K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Näin koulit taimet

Päivitetty 23.01.2023

Kun esikasvatus on päässyt hyvään vauhtiin, on aika koulia taimet. Koulimiseksi kutsutaan taimien istuttamista itämisvaiheen jälkeen taimikasvatusruukkuihin tai -alustoille.

Taimi pitää koulimisesta

taimien-kouliminen-k-rauta-ak

Kouli taimet, kun niihin on kasvanut kaksi lehtiparia eli ensimmäiset sirkkalehdet ja seuraava lehtipari. Kouli kaikki kylvökset, jotka kasvavat tiheästi, että taimille jää kasvutilaa.

Yksittäin laitettuja siemeniä ei tarvitse koulia, koska niiden kylvövälin voit itse määrittää sopivaksi jo kylväessäsi. Esimerkiksi kurkut ja kurpitsat eivät pidä siirtelystä, joten istuta ne suoraan ruukkuunsa.

Kasvata riittävän suurissa ruukuissa, ettei kasvualusta kuivu liian nopeasti ja taimet kuihdu janoon. Suuri ruukku pienentää kastelutarvetta, kun suurempi kasvualusta sitoo kosteutta itseensä pientä multapaakkua enemmän. Voit myös käyttää kastelukiteitä. Ne sitovat vettä itseensä ja luovuttavat sitä juurille kasvualustan kuivuessa.

Tee näin:

  1. Kastele taimet koulintaa edeltävänä päivänä.
  2. Täytä ja kastele istutusruukut valmiiksi.
  3. Tartu taimen lehtiin sormilla ja irrota taimi kasvualustastaan. Varo, etteivät hennot juuret vaurioidu. Käytä apuna istutuspuikkoa tai puutikkua. Pyöreä, alaspäin kapeneva tikku on kätevin, mutta myös jäätelötikku käy isoille taimille.
  4. Älä taita juuria kaksinkerroin. Typistä mieluummin pala pois.
  5. Tee kolo aputikun leveämmällä päällä. Aseta taimi hieman (noin 0,2-1 cm taimen koon mukaan) syvemmälle multaan kuin mitä se oli kylvöastiassa. Jos laitat samaan astiaan useamman taimen, jätä istutusväliksi 5–10 cm.
  6. Tiivistä multa kevyesti taimen ympäriltä.
  7. Kastele sumuttamalla haalealla vedellä. Pidä taimet kosteana.
  8. Laita taimet valoisaan, mutta ei paahteiseen paikkaan (+ 15–18 astetta). Jos peität koulitut kasvit esimerkiksi harsokankaalla, käytä tukikeppejä, etteivät hennot kasvialut taitu.

Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-kuva-k-rauta-artikkeli

Jos haluat saada parhaat tarjoukset sekä ideat ja ohjeet suoraan sähköpostiin, käy tilaamassa K-Raudan uutiskirje.

Tilaa uutiskirje