perustamiseen. Ota käyttöön siis viljelylaatikko, kasvulaatikko, kasvatuslaatikko tai mitä sanaa siitä haluatkin käyttää.

lavakauluspuutarha-viljely-krauta-ak-valmiina-pihalla

Pistä lavakauluspuutarha pystyyn, näin onnistut

Lavakaulusviljely on palvelus selälle ja myös visualistin silmää hivelee viljelylaatikoilla toteutetut näyttävät sommitelmat rehevien kasvien kera. K-Raudan valikoimista löydät helposti valmiit lavakaulukset.

Valitse lavatarhalle mahdollisimman tasainen kasvupaikka, jolloin lavojen asettelu ja kasvien hoitaminen ovat helppoa. Valtaosa kasveista viihtyy parhaiten lämpimässä ja aurinkoisessa kasvupaikassa.

Suunnittele, miten lavat asettuvat paikkaan parhaiten. Riittävän leveät kulkureitit (60–80 cm) varmistavat, että liikkuminen on vaivatonta. Kasvata lavojen korkeutta sen mukaan, mitä aiot kasvattaa. Mitä hennompi hyötykasvi on, sitä matalampi lavakauluskin voi olla. Pinoa punajuurille, porkkanoille, perunoille, mansikoille, kurpitsoille ja kurkuille kaksi tai kolme lavaa päällekkäin.

Käytävien pintamateriaaleilla on iso vaikutus siihen, miltä kokonaisuus näyttää. Pihakivikäytävät ovat helppohoitoisia ja näyttäviä, pehmeä kuorikate taas kauniin lämpimänsävyinen ja mukava jalan alla.

Lisää lavatarhaan myös muita elementtejä, kuten ruukkuja, koriste-esineitä, vesiaiheita tai köynnöstukia.

lavakauluspuutarha-viljely-krauta-ak

On tärkeää, että kastemadot ja maan kosteus pääsevät nousemaan lavoihin.

lavakauluspuutarha-viljely-krauta-ak-patio-verso

Käsittele lavakaulukset turvallisella Tikkurilan Patio Verso -öljyllä, jota on saatavissa eri sävyissä.

lavakauluspuutarha-viljely-krauta-ak-pinoaminen

Varaa riittävästi multaa. Matalimpaan menee noin 4-5 säkkiä, keskikorkeaan 9-10 ja korkeaan 14-15 säkkiä. Menekki on laskettu 120 x 80 cm:n lavakauluksiin.

Hanki sopiva kasvatuslaatikko K-Raudasta: 

K-Rauta-hero-banner

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin