K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Viherkasvien mullanvaihto

Päivitetty 28.04.2022

Vuodenvaihteen jälkeen nopeasti lisääntyvä valo kääntää katseen viherkasveihin. Talven pimeyden ja kuivan huoneilman rasitukset näkyvät ja lehdillä lepäilevä pöly tulee armotta näkyviin. On aika tehdä viherkasvien mullanvaihto ja kevätkunnostus.

Hyvin suunniteltu mullanvaihto on puoliksi tehty

Tarvikelistaa laatiessasi vilkaise viherkasviesi juuristo. Kiertyvä juurisykerö on merkki ruukunvaihdon tarpeesta. Tarkista myös, onko kotona riittävästi sopivankokoisia ja näköisiä ruukkuja mullan vaihtoa varten. Viherkasvien ilmettä voisi piristää muutama uusi kevään värinen suojaruukku.

mullanvaihto-k-rauta-ak

Suojaruukun sisälle tarvitaan sopiva istutusruukku, jossa on reikä pohjassa. Kastelu on helpompaa, kun ylimääräisen veden voi kaataa pois. Liian märissä ja hapettomissa oloissa juuristo voi huonosti ja kasvi voi kuolla. Ilmavissa oloissa ja hyvässä mullassa juuristo kasvaa ja kuljettaa ravinteet uusien lehtien kasvuun.

Näin onnistut mullanvaihdossa

  1. Suojaa pöytäpinta sanomalehdillä tai kanna kasvit kylpyhuoneeseen mullanvaihtoon ja suihkuun.
  2. Leikkaa valonpuutteesta ja kuivuudesta ruskettuneet lehdet pois. Useimmat viherkasvit hyötyvät myös muotoilevasta leikkaamisesta.
  3. Ota sopivankokoinen, halkaisijaltaan noin viisi senttiä isompi ruukku kuin edellinen, jossa kasvi on kasvanut. Laita pohjalle reilu kerros ruukkusoraa. Lisää multaa salaojakerroksen päälle.
  4. Irrota kasvi vanhasta ruukusta ja avaa kiertyneitä juuria hellävaraisesti. Tarvittaessa huonokuntoisen näköisiä juuria voi leikata varovasti.
  5. Asettele juuret tasaisesti mullan päälle ja lisää multaa. Tiivistä sormilla kevyesti painellen. Jätä multapinta sentin pari ruukun reunaa alemmaksi kasteluvaraa tai ruukkukatetta varten. Altakastelevassa, vesisäiliöllä varustetussa ruukussa kasteluvaraa ei tarvita.
  6. Kastele uusi multa ja viimeistele istutus halutessasi koristekatteilla. Hoitolannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua istutuksesta.

ecopots-pelkistetty-ja-moderni-kukkaruukku-k-rauta

Joko olet tutustunut Ecopots-ruukkuihin? Ne ovat kauniin minimalistisia, tyylikkään mattapintaisia ja niissä kukat, viherkasvit ja yrtit tulevat upeasti esille. Ecopots-ruukut on valmistettu kierrätysmateriaalista. Tutustu tästä K-Raudan Ecopots-ruukkujen valkoimaan ja osta omaksi!

Tee viherkasveille ja kukille näyttävät jalustat

kukkapoyta-ja-kukkateline-diy-ohjeet-k-rauta-u

Itse tehdyillä kukkapöydillä saat persoonallista ilmettä! Katso ohjeet moderniin kukkapöytään sekä helppoon kukkatelineeseen. Peltipurkeista nikkaroitu yrttinaulakko koristaa erityisesti kesällä pihaa tai parveketta.

Selaa K-Raudan ruukkuvalikoimaa ja osta omaksi.

Tutustu multavaihtoehtoihin!

Osta istutuslapio ja muita mullanvaihdon tarvikkeita.

Muista myös kukkaravinteet!

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje