K-Rauta-hero-banner
Artikkelit

Sadevesien ohjaus: toimiva piha joka säässä

Päivitetty 03.10.2023

Pitkät hellejaksot ja rankkasateet koettelevat kasveja ja pihan rakenteita. Näin varaudut vaihteleviin säihin.

Sadevesi on puutarhan tärkein voimavara ja rehevän kasvillisuuden perusta. Kosteus edistää eloperäisen aineksen hajoamista ja ravinteiden kiertokulkua maassa. Vesi luo pohjan elävälle ja hyvärakenteiselle kasvualustalle, josta juuristo saa imettyä kaiken tarvitsemansa.

Maahan imeytyvän ja varastoituvan sadeveden avulla nurmikko ja istutukset selviävät kuivien hellekausien yli jopa ilman kastelua. Jos taas sadevedet hulahtavat viemäriverkostoon, kasvit jäävät kuivin suin. Sadeveden hyödyntäminen helpottaakin puutarhanhoitoa vähentämällä kastelutarvetta.

Sadevesien ohjaus tontilta: kuivatettava ja vettä imeyttävä alue

Tontti jakautuu kuivatettaviin ja vettä imeyttäviin alueisiin. On tärkeää, että talo ja sen lähiympäristö pysyvät kuivina ja kasvit kosteina. Pääkulkureiteille ei saisi lätäköityä vettä, mikä on myös turvallisuuskysymys.

Pihan kallistus varmistaa vesien ohjauksen: kuivatettavilla alueilla kalteva ja kova pinta johdattaa sadeveden nopeasti viemäriverkostoon. Myös päällystettä korkeammalle asettuva reunakiveys edistää veden kulkeutumista pois.

Muualla puutarhassa päällyste tai maanpinta voi kallistua viemärikaivon sijaan istutusalueeseen tai nurmikkoon päin.

Rankkasateet ja syksy

Rankkasateet ja vetiset syksyt koettelevat kasveja. Kun kasvualustan pinta on keskellä viitisen senttiä reunoja korkeammalla, sadevesi valuu pois. Myös kasvin tyvellä ja penkissä olevien painanteiden tasaaminen vähentää märkyyden haittoja.

Heikosti vettä läpäisevällä savimaalla kohopenkki auttaa luomaan juuristolle hyvät kasvuolot. Sen sijaan saveen kaivettu istutuskuoppa kerää vettä ja koituu helposti niin pionin kuin hedelmäpuunkin kohtaloksi.

Jos taas maalaji on karkeaa ja vettä läpäisevää, kohollaan oleva penkki lisää kastelutarvetta tuntuvasti. Kohopenkki voi kuitenkin olla tarpeen pienellä tontilla, joka täytyy kuivattaa kauttaaltaan, jotta talo pysyy kuivana.

Eloperäinen aines ja oman pihan tuottama kompostimulta ovat loistavia parantamaan maan vedenpidätyskykyä ja elävyyttä.

Pintavesien ohjaus: puolet tontista vettä imeväksi

Kaikki katetut pinnat rakennuksista roskakatokseen ja kiveykseen vaikuttavat veden imeytymiseen. Nyrkkisäännön mukaan hulevesien käsittely onnistuu, kun tontin pinta-alasta noin puolet imee vettä.

Veden varastoitumiseen ja pihan vehreyteen voi vaikuttaa pienillä muutoksilla. Kun lohkot yhtenäisen laatoitetun alueen osiin, saat tilaa kasveille ja veden imeyttämiselle. Myös istutusalueen koolla on merkitystä: isot alueet ovat pieniä kaistaleita helppohoitoisempia. Lisäksi niihin mahtuu kookkaita kasveja tuomaan rehevyyttä.

Muista, että astinkivet ja polku voivat korvata yhtenäisen kovan pinnan. Ne sopivat niin maanpeitekasvien lomaan kuin nurmikollekin. Myös erilaiset katteet käyvät vettä imeyttäväksi pinnaksi vaikkapa poluille, leikkipaikkaan, kompostialueelle tai keittiötarhaan. Suosi eloperäisiä katteita, kuten puuhaketta ja oksasilppurilla pätkittyjä risuja ja oksia, sillä ne sitovat hiiltä ja ovat omiaan parantamaan kasvualustan rakennetta.

Ränniveden ohjaus ja sadeveden varastointi

Pihalle voi varastoida sadevettä monin tavoin. Kannellinen sadevesiastia ja räystäskouruun asennettava vedenkerääjä helpottavat kattovesien hyödyntämistä, ja jälkimmäisen avulla veden voi ohjata kauemmas rakennuksesta. Veden voi johtaa myös kivikaivoon, painanteeseen, avo-ojaan tai sadepuutarhaan. Viimeksi mainittu rakentuu vettä suodattavista kerroksista, vettä pidättävästä pohjasta ja näissä olosuhteissa viihtyvistä kasveista, kuten rantakukista ja -tädykkeistä.

Sadeveden keräämiseen sopivat myös lammikko ja allas, jossa suihkulähdepumppu kierrättää vettä hapettaen sitä. Vesi ilahduttaa myös eläimiä sudenkorennoista lintuihin ja sammakoihin.

Asiantuntijana suunnitteluhortonomi ja tekniikan tohtori Outi Tahvonen.

Näitä saatat tarvita: 

Parhaat tarjoukset, ohjeet ja ideat suoraan sähköpostiin: Tilaa K-Raudan uutiskirje

uutiskirje-uusi-artikkeli

Tilaa uutiskirje